Ingen signal p.g.a. snö?

Jag läste på Facebook att en kund blev utan satellitsignal till OnePlace-mottagaren. Det måste bero på snön tänkte jag och kollade ut genom fönstret.

Jag kopplade in instrumentet för att dokumentera signalen på exakt samma tid som jag tog kortet.

Som synes är det bara 5,3 dB i Link Margin från 10,778 GHz vertikalt där bl.a. Kanal 5 och Kanal 9 sänds.

Andra transpondrar har ännu lägre signalkvalitet vilket betyder att de inte klarar så mycket mer signaldämpning p.g.a. vädret.

TV3, TV8 och TV10 kommer alltså att nå den kritiska pixelnivån först eftersom de sänds från 12,437 GHz horisontellt. Här har du även förklaringen till att vissa kanaler kan fungera när andra kanaler visar skylten “ingen signal”

Vad gör man åt problemet då? Troligen försvinner snön av sig själv ganska snart, men om du inte har bild just nu och vill se TV måste du ta bort snön själv. Det behöver inte vara kliniskt rent utan det räcker med att ta bort det mesta.

Jag är även tveksam till att så kallade snöskydd hjälper, för de riskerar att din parabol tar skada av snötyngden.

Små snöskydd hjälper inte heller eftersom snön lägger sig framför mikrovågshuvudet och om snöskyddet glider blir det en snöskopa.


Uppdatering 20221122

Här hemma blev det inga störningar trots att signalen sjönk till ett minimum, men nu ett dygn senare har snön rasat av själv.

Som ni ser ökade signalkvaliteten från transpondern på 10,778 GHz vertikalt med 4,2 dB när snön rasade av så nu är det 9,4 dB i marginal till störningarna.


Om jag däremot bara hade haft 4 dB i marginal till störningarna när det var bra väder hade inte anläggningen klarat signaldämpningen som jag nyss hade.

Därför är det först vid dåligt väder som det visar sig om teknikern som justerade din parabol var noggrann vid installationen eller den senaste servicen. Eller precis som alltid, det är ju först när bilen, tvättmaskinen eller TV’n etc. går sönder som det visar sig om du köpte den på rätt ställe.

Bra att veta:
För att TV-apparater ska fungera utan störningar även vid dåligt väder är branschens krav minst 6 dB i marginal till störningar vid bra väder.

Kommentarer inaktiverade.