Definitionen av HD TV

Lite sjukt är det att definitionen av HD-TV endast specificerar det minimala antalet bildlinjer. Antingen ska det vara 1080i eller 720p, men det finns inga krav på upplösning, så det kan vara hur komprimerat som helst och ändå heta HD-TV.

Via satellit är det inte ovanligt att Canal Digital kör uppåt 15 Mbit per sekund i bitrate och då blir det bra bildkvalité. Samtidigt kör Boxer oftast 3 – 4 Mbit/s och i fiber är det inte ovanligt att de kör så lågt som 1 – 2 Mbit/sek.

På bilderna nedan har jag försökt att illustrera vad jag menar. Båda bilderna består av 1920 x 1080 pixlar, men den övre har en högre upplösning.


Som sagt, jag har försökt att illustrera vad jag menar men det är inte lätt att återge bildskillnaden exakt, för det beror ju på vad man tittar med och hur bra syn man har. Sen är det sjukt att det endast är antalet bildlinjer som bestämmer om det är HD eller inte. Helst skulle det även vara krav på en viss detaljskärpa i bilden också.


Jag gjorde en jämförelse mellan SVT1 HD med satellitmottagaren och marknätet också. Det var inte så mycket som rörde sig i bilden, så satellitsändningen hade bara 7875 kbps (kilobyte per sekund)

Samtidigt hade SVT1 HD via marknätet bara 3337 kbps, vilket bara är knappt hälften. En av förklaringarna är att det är brist på frekvensutrymme och bandbredd i marknätet.

Här är alla kanaler som sänder via Mux 6.

Kanalerna ovan har totalt 36,94 Mb/s att dela på.

Att det är bäst bild via satellit är helt klart och det har även tidningen Hemmabio konstaterat. Så detta är något ni måste ta med i beräkningen när ni väljer på vilket sätt ni vill ta in signalen till TV’n.

Kommentarer inaktiverade.