Varför skiljer priset?

Ibland händer det att söderväggen är skymd av träd så att det inte går att montera parabolen med bifogat standardfäste. Då kan man oftast montera parabolen på husets norra gavel för att få in satellitsignalen ovanför träden. Man kan montera parabolen på olika sätt, vissa kan kosta extra, medan andra ingår i den “fria installationen” Om bilden på TV’n är lika bra, hur kan det då skilja i kostnad?

I exemplet nedan är det “fri installation” och det kostar inte ens extra att kabeln är hårt böjd 90 grader för att få plats mellan mikrovågshuvudet och plåttaket, att spiralsladden är slängd diagonalt över taket, eller att den hänger och dinglar utanför fasaden, för att slutligen nå satellitmottagaren via ett hål borrat i fönsterkarmen. Kolla bilden noga så ser ni att parabolen inte ens sitter ända ner på väggfästet och det är för att (nästan) få plats med kabeln mellan mikrovågshuvudet och plåttaket. Jag ser även att det inte finns något plastlock på fästet, så om något år kommer det att rinna rostbrunt vatten nerför den vita vindskivan. Allt detta ingår i “fri installation” helt utan extra kostnad. Veckans klipp?

Om man ska vara seriös och inte vill att mikrovågshuvudet ska bli snötäckt om det kommer lite snö, inte vill att kabeln ska fastna i snön och ryckas av när snön glider och sist men inte minst – att parabolen ska hålla sig rätt inställd år efter år efter år ….. då kan det kosta några tusen kronor extra.


Vad är det som kostar 1500 – 2000 kr extra undrar ni säkert.

  • Väggfäste, oftast 25 – 50 cm från vägg.
  • Maströr, oftast med diameter 50 mm.
  • Eventuellt extra koaxialkabel.
  • Skruv och klammer.
  • Extra arbetstid.

En annan sak som är nog så viktig när det gäller “fri basinstallation” är att det måste bli bra, för annars riskerar ni att bli lurade på installationsbidraget.

Så här kan fakturan se ut om det är en installation som kräver extra material och tid utöver det som ingår i “fri basinstallation”:

Installation av parabolanläggning. 3000 kr
Resa. 400 kr
Extra material. (väggfäste, maströr och skruv) 1200 kr
Summa: 4600 kr
Avgår installationsersättning för en basinstallation. -1500 kr
Summa att betala: 3100 kr

Det har hänt flera gånger att jag har åtgärdat parabolanläggningar efter “fusknissar” där kunderna (trots att de har garanti) säger att “-Nu har de varit här 5 gånger men det blir bara nya fel, så nu betalar vi hellre för att få ordning på skiten!
Då blir det dessutom ännu mera arbete, eftersom den bristfälliga anläggningen ska skruvas ner och förhoppningsvis återanvändas. Kabeln är det ofta bara att slänga och det har hänt att paraboler har blivit skadade av snöras, så då är det bara att montera en ny, vilket programbolaget INTE betalar.
Efter åtgärd av fuskjobb är det inte alls ovanligt att fakturan ser ut så här:

Demontering av bristfälligt monterad parabol. 500 kr
Demontering av skadad koaxialkabel. 100 kr
Installation av parabolanläggning. 3000 kr
Resa. 400 kr
Extra material. (väggfäste, maströr och skruv) 1200 kr
Ny koaxialkabel, kontakter och klammer. 400 kr
Summa att betala: 5600 kr

Det är alltså inte helt ovanligt att det kan kosta flera tusen kronor att åtgärda en bristfällig installation. Något att tänka på om det fuskas vid installationen.


Att installera själv är inte heller alltid så bra. Kolla t.ex. kvalitetsvärdet nedan. 17,5 dB är dubbelt så bra som 14,5 dB.

Kommentarer inaktiverade.