Arbeten med paraboler, oktober – december 2023

Här kan du läsa om arbeten med paraboler under hösten 2023.
Vill du läsa om fler installationer och service hittar du länkar på indexsidan.


20231228 – Störning från GT-SAT QUAD LNB.

Den här kunden hade störningar på TV4 och några andra kanaler. Felinställd polarisation trodde jag och körde hem till kunden.

Det första jag såg är att det fattades en bit av nedre delen på väggfästet.

Jag gjorde en kontroll och konstaterade att det faktiskt skulle gå att kolla på TV med den signalen.

En koll i vardagsrummet visade att det var nästan godkänd signal.

Men sen upptäckte jag att det helt plötsligt kom störande signaler från mikrovågshuvudet. Störningen kom och försvann, så det tog en liten stund innan jag lyckades ta en skärmdump vid exakt rätt tillfälle. Det normala är bara lite brus längst ner så det var en kraftig störning.

Men att sätta dit ett nytt mikrovågshuvud på den lilla parabolen var jag tveksam till, eftersom det troligen inte skulle bli godkänd signalkvalitet.

Men sen var det inte “bara” att montera en ny parabol, för jag var tvungen att fixa väggfästet också. Men tillslut satt den där med ett nytt Opticum universal LNB.


Nu blev det bra signalkvalitet.

En koll i vardagsrummet visade att det blev godkänt på rubbet.

Jag har dock inte programmerat dataloggen i mitt instrument för att mäta på 10,934 GHz horisontellt där bl.a. TV4 sänder, så jag rattade in den frekvensen manuellt.

17,8 dB i MER-värde är mycket bra och det är långt över kravet som är minst 13 dB i MER-värde.

Bra att veta:

  • Om man halverar signalen som är 17,8 dB i MER-värde hamnar man på 14,8 dB.
  • Halverar man en gång till hamnar man på 11,8 dB.
  • Halverar man ytterligare en gång hamnar man på 8,8 dB, men då är signalen antagligen nere på pixelnivån.

20231228 – Ingen signal när HDMI-kontakten hade glidit ur.

Det kom upp en skylt med texten “Ingen signal” på Samsung-TV’n så kunden trodde att det hade blivit något fel vid parabolen.

När jag kom dit såg jag att det var mycket snö på parabolen och TV-antennen, men ingen snö framför mikrovågshuvudet.

Jag gick in i vardagsrummet och såg att signalen var helt OK från parabolen.


Sen såg jag att HDMI-kontakten hade glidit ur satellitmottagaren en liten bit. Så det var bara att trycka in kontakten så blev det bild igen.

När jag ändå var hemma hos kunden kollade jag TV’n i köket som de hade svårt att få igång.

Jag kollade signalen och den var mycket bra.


Sen visade jag hur man startar TV’n i köket, så nu kan de i alla fall se SVT’s kanaler och TV4 när de äter frukost.

Sen sa kunden att de betalar väldigt mycket varje månad för TV-utbudet. Förutom Viasats, eller numera Allentes, största utbud i huset har de ett Boxer-abonnemang i sommarstugan.

Mitt förslag för att komma ner i kostnad var att de ska säga upp det ena abonnemanget och skaffa ett tvillingabonnemang på det andra. Om de väljer ett tvillingabonnemang hos Allente kostar det 199 kronor i månaden till den extra TV’n.

Om de väljer ett tvillingabonnemang hos Boxer kostar det 149 kronor i månaden till den extra TV’n. Som Boxer skriver: Det här är lösningen för dig som har flera TV-apparater i hemmet, på landstället eller i husvagnen!

Vad de väljer beror på vilka kanaler de kan få hos Allente eller Boxer.


20231221 – Hasande isblock rubbade parabolen.

Isen gled ner och rubbade parabolen så TV-kanalerna via satellit försvann. Då tog Arris-mottagaren in kanalerna via internet istället, men i utbudet Allente Stream Basic saknades bl.a. TV4, Kanal 7 och TV12.

När jag kom dit såg jag att kunden hade tagit bort isen som tryckte mot parabolen, men det blev ingen bild i alla fall.

Jag gick in till sovrummet och kollade signalen men den var helt obefintlig.

Jag gick ut för att kolla läget.

En liten parabol kan inte stå emot den här tyngden.

Efter justering blev det bra signalkvalitet.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalstyrka och kvalitet. Jag observerade även att signalen på transpondern som sänds på 12,418 GHz vertikalt var ungefär som de andra, vilket var lite märkligt för den brukar vara svagare.

Nu blev det bra signal i sovrummet.

Jag gjorde även en koll i vardagsrummet.

På spektrumet syns UB01 som används i vardagsrummet och till höger syns UB02 som används i sovrummet. Om du vill veta mer om UB01 och UB02 etc. kan du kolla här.

Jag tipsade kunden om att köpa några taksteg som han kan haka fast i takpannorna för att därigenom få ett snörasskydd.

Men om det inte går att hindra snön och isen på ett effektivt sätt måste parabolen flyttas.


20231220 – Fallande isblock rubbade parabolen.

Signalen försvann helt plötsligt och när kunden gick ut för att kolla vad som hade hänt såg han några isblock på marken.

Isen hade ramlat ner på parabolen.

När jag kom dit såg jag att vattenskyddet till kontakten på mikrovågshuvudet inte var nerdraget, men som tur är har jag bildbevis på att jag drog ner vattenskyddet när jag var där senast.

Nu var det lite tur i oturen att Tele system PE57 parabolen har lite klen låsning till höjdjusteringen, för parabolen hade bara glidit ner.

Efter justering blev det godkänd signal på allt utom transpondern som sänder på 12,418 GHz vertikalt.

Men den transpondern innehåller inte så intressanta kanaler.

Efter justering drog jag ner vattenskyddet. 🙂

Bäst att gå inomhus och kolla signalen tänkte jag och tur var väl det.

I vardagsrummet började jag med att kolla signalen som var bra. Men Samsung UHD satellitmottagaren hittade ingen signal trots att den var riktigt inställd. Efter lite felsökning gjorde jag en fabriksåterställning och sen funkade det.

Även till sovrummet blev det bra signal, men Viasat Arris-mottagaren vägrade starta.

Men efter en fabriksåterställning blev det bild i TV’n.

Redan förra året bestämde vi att jag skulle återkomma någon dag när det blev bättre väder och montera en ny parabol där det inte är risk för snöras. Men det blev inget av för när vintern är slut glömmer man lätt hur det är med ras från taket. Men den här gången får det inte glömmas bort, så jag ska flytta parabolen snarast möjligt.


20231208 – Helgen är räddad.

Strax efter klockan 14 idag blev jag uppringd av en tjej som hade tappat satellitsignalen.

Men eftersom det var fredag eftermiddag hade jag redan parkerat servicebilen och bytt om, så jag föreslog att jag kunde komma på måndag förmiddag. Men hon ville gärna ha det fixat till helgen så hon skulle prova att hitta någon annan.

Efter 7 minuter ringde hon tillbaka för det fanns ingen annan som kunde fixa parabolen, vilket jag förstod eftersom det är stor brist på antenntekniker.

– OK, jag kör till dig och fixar signal, svarade jag.

När jag kom dit såg jag redan nerifrån marken att polarisationen var felinställd.

Jag fick ta bort hela hållaren till mikrovågshuvudet eftersom en mutter hade lossnat inuti. När jag hade fixat fästet gjorde jag en justering och fick troligen så bra signal som de aldrig har haft.

Kabeln som gick till sovrummet var torr och spräckt så den bytte jag.

En koll i vardagsrummet visade att det blev mycket bra signal. Dessutom var den vita satellitmottagaren inställd på tjock-TV-formatet med 576 linjers upplösning, men eftersom de hade en modern LED-TV ändrade jag till 1080 linjer, så nu kan de även se bilden i HD-kvalité.

Även i sovrummet blev det brra signal.

Ett tag såg jag att signalnivån pulserade på 10,778 GHz vertikalt, så jag började fundera på om mikrovågshuvudet är på väg att ge upp. Men efter en stund blev signalstyrkan stabil och jag vill inte byta något som funkar, så vi får väl hoppas att det inte ger upp.

Nu är helgen i alla fall räddad. 🙂


20231124 – Tyska TV-kanaler från Astra 19,2° öst funkade inte.

Efter att Bang & Olufsen TV’n hade blivit reparerad på verkstan fick inte kunden igång de tyska TV-kanalerna från Astra 19,2° öst.

Vi kom överens om en tid och när jag kom dit såg jag att parabolen som jag skruvade dit för cirka 15 år sedan hade blivit ganska skymd av växtlighet.


Parabolen har 2 mikrovågshuvuden för att få in kanaler från Astra 19,2° öst och Hotbird 13° öst.

Jag gick in och kollade signalen som gott kunde ha några dB till.

Jag såg även att satellitmottagaren var kopplad via en dubbelriktad scart till RCA-kabel och på själva scartkontakten satt det en omkopplare för signal in eller ut. Den var i fel läge, så efter att jag hade ändrat den till signal ut ur scartkontakten skickades signalen till RCA-kontakterna som satt i B&O TV’n.

Sen gick jag ut, reste upp en stege, klättrade upp och klippte bort de grenar jag kom åt framför parabolen.

Med lite mindre skymmande växtlighet blev det något bättre signalkvalitet.

Nu kan de i alla fall se ganska många tyska TV-kanaler igen.


20231124 – Signalen från parabolen försvann i snövädret.

I onsdags kväll blev det så dåligt väder att signalen från parabolen försvann och just när det inte fanns någon signal gjorde kunden det man inte ska göra. Han startade en kanalsökning och naturligtvis hittades inte en enda kanal.

Sen gjorde han en fabriksåterställning och då måste man börja om från början med att välja språk, vilken typ av mikrovågshuvud, bildupplösning och internetanslutning osv. Detta klarade inte kunden, så vi kom överens om en tid då jag kunde göra ett hembesök.

När jag kom dit såg jag att det satt en Tele-system PE57 parabol ganska högt upp.


Via ett Quad mikrovågshuvud gick signalen vidare till vardagsrummet.

Jag gick in till vardagsrummet och började med att kolla signalen.

Allt var godkänt utom signalen från transpondern som sänder på frekvensen 12,111 GHz vertikalt. Jag gjorde en koll av vilka kanaler som sänds från den, men det var bara en testkanal. Så troligen hade de dragit ner effekten på den transpondern.

När jag hade programmerat in allt i satellitmottagaren blev det bild igen, så nu är helgen räddad.


20231120 – Signalen till vardagsrummet försvann när det blev kallt ute.

Den 10 juni 2019 gjorde jag ett serviceuppdrag åt Canal Digital hos den här kunden och allt har fungerat bra sedan dess, men nyligen började signalen från parabolen försvinna när det blev kallt ute.

Jag anade vad det kunde bero på, men vi kom överens om en tid så jag kunde kolla på plats.

När jag kom dit såg jag att parabolen satt kvar precis som den gjorde den 10 juni 2019.


Jag började med att kolla i vardagsrummet och där fanns det signal för det var ju bara några minusgrader ute.

Jag mätte signalen på användarband 1 som är markerat och till höger syns användarband 9 från OnePlace-mottagaren i sovrummet.

Jag gick upp till sovrummet för att kolla signalen.

Jag klättrade upp på taket för att kolla signalen och då märkte jag att mikrovågshuvudet satt löst eftersom fästet hade spruckit.

Men sprickan var inte orsak till felet eftersom det var bra signalkvalitet nyss.

När jag lossade kablarna såg det ut precis som jag misstänkte, dvs. att mittledaren i kabeln till vardagsrummet var i kortaste laget. Eftersom metall krymper i kyla misstänker jag att mittledaren gled ur mikrovågshuvudet när det blev kallt.

Jag tog bort mikrovågshuvud med hållare och klättrade ner.

När jag hade klippt bort kontakten med den korta mittledaren märkte jag att mittledaren inte satt fast i dielektrikumet, alltså det som är runt mittledaren. Att inte mittledaren sitter fastlimmad i dielektrikumet är en av skillnaderna mellan en billig och en bra koaxialkabel.

Jag monterade tillbaka mikrovågshuvudet i ett Triax aluminium fäste.

Nu kan i alla fall inte fästet torka och spricka.

Jag justerade polarisationen med frekvensen 10,778 GHz inställd. I det här fallet gällde det att få så bra MER-värde som möjligt på den horisontella transpondern, eftersom den hade lägst kvalitet.


När jag hade justerat gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalen från parabolen.

När jag var klar på taket var det bara att klättra ner igen.

Nere i vardagsrummet gjorde jag en ny koll.

Sen tyckte jag att det inte var riktigt bra bild i vardagsrummet, så jag kollade i menyerna. Då visade det sig att den var inställd på 576i som en tjock TV klarar av.

Jag ändrade till 1080i, så nu kan de även se bild i HD kvalitet. 🙂

Tillbaka i sovrummet gjorde jag en mätning på användarband 9 eftersom mottagaren i vardagsrummet var inställd på användarband 1.

På spektrumet syns det att jag mäter på användarband 9 och till vänster syns användarband 1 som var igång i vardagsrummet.

Nu hoppas jag att det funkar, men helt 100 kan jag inte vara eftersom det inte var fel precis när jag undersökte och gjorde kontrollmätningar. Men jag är till 99,99% säker på att felet beror på att mittledaren gled ur mikrovågshuvudet, för jag har varit med om ett liknande fel för många år sedan.


20231114 – Installation av en Echosat 20700-S till tyska och holländska kanaler.

När jag var till den här kunden nyligen installerade jag bl.a. en Echosat 20700-S satellitmottagare i vardagsrummet, men nu ville de ha en likadan i sovrummet också.

När jag kom dit såg jag att det var ganska mycket snö på parabolerna.


Detta dämpar nog signalen rejält.

Jag gick in i sovrummet och precis som jag befarade var signalen för dålig.

Kunden hade en specialborste så han kunde sopa bort snön utan att klättra upp till parabolerna.

Nu såg det bättre ut.

Det blev dubbel signalkvalitet när snön var borta från mikrovågshuvudet, men det var fortfarande lite svag signal som beror på att skogen börjar skymma.

Om det ska bli bättre signal måste några träd fällas eller parabolerna flyttas.

Men nu gick det i alla fall att få in alla kanaler även i sovrummet. Ytterligare en fördel med två likadana satellitmottagare i huset är att handhavandet blir lite lättare.


20231113 – Installation av parabol till italienska kanaler.

Det började med att jag fick ett SMS:
Good morning Mr Andreasson. I would like to install a good satellite dish for Italian channels from Hotbird 13° Is it possible?

Efter lite konversation kom vi överens om en tid, så jag lastade i en 96 cm. parabol i servicebilen och körde hem till kunden.

Men det var verkligen inte lätt att hitta ett läge med fri sikt för det var höga träd mellan huset och Hotbird satelliten. Efter en stund misstänkte jag att det kunde gå att montera parabolen längst ut på en tillbyggnad. Men jag ville inte chansa för om kompassen visar några grader fel funkar det inte. Efter testmätning med en handhållen parabol konstaterade jag att det var fri satellitsikt och då kunde jag börja skruva dit ett fäste.
Jag fick bra signal från 96 cm parabolen med ett Opticum LSP-02G LNB.


Efter att jag hade klamrat fast 29 meter koaxialkabel ända till vardagsrummet på andra sidan huset gjorde jag en ny koll av signalkvaliteten som var mycket bra.


20231110 – Dålig satellitsignal p.g.a. löst skorstensfäste.

Kunden saknade några kanaler och hade störningar på andra, så han kontaktade Elon i Hofors, för att få hjälp. När en av Elons anställda besökte kunden för att hjälpa honom upptäckte han att signalen var alldeles för dålig för att göra en kanalsökning så han bad kunden att kontakta mig för åtgärd.

En av de första sakerna jag såg när jag kom hem till kunden var att kabeln låg lite farligt lös på taket. Faran med det är att den kan frysa fast i snön och sen går den av eller blir skadad när snön halkar ner.

När jag var på väg upp på taket såg jag att kabeln var skarvad på 2 ställen. Eltejp över skarvarna är säkert inte heller tätt, men om jag ska fixa det behöver jag även en VP-slang att lägga en ny kabel i. Så det får eventuellt bli en annan gång.Jag såg även att det satt ett väderskydd över mikrovågshuvudet som tyvärr kan göra mer skada än nytta. Det kan nämligen bli så mycket tung blötsnö på väderskyddet att armen som håller mikrovågshuvudet ger vika.

Bäst att börja med att kolla signalen inomhus tänkte jag och gick in till vardagsrummet. Där visade det sig att den vita satellitmottagaren fick riktigt dålig signal från parabolen. Jag såg även att den som hade monterat parabolen från början inte hade justerat polarisationen rätt.

På väg upp på taket såg jag att plåtbanden till skorstensfästet var lösa och det var faktiskt den största orsaken till att parabolen kom ur läge så att signalen blev dålig.


Efter att jag hade skruvat fast skorstensfästet och maströret kunde jag flytta mikrovågshuvudet till rätt läge, sen var det bara att justera parabol och polarisation.

Justerat och klart.

Jag gjorde en ny koll i vardagsrummet som visade att jag hade fördubblat signalkvaliteten två gånger. Från 11,14 dB till 16,34 dB i genomsnitt på de 7 transpondrarna.

Efter min åtgärd har kunden så bra signal som det aldrig har varit tidigare samt att det är så bra marginal till sämre väder att han förhoppningsvis tar bort väderskyddet över mikrovågshuvudet.


20231020 – Maströret lossnade p.g.a. fel sorts skruvar.

Den 13 juni besökte jag den här kunden senast för att koppla in en ny satellitmottagare, men nu fanns det tydligen ingen signal. Så jag körde dit för att kolla vad som hade hänt.

Jag gick förbi parabolen som såg ut som sist.

Jag gick in i vardagsrummet och kopplade in antenninstrumentet. När spektrumet kom fram såg jag att signalen var riktigt usel.

Jag kollade utomhus och det visade sig att det övre fästet till maströret hade lossnat.

Jag skruvade bort det och såg att det var monterat med fel sorts skruvar.

Om brädan skruvarna satt i är 22 mm. tjock och skruvarna är utan gänga i 30 mm. då sitter skruvarna garanterat inte fast.

Jag satt dit ett annat övre fäste med 4 st. helgängade franska skruvar, så nu sitter det fast ordentligt.

Jag justerade parabolen och vred polarisationen rätt på Triax QUAD mikrovågshuvudet, sen gjorde jag en datalogg.Nu blev det bra och stark signal i vardagsrummet.

Det var 2 koaxialkablar indragna till satellitmottagaren i vardagsrummet så jag kollade att det var bra signal från båda.


Fixat och färdigt. 🙂


20231018 – Problem att se tyska och holländska TV-kanaler i vardagsrummet.

Jag fick ett uppdrag av Olsbacka TV & Video att fixa en anläggning hos en kund där det inte gick att se tyska och holländska TV-kanaler i vardagsrummet.

Kunden hade 2 st. satellitmottagare för att se tyska och holländska kanaler, varav den ena stod i sovrummet och funkade hyfsat. På vinden stod en annan satellitmottagare där bild och ljud togs ut från satellitmottagarens antennutgång, för att sedan skickas vidare i samma kabel som de marksända TV-kanalerna ner till vardagsrummet. I vardagsrummet stod det en IR-förlängare för fjärrkontrollssignaler som gjorde det möjligt att styra satellitmottagaren på vinden.

Men den gamla satellitmottagaren på vinden gick sönder, så Dick från Olsbacka TV & Video hade ställt dit en satellitmottagare från Sky, men fick det inte att fungera eftersom den satellitmottagaren inte hade någon RF-utgång, dvs. att det inte fanns någon antennutgång som kunde skicka ut bild och ljud i antennkabeln. Så Dick undrade om jag kunde fixa en RF-modulator för att få ner bild och ljud från satellitmottagaren till vardagsrummet.

Allt detta lät onödigt krångligt och det skulle dessutom bli svårt att handskas med eftersom de marksända kanalerna är digitala och signalen från satellitmottagaren skulle bli analog. Dessutom blir det ingen bra bild när signalen är analog, för helst vill man ha HD-signal direkt från satellitmottagaren in i TV-apparatens HDMI-ingång.

Jag bokade i alla fall in ett besök hos kunden så jag kunde undersöka på plats vilka åtgärder som krävdes.

När jag kom dit kände jag igen parabolerna och när jag sökte lite på min hemsida såg jag att jag var där och justerade König-parabolen till Hotbird den 29 oktober 2018.

På den större parabolen som var riktad mot Astra 19,2° öst satt det ett mikrovågshuvud med flera utgångar.

Men kablarna var dragna i en plastlist och det var nåt nytt.

Parabolen till Hotbird hade ett twin-LNB, alltså ett mikrovågshuvud med 2 utgångar.

All signal gick sedan via 2 st. DiSEqC-switchar till 2 st. satellitmottagare.

Jag gick in i huset och började med att kolla signalen till SVT’s kanaler i vardagsrummet.

Sen klättrade jag upp till vinden och kollade den inkommande signalen från TV-antennen på taket.

Mitt antenninstrument tog inte in Mux 7 för det visade sig att Teracom har flyttat den muxen från 184,5 MHz till 658 MHz, så det är dags att uppdatera kanalplanen i antenninstrumentet.

Jag klättrade ner från vinden och kollade signalen i sovrummet.

Men alltihopa var knepigt kopplat så jag kopplade om kablarna och fick bättre signal ut ur förstärkaren.

Jag kollade även om det skulle gå att dra ner en till kabel med satellitsignal till vardagsrummet, men det skulle bli svårt. Så jag gick ut i bilen och hämtade en combiner för att filtrera in satellitsignalen i samma kabel som den marksända signalen.

Sen gjorde jag en ny datalogg i vardagsrummet och såg att signalstyrkan på Mux 1 var 10,1 dBµV högre än när jag kom till kunden.

En koll på spektrumet visade att det var OK signal från TV-masten i Hudiksvall/Forsa.

Jag gjorde även en datalogg i sovrummet.


I vardagsrummet tog jag bort antennuttaget och kopplade in en combiner på kabeln för att få ut satellitsignalen, sen gjorde jag en koll av satellitsignalen via spektrumet.


Nu fanns det satellitsignal i vardagsrummet, men satellitmottagaren från Sky gick det inte att få fart på, så jag hämtade en Echosat satellitmottagare i servicebilen. Sen kopplade jag in den till TV-apparatens HDMI ingång och då fick han se hur bra bilden blev när det var HD-kvalitet.

I sovrummet stod det en gammal satellitmottagare som saknade kanaler så jag gjorde en kanalsökning. Men kanalerna hittades inte och då kom jag på att satellitmottagaren inte la kanalerna i minnet eftersom de numera sänds i HD. Så det blir ett till besök hon kunden för att koppla in ytterligare en Echosat satellitmottagare.


20231012 – Parabolen satt i vägen för det nya taket.

Några snickare från Snellmans träsmak AB höll på att bygga nytt tak på ett garage, men för att göra klart måste parabolen flyttas.

När jag kom dit såg jag att det är just den modellen av parabol som brukar ha ett frostskadat rör som håller mikrovågshuvuden.


Jag skruvade ner parabolen och väggfästet.

Sen visade jag kunden rostskadan på röret och fick direkt godkänt att montera en ny parabol.

Jag monterade en Triax TD65 parabol och återanvände kundens GT-Sat GT-QD40 quad-mikrovågshuvud.


Efter justering gjorde jag en datalogg för att dokumentera den godkända signalkvaliteten. För er som inte vet kan jag upplysa om att det ska vara minst 13 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin.

Det hade nog blivit några dB bättre signalkvalitet med ett nytt mikrovågshuvud, men det var ändå godkänt så det fick duga. För övrigt blir det säkert nån dB till när byggnadsställningen är borta.

Fixat och färdigt.

Sen gick jag in i huset för att dokumentera vilken signal det blev till Samsung UHD-boxen.


20231003 – Marksänd TV funkade inte så det blev TV via satellit.

Här började jag med att hjälpa Ludde med signalen till marksänd TV.

Men det funkade inte med marksänd TV så jag fick hjälp av en kollega att teckna ett abonnemang hos Allente och sen monterade en parabol istället. Klicka här om du vill läsa mer om det.

Parabolen skulle helst inte synas från vägen, så jag monterade den ganska långt ner på husets sydvästra husgavel.


Efter justering gjorde jag en datalogg av signalen.

Jag testade även hur mycket eventuell växtlighet skulle dämpa signalen och det visade sig att en solros framför parabolen dämpade signalkvaliteten med 3 dB. En sån liten växt gör alltså att signalkvaliteten halveras.

Sen var det bara att dra 14 meter trippelskärmad koaxialkabel till andra sidan huset och kolla att det fortfarande var bra signal i TV-rummet.
Kunden fick som de önskade och parabolen syns nästan inte alls från vägen.

Satellitmottagaren ska de hämta själva hos min kollega Heine i Skutskär, efter att han har uppdaterat och startat upp den på verkstan i Elbes Radio & TV. Sen är det bara att skruva dit F-kontakten med signalen från parabolen till ingång 1 i satellitmottagaren. Därefter är det bara att sätta i HDMI-kabeln mellan satellitmottagaren och HDMI ingång 1 i TV’n.
Allente – basinstallation 1571984


Kommentarer inaktiverade.