TV via fiber.

På den här sidan kan du läsa om några ställen där jag har fixat godkänd TV-signal till TV via fiber samt bättre WiFi täckning.


– Nu när alla skaffar fiber får väl inte du några jobb, brukar folk säga. Till viss del är det säkert så, men det skapar även en hel del jobb. Oftast sitter TV-antennen på taket och sen grenar sig antennsignalen via olika antennuttag nedåt i huset.

Sen dras det in fiber och fiberboxen placeras oftast i källaren! Då behövs det någon (som mig) som kan mäta vilka signalnivåer det handlar om samt att koppla om slingorna så att det blir TV-signal i antennuttagen igen. Jag har gjort många såna jobb, men nästan aldrig skrivit om dem här på webbsidan eftersom det oftast inte blir några foton tagna.

Ur fiberboxen är det inte bara signal till husets TV-apparater utan det är framförallt internet. Men att placera en router bredvid fiberboxen i källaren är ingen höjdare, så då drar jag även nätverkskabel till en central plats i huset där routern kan placeras. Arbete med nätverk är förresten berättigat till RUT-avdrag, vilket betyder halva timpenningen.


20240717 – Dålig signal i gillestugan och defekt fjärrkontroll till boxen.

En kund ringde och berättade att när hon skulle byta kanal fortsatte boxen att rabbla siffror. Alltså om hon tryckte på siffran 1 fortsatte boxen till 2, 3, 4, 5 osv …. Dessutom kom det upp varningar om svag signal.

Nåväl, vi kom överens om en tid och när jag kom hem till kunden började jag med att mäta signalen ur fiberkonvertern som satt i vardagsrummet. Kabeln som ni ser gick inte till antennuttaget utan den gick vidare till gillestugan, där hon hade TV’n.

Signalen ut från fiberkonvertern var helt OK.

Men på väg ner till gillestugan försvann det 16,7 dB av signalstyrkan och signalkvaliteten hamnade under godkänt värde. Att det försvinner så mycket signal när det inte är över 100 meter kabel betyder att det är fel någonstans.

Jag klättrade upp på vinden för att kolla om det gick att byta kabel. Men de har tilläggsisolerat så det fanns knappt tillräckligt utrymme för att krypa. Att krypa i isoleringen är inte heller bra för då plattas den till.

Längre in på vinden hittade jag en gammal fördelare. Det fanns antagligen en antenn på taket tidigare och via den här fördelaren skickades signalen vidare till vardagsrummet och gillestugan.

Men nu var det omkopplat så signalen från fiberkonvertern i vardagsrummet satt på den inkommande anslutningen och sen gick signalen vidare till gillestugan.

Jag ville helst dra en ny kabel, men eftersom den satt fast under isoleringen ville jag dra en utanpåliggande. Men någon utanpåliggande koaxialkabel ville inte kunden ha, så jag monterade en Wisi VX87 förstärkare istället.

Det blev inte så snygg kabeldragning, men det täcks av gardinen sa kunden.

Det går inte att använda någon vanlig antennförstärkare som man kan använda till marksänd TV eftersom mycket av signalen från Sappa finns på frekvensen 230-470 MHz. Signalen ut fån Wisi VX87 förstärkaren blev i alla fall helt OK.

Nu blev det även godkänd signalkvalitet i gillestugan.

Angående den defekta fjärrkontrollen så tyckte CANTAB att boxen var så gammal att de skulle skicka en ny box med ny fjärrkontroll helt utan kostnad för kunden.

Angående den defekta kabeln så tycker jag att den bör bytas så att man inte behöver använda förstärkaren. I och för sig funkar det nu, men risken är att kabeln fortsätter att försämras.


20240409 – Korta ljudavbrott på TV4.

Förra veckan, när jag besökte den här kunden, hjälpte jag bl.a. till att söka in de digitala TV-kanalerna som Sappa skickar ut via Sandnets fiber. Allt har fungerat bra förutom att det var korta avbrott på ljudet från TV4 i kundens LT-40E71 JVC TV.

Det finns även en Philips TV i rummet intill och båda är kopplade via samma fördelare, så därför har båda exakt lika signal. I Philips TV’n är det dock helt normalt ljud och kör man TV4 från mobilen till en Chromecast i JVC TV’n blir det inga avbrott på ljudet.

Vid återbesöket började jag med att kolla signalen som fortfarande var lika bra.

TV4 sänds från 314 MHz, men Sjuan och TV10 som finns i samma transponder har inga avbrott i ljudet.

Jag funderade om det kan vara bero på att TV 4 sänder Dolby Digital ljud, som inte JVC TV’n klarar av, så jag kollade lite i menyerna. Men den enda inställningen jag hittade i JVC TV’n var SPDIF mode (Sony/Philips Digital Interface) där man kan välja PCM (Pulskodsmodulering) eller Auto. Valde jag Auto så tyckte jag att det blev fler korta avbrott på ljudet.

Jag gjorde även en datalogg för att dokumentera signalen.

Ett mycket knepigt fel så jag kontaktade Sappas tekniska support så de kan undersöka om det är något i utsändningen som orsakar problemet.


20240402 – Programmering av 3 st. TV-apparater.

Bilden försvann när Sappa släckte de analoga kanalerna i Sandnets fiber så kunden ville ha hjälp att programmera TV-apparaterna.

När jag kom hem till kunden kollade jag i vardagsrummet där fiberboxen och routern var monterad.


Jag såg att det var en riktig koaxialkabel dragen från fiberboxen.

Jag kollade signalen i kammaren och såg vilka kanaler som sänds från Channel 22.

Jag gjorde även en datalogg för att dokumentera det hela.

I kammaren hade de en Grundig TV som klarade DVB-T2 och MPEG4 från marknätet, men inte DVB-C från fibern. – Då passar den TV’n bättre till att ta emot de marksända kanalerna i vardagsrummet, sa jag och bytte plats på TV-apparaterna.

När jag sen skulle programmera TV’n märkte jag att man måste börja med att trycka på source-knappen och välja DTV, dvs. digital TV. Om ATV, dvs. analog TV är valt går det inte att hitta de digitala kanalerna.

I sovrummet kollade jag vilka kanaler som sänds via S 28.

4 kanaler sänds via S 32.

6 kanaler sänds via S 36.

Jag gjorde även en datalogg för att dokumentera signalen.

Sen programmerade jag den ganska nya Philips TV’n.

I vardagsrummet fanns det tillgång till signal från marknätet via en Logperiodisk antenn som är bra att ha om det blir avbrott på TV-signalen via fibern.

Jag kollade signalen från den Logperiodiska antennen.

Jag gjorde även en datalogg för att dokumentera.

Sen var det bara att söka in kanalerna i TV’n som jag hade hämtat från kammaren.


20240327 – Programmering av TV i sovrummet, men TV’n i köket klarade inte DVB-C.

Ytterligare en kund ringde och ville ha hjälp med att programmera TV-apparater eftersom de analoga kanalerna har upphört via Sandnets fiber.

När jag kom till kunden började jag med att kolla signalen som var mycket bra.

Jag kollade även vilka kanaler som sände på S23 eller 322 MHz.

Om ni kollar i de små rutorna under spektrumet så ser ni att Discovery Science har ett hänglås vilket betyder att den kanalen var kodad, så om man vill se den kanalen krävs det ett abonnemang från Sappa. Men Kanal 5, TV8, Kanal 10 och Kanal 11 har inte något hänglås så de kanalerna ingår i basutbudet.

Från S24 sände 5 olika kanaler där endast Investigation Discovery sände okodat.

Till alla kanaler finns det LCN som betyder Logical Channel Number. När det funkar hamnar kanalerna i rätt ordning vid en kanalsökning, men i TV’n i sovrummet funkade det inte så jag fick manuellt flytta kanalerna till rätt ställen.

Sen gick jag till köket och började med att kolla signalen från S25.

För att dokumentera alltihopa gjorde jag en datalogg i köket, men sen upptäckte jag att TV’n inte klarade DVB-C, dvs. digitala kanaler via kabel-TV. Så om de vill kolla på TV i köket måste de köpa en ny TV.


20240325 – Några kanaler saknades.

Kunden hade gjort en ny kanalsökning men i TV-rummet saknades det några kanaler från Sandnets fiberbox.

Den här avtapparen har jag satt dit för många år sedan.

En koll i TV rummet visade att det var mycket bra signal.


För att kunna dokumentera signalen ordentligt hade jag skapat en ny kanalplan. Men först måste instrumentet kolla vad jag hade programmerat in.

När instrumentet var klar med “channel plan exploration” eller kanalplansutforskningen som det heter på svenska kunde jag göra en datalogg av signalen i gillestugan.


20240322 – Slut med analoga TV-kanaler i Sandnets fibernät.

Den 18 mars slutade Sappa med att distribuera analoga TV-kanaler i Sandnets fibernät. För att få in kanalerna digitalt krävs det en kanalsökning vilket inte alltid är så lätt. Så jag fick i uppdrag att hjälpa en kund med detta.

Det första jag gjorde när jag kom till kunden var att kolla TV-signalen ur Sandnets fiberbox.

Alla kanaler fanns tillgängliga.

Jag gick in i konferenslokalen och kollade signalen.


Efter att jag hade konstaterat att signalen var bra startade jag kanalsökningen och sen blev det mycket bra bild i Samsung TV’n.


20230727 – TV och internet försvann hos Armand.

Armand har TV och internet via Sandnets fiber och efter ett strömavbrott försvann signalen.

När jag kom dit för att hjälpa Armend kopplade jag in antenninstrumentet i fiberboxens antennutgång och såg att det inte fanns någon signal.

Men när jag gjorde fiberboxen strömlös och sen anslöt nätdelen kom signalen under några sekunder.

Signalen kom som sagt bara några sekunder så instrumentet hann inte ens detektera signalen, men en skärmdump hann jag i alla fall ta.

Jag gjorde även en skärmdump av signalen i vardagsrummet för att i alla fall hinna se att den digitala signalen hade cirka 55 dB i signalstyrka.

Armand såg chockad ut när jag berättade att det var fel i fiberboxen.
När jag sen ringde Sandnet för att göra en felanmälan började de med det vanliga tramset att fråga mig om antennkabeln var riktigt isatt etc, samt att de skulle uppdatera hastigheten.

– Snacka inte med mig om fel på kablar för jag är en CANT-auktoriserad antenntekniker med närmare 35 års erfarenhet av kablar och antennsystem, sa jag.
– OK jag skickar ärendet vidare till en tekniker, sa hon på supporten.


20230414 – Programmering av TV i sovrum.

Den 22 mars 2017 var jag till den här kunden och kopplade in en extern RF-modulator eftersom hon inte kunde kolla på videon i sovrummet när det var fel på videons inbyggda RF-modulator. Det hade funkat bra till nu men helt plötsligt försvann de analoga kanalerna i sovrummet.

Jag trodde att den externa RF-modulatorn hade lagt av så jag gjorde en snabb koll bakom TV’n i vardagsrummet och såg att den verkade funka.

En koll i sovrummet visade att det fanns signal från den kombinerade VHS och DVD spelaren.

Det fanns även signal från Sappas analoga och digitala utbud.

Jag gjorde en noggrannare kontroll av CH S21 som sänder SVT 1 och SVT2.

Sen startade jag en sökning på TV’n som tog in alla analoga kanaler i frekvensordning. Efter det flyttade jag kanalerna till ordningen som ni ser nedan.

Det fanns helt enkelt inget fel i anläggningen så jag är ganska säker på att hon har kommit åt SOURCE-knappen på fjärrkontrollen och valt något annat än ATV som betyder Analog TV. Gör man det så kommer det upp en skylt på TV’n med texten “Ingen signal


20230119 – TV via fiber istället för via parabol.

Tidigare kollade Connie på TV via satellit, men före jul flyttade hon till en lägenhet där det finns fiber indraget, så nu ville hon kolla på TV via fiber istället.

Connie beställde en Allente 1 box som enligt säljaren skulle vara riktigt enkel att koppla in. Men som vanligt överdriver säljare för det var inte så enkelt och efter att ha strulat med detta en månad kontaktade hon mig för att få hjälp.

Jag kopplade in Allente 1 boxen till routern och gjorde alla uppdateringar, sen ropade jag på Connie.

– Menar du att jag kan kolla på TV nu, undrade Connie.
– Ja nu är det klart, svarade jag.

Connie blev mycket glad att TV’n äntligen funkade.


20221011 – TV via fiber istället för TV via marknätet.

Jag fick i uppdrag att koppla in TV via fiber men när jag kollade var inte TV signalen aktiverad i fiberboxen så jag ringde till Sappa så de kunde starta ett abonnemang.

Medan jag väntade skruvade jag bort TV-antenn och väggfäste.

När jag kollade igen hade de aktiverat signalen.

Jag breddade spektrumet för att kolla in S21 på 306 MHz.

Programkortet kommer via posten, men tillsvidare kan kunden i alla fall se de okodade SVT-kanalerna.


20220913 – TV via fiber istället för TV via marknätet.

En kund ville ha TV via fiber istället för TV via marknätet, så jag började med att kolla om det fanns signal ur fiberboxen.

Men icke – det fanns ingen signal, så kunden ringde supporten medan jag drog en koaxialkabel till vinden för att ansluta till husets befintliga antennsystem.

En timma senare hade de löst problemet och aktiverat TV-delen i fiberboxen.

Jag började med att kolla signalen ur antennuttaget i datarummet.

Sen kollade jag antennuttaget i sovrummet.

Det satt även ett antennuttag i vardagsrummet.

Men till den stora TV’n i vardagsrummet fanns det en koaxialkabel med signal, så den måste vara ansluten till ett fjärde antennuttag som jag inte brydde mig om att hitta eftersom det var bra signal.

Sen var det “bara” att söka in kanalerna i TV apparaterna.


20220810 – Det blev TV via fiber när inte marksänd TV fungerade.

En kund i Åmot ville ha möjlighet att se de fria marksända kanalerna i flera rum så han bokade in ett besök. Jag sa redan i telefonen att det är svårt med marksänd TV i Åmot, men eftersom det är ett av Åmots högst belägna hus kanske det skulle gå.

När jag kom dit såg jag att det satt en stor Wisi UHF-antenn på ett skorstensfäste.

Detta är en av de bättre UHF-antennerna.

En koll visade att Mux 1 från masten i Åmot hade mycket bra signalkvalitet, men vad hjälper det när signalen till TV4 från Mux 2 inte sänds därifrån.

Mux 1 från TV-masten i Skogmur, Gävle var ganska dålig.

Jag gjorde en dokumentation av den inkommande signalen från den befintliga antennen på taket och som ni ser är det inte godkänt på någon Mux.

Det kan ju vara fel på Wisi-antennen tänkte jag och klättrade upp på taket. Då fick jag se att någon har borrat hål genom plåten för antennkabeln. Så där gör man bara inte om man är seriös.

Jag gjorde en koll med en handhållen logperiodisk antenn och såg att signalkvaliteten till de fria kanalerna från Mux 1 och Mux 2 var nästan godkänd.

Men eftersom Muxen var kraftigt deformerad vågade jag inte jobba vidare med ny antenn och förstärkare.

Jag passade på att kolla sjöutsikten i alla fall.

Men det fanns fiber indraget så jag kollade signalen från fiberboxen och såg att SVT’s kanaler och TV4 gick att se digitalt utan abonnemang. Sen finns det ett antal analoga kanaler också.

TV4 och TV4 HD var okodade, men Blomberg TV, CNBC och Euronews har ett hänglås vilket betyder att det krävs abonnemang.

Jag drog antennkabel och monterade antennuttag sen kollade jag signalen i antennuttag 1.

Antennuttag 2.

Antennuttag 3.

Om de nu vill ha TV via fibernätet även på övervåningen så måste jag tillbaka och montera flera antennuttag.


20210929 – En massa strul helt i onödan.

Här kunde inte Tekniklänken justera Viasat-parabolen till Thor-satelliterna för att det var ett träd i vägen, sen försökte de koppla in TV-boxen trådlöst, men det funkade inte heller, så kunden hade betalat 2000 kronor och hade fortfarande ingen bild i TV’n.

Kunden tecknade då ett TV-abonnemang via Sappa som levererar TV-kanaler till Sandnets kunder.
När han fick hem TV-boxen fick jag i uppdrag att dra en koaxialkabel från fiberboxen till TV-boxen i vardagsrummet.

När jag kom till kunden började jag med att kolla om det fanns någon TV-signal ur fiberboxen men det fanns det inte.

08:35 ringde jag till Sandnet och hamnade i deras mycket långa telefonkö. Som tur är har jag en hörsnäcka till telefonen så jag kunde jobba under tiden telefonrösten tjatade om vilken plats jag hade i kön ….. Efter 41 minuter svarade det någon och jag förklarade problemet för supporten som vidarekopplade samtalet till en tekniker där telefonkön bara var 23 minuter lång ….

Strax före klockan halv tolv aktiverades äntligen TV-utgången i fiberboxen. Det tog alltså Sandnet ungefär 3 timmar att fixa detta 🙁

Medan jag lyssnade på den monotona telefonrösten jobbade jag alltså vidare med kabeldragning samt inkoppling i fiberboxen.

Äntligen fick jag fram signal till Dilog-boxen. Som synes sänder SVT’s HD kanaler via 306 MHz.


Det finns även några analoga TV-kanaler.

När jag var klar med inkopplingen och uppstarten av TV via fiber kollade jag varför Tekniklänken inte kunde justera Viasat-parabolen till Thor-satelliterna. Viasats kanaler gick in via den lilla gluggen mellan träden och att bara vrida parabolen 7 grader åt väster (höger) funkade inte som ni ser på nästa bild.


Men däremot hade det funkat att skruva dit ett väggfäste med maströr på husets gavel och montera parabolen där. Då skulle det ha sett ut ungefär så här.

Så det verkar faktiskt inte bättre än att kunden har haft allt strul helt i onödan, men så kan det bli när Allente inte skickar ut proffs från början.


20210415 – Antennsignal via fiber.

För att koppla in TV signalen via fiberboxar måsta man börja med att mäta hur stark TV-signalen är.

Här räckte det att fördela signalen samt att montera 3 nya antennuttag. Efter åtgärd gjorde jag en koll av signalen i vardagsrummet.

En koll i sovrummet ….

… och en koll i TV-rummet.

Jag breddade upp spektrumet lite för att kolla muxen på 306 MHz.

Jag kollade och såg att den innehåller SVT1 HD & SVT2 HD Gävleborg.

SVT1 & SVT2 kan man se utan programkort.


20180104 – Dålig Wifi med fiberbox i källaren.

De som drog in fibern i den här villan monterade Gavlenets fiberbox i källaren, vilket inte var så praktiskt eftersom det trådlösa Wifi-nätverket inte funkade bra med routern där nere. Dessutom stod TV’n i vardagsrummet så det krävdes kablar upp genom betongvalv och tjocka väggar.

Så här ser spektrumet ut över de TV-kanaler som Cantab levererar i fibern.

Jag drog en koaxial- och en nätverkskabel till vardagsrummet där jag kopplade in en digitalbox till TV’n samt routern till nätverket så att de fick bra signal till trådlöst WiFi i hela huset.

Kontakta mig gärna om du vill ha hjälp att bygga om husets antennsystem till TV via fiber.

Läs inlägget här.


20180103 – Nessie beställde TV via fiber.

Nessie hade skaffat fiber och tyckte att det var lika bra att koppla in TV’n via fibern också.

Så här ser Cantab‘s TV-spektrum ut. Det finns massor av kanaler, men just nu var Nessie nöjd med de 14 analoga TV-kanalerna.

Läs inlägget om Nessie här.


20171110 – TV via fiber.

Så här ser Gavlenets fiberbox ut. Genom den kommer TV-signalen från Cantab som även levererar TV-signal till Sandnets fibernät.

Just i det här huset drog jag 56 meter ny antennkabel, kopplade in ett par avtappare och en fördelare samt monterade 5 st. nya antennuttag. Utan antennförstärkare fick jag väldigt jämn signalstyrka till husets 6 TV-apparater.
Jag gjorde en kontrollmätning på den analoga S20 och i vardagsrummet låg signalstyrkan på 71,5 dB.

Signalstyrkan på frekvensen S20 i de övriga antennuttagen blev:

  • Gillestuga: 66,2 dB
  • Kök: 68,5 dB
  • Sovrum 1: 68,5 dB
  • Sovrum 2: 66,8 dB
  • Sovrum 2: 66,1 dB

Otroligt jämna nivåer, vilket betyder att jag har projekterat rätt. Det är faktiskt tveksamt om det går att komma närmare 🙂

TV via fiber


20171108 – Mozart ville ha Internet och TV via fiber.

Men innan jag kunde börja att installera tyckte Mozart att jag skulle fixa fiberboxen som var slarvigt monterad.

För det första satt fiberboxen på högkant så att kylningen inte funkade riktigt, sen hade montören klämt in strömkabeln rejält hårt. Så hårt att t.o.m. färgen var skadad på väggen.
Ägaren till huset hade påpekat detta, men de sa bara att “det funkar säkert
Men jag ringde till Sandnet och krävde att de fixar detta INNAN jag ansluter resten av prylarna.

Sandnet skickade ut ett par man som åtgärdade placeringen av fiberboxen och efter det kunde jag börja jobba. Så här såg det se ut när det var färdigt. Nu är det bara ett eluttag som fattas så att elkablarna kan snyggas till.
Det blev lite kabel när 3 TV-apparater, en router, en nätverkskabel till sovrummet och en accesspunkt i huset bredvid skulle kopplas in.

En kontrollmätning visar att Cantab levererar många TV kanaler i Sandnets fibernät. De tunna staplarna till vänster är analoga TV-kanaler och de tjockare till höger är digitala.

Det går att plocka fram bild i instrumentet också. 41,8 dB i MER-värde är inte dåligt.

Läs inlägget här.

Kommentarer inaktiverade.