Varför skiljer priset?

Ibland händer det att söderväggen är skymd av träd så att det inte går att montera parabolen med bifogat standardfäste. Då kan man oftast montera parabolen på husets norra gavel för att få in satellitsignalen ovanför träden. Man kan montera parabolen på olika sätt, vissa kan kosta extra, medan andra ingår i den “fria installationen” Om bilden på TV’n är lika bra, hur kan det då skilja i kostnad?

I exemplet nedan är det “fri installation” och det kostar inte ens extra att kabeln är hårt böjd 90 grader för att få plats mellan mikrovågshuvudet och plåttaket, att spiralsladden är slängd diagonalt över taket, eller att den hänger och dinglar utanför fasaden, för att slutligen nå satellitmottagaren via ett hål borrat i fönsterkarmen. Kolla bilden noga så ser ni att parabolen inte ens sitter ända ner på väggfästet och det är för att (nästan) få plats med kabeln mellan mikrovågshuvudet och plåttaket. De har väl inte fattat att man kan ha mikrovågshuvudet upponer. Signalmässigt är det samma sak, förutom att det regnar in i det då, men det är en baggis för vissa, för de har redan hunnit åka hem när felet uppstår. Jag ser även att det inte finns något plastlock på fästet, så om något år kommer det att rinna rostbrunt vatten nerför den vita vindskivan. Allt detta ingår i “fri installation” helt utan extra kostnad. Veckans klipp?
146074314850601700_resized-2523555
Om man ska vara seriös och inte vill att mikrovågshuvudet ska bli snötäckt om det kommer lite snö, inte vill att kabeln ska fastna i snön och ryckas av när snön glider och sist men inte minst – att parabolen ska hålla sig rätt inställd år efter år efter år ….. då kan det kosta ett par tusen kronor extra.
138325475008500800_resized-4246118


Vad är det som kostar 1500 – 2000 kr extra undrar ni säkert.

  • Väggfäste, oftast 50 – 60 cm från vägg.
  • Maströr, oftast med diameter 50 mm.
  • Eventuellt extra koaxialkabel.
  • Skruv och klammer.
  • Extra arbetstid.


En annan sak som är nog så viktig när det gäller “fri installation” är att det måste bli bra, för annars riskerar ni att bli lurade på installationsbidraget.

Så här kan fakturan se ut om det är en installation som kräver extra material och tid utöver det som ingår i “fri installation”:

Installation av parabolanläggning. 2 000,00 kr
Resa. 200,00 kr
Extra material. (väggfäste, maströr och skruv) 800,00 kr
Summa: 3 000,00 kr
Avgår installationsersättning till en satellitmottagare. -1 350,00 kr
Summa att betala: 1 650,00 kr

Det har hänt flera gånger att jag har åtgärdat parabolanläggningar efter “fusknissar” där kunderna (trots att de har garanti) säger att “-Nu har de varit här 5 gånger men det blir bara nya fel, så nu betalar vi hellre för att få ordning på skiten!”
Då blir det dessutom ännu mera arbete, eftersom den bristfälliga anläggningen ska skruvas ner och förhoppningsvis återanvändas. Kabeln är det ofta bara att slänga och det har hänt att paraboler har blivit skadade av snöras, så då är det bara att montera en ny, vilket programbolaget INTE betalar.
Efter åtgärd av fuskjobb är det inte alls ovanligt att fakturan ser ut så här:

Demontering av bristfälligt monterad parabol. 200,00 kr
Demontering av skadad koaxialkabel. 100,00 kr
Installation av parabolanläggning. 2 000,00 kr
Resa. 200,00 kr
Extra material. (väggfäste, maströr och skruv) 800,00 kr
Ny koaxialkabel, kontakter och klammer. 400,00 kr
Summa att betala: 3 700,00 kr

Det är alltså inte helt ovanligt att det kan kosta flera tusen kronor att åtgärda en bristfällig installation. Något att tänka på om det fuskas vid installationen.

Kommentarer inaktiverade.