TV via fiber

På den här sidan kan du läsa om några ställen där jag har fixat godkänd TV-signal till TV via fiber samt bättre WiFi täckning.


– Nu när alla skaffar fiber får väl inte du några jobb, brukar folk säga. Till viss del är det säkert så, men det skapar även en hel del jobb. Oftast sitter TV-antennen på taket och sen grenar sig antennsignalen via olika antennuttag nedåt i huset.

Sen dras det in fiber och fiberboxen placeras oftast i källaren! Då behövs det någon (som mig) som kan mäta vilka signalnivåer det handlar om samt att koppla om slingorna så att det blir TV-signal i antennuttagen igen. Jag har gjort många såna jobb, men nästan aldrig skrivit om dem här på webbsidan eftersom det oftast inte blir några foton tagna.

Ur fiberboxen är det inte bara signal till husets TV-apparater utan det är framförallt internet. Men att placera en router bredvid fiberkonvertern i källaren är ingen höjdare, så då drar jag även nätverkskabel till en central plats i huset där routern kan placeras. Arbete med nätverk är förresten berättigat till RUT-avdrag, vilket betyder halva timpenningen.


20210929 – TV via fiber.

Här kunde inte Tekniklänken justera Viasat-parabolen till Thor-satelliterna för att det var ett träd i vägen, sen försökte de koppla in TV-boxen trådlöst, men det funkade inte heller, så kunden hade betalat 2000 kronor och hade fortfarande ingen bild i TV’n.

Kunden tecknade då ett TV-abonnemang via Sappa som levererar TV-kanaler till Sandnets kunder.
När han fick hem TV-boxen fick jag i uppdrag att dra en koaxialkabel från fiberkonvertern till TV-boxen i vardagsrummet.

När jag kom till kunden började jag med att kolla om det fanns någon TV-signal ur fiberboxen men det fanns det inte.

08:35 ringde jag till Sandnet och hamnade i deras mycket långa telefonkö. Som tur är har jag en hörsnäcka till telefonen så jag kunde jobba under tiden telefonrösten tjatade om vilken plats jag hade i kön ….. Efter 41 minuter svarade det någon och jag förklarade problemet för supporten som vidarekopplade samtalet till en tekniker där telefonkön bara var 23 minuter lång ….

Strax före klockan halv tolv aktiverades äntligen TV-utgången i fiberkonvertern. Det tog alltså Sandnet ungefär 3 timmar att fixa detta 🙁

Medan jag lyssnade på den monotona telefonrösten jobbade jag alltså vidare med kabeldragning samt inkoppling i fiberboxen.

Äntligen fick jag fram signal till Dilog-boxen. Som synes sänder SVT’s HD kanaler via 306 MHz.


Det finns även några analoga TV-kanaler.

När jag var klar med inkopplingen och uppstarten av TV via fiber kollade jag varför Tekniklänken inte kunde justera Viasat-parabolen till Thor-satelliterna. Viasats kanaler gick in via den lilla gluggen mellan träden och att bara vrida parabolen 7 grader åt väster (höger) funkade inte som ni ser på nästa bild.


Men däremot hade det funkat att skruva dit ett väggfäste med maströr på husets gavel och montera parabolen där. Då skulle det ha sett ut ungefär så här.

Så det verkar faktiskt inte bättre än att kunden har haft allt strul helt i onödan, men så kan det bli när Allente inte skickar ut proffs från början.


20210415 – Antennsignal via fiber.

För att koppla in TV signalen via fiberboxar måsta man börja med att mäta hur stark TV-signalen är.

Här räckte det att fördela signalen samt att montera 3 nya antennuttag. Efter åtgärd gjorde jag en koll av signalen i vardagsrummet.

En koll i sovrummet ….

… och en koll i TV-rummet.

Jag breddade upp spektrumet lite för att kolla muxen på 306 MHz.

Jag kollade och såg att den innehåller SVT1 HD & SVT2 HD Gävleborg.

SVT1 & SVT2 kan man se utan programkort.


20180104 – Dålig Wifi med fiberkonverter i källaren.

De som drog in fibern i den här villan monterade Gavlenets fiberbox i källaren, vilket inte var så praktiskt eftersom det trådlösa Wifi-nätverket inte funkade bra med routern där nere. Dessutom stod TV’n i vardagsrummet så det krävdes kablar upp genom betongvalv och tjocka väggar.

Så här ser spektrumet ut över de TV-kanaler som Cantab levererar i fibern.

Jag drog en koaxial- och en nätverkskabel till vardagsrummet där jag kopplade in en digitalbox till TV’n samt routern till nätverket så att de fick bra signal till trådlöst WiFi i hela huset.

Kontakta mig gärna om du vill ha hjälp att bygga om husets antennsystem till TV via fiber.

Läs inlägget här.


20180103 – Nessie beställde TV via fiber.

Nessie hade skaffat fiber och tyckte att det var lika bra att koppla in TV’n via fibern också.

Så här ser Cantab‘s TV-spektrum ut. Det finns massor av kanaler, men just nu var Nessie nöjd med de 14 analoga TV-kanalerna.

Läs inlägget om Nessie här.


20171110 – TV via fiber.

Så här ser Gavlenets fiberbox ut. Genom den kommer TV-signalen från Cantab som även levererar TV-signal till Sandnets fibernät.

Just i det här huset drog jag 56 meter ny antennkabel, kopplade in ett par avtappare och en fördelare samt monterade 5 st. nya antennuttag. Utan antennförstärkare fick jag väldigt jämn signalstyrka till husets 6 TV-apparater.
Jag gjorde en kontrollmätning på den analoga S20 och i vardagsrummet låg signalstyrkan på 71,5 dB.

Signalstyrkan på frekvensen S20 i de övriga antennuttagen blev:

  • Gillestuga: 66,2 dB
  • Kök: 68,5 dB
  • Sovrum 1: 68,5 dB
  • Sovrum 2: 66,8 dB
  • Sovrum 2: 66,1 dB

Otroligt jämna nivåer, vilket betyder att jag har projekterat rätt. Det är faktiskt tveksamt om det går att komma närmare 🙂

TV via fiber


20171108 – Mozart ville ha Internet och TV via fiber.

Men innan jag kunde börja att installera tyckte Mozart att jag skulle fixa fiberkonvertern som var slarvigt monterad.

För det första satt fiberkonvertern på högkant så att kylningen inte funkade riktigt, sen hade montören klämt in strömkabeln rejält hårt. Så hårt att t.o.m. färgen var skadad på väggen.
Ägaren till huset hade påpekat detta, men de sa bara att “det funkar säkert
Men jag ringde till Sandnet och krävde att de fixar detta INNAN jag ansluter resten av prylarna.
Sandnet skickade ut ett par man som åtgärdade placeringen av fiberkonvertern och efter det kunde jag börja jobba. Så här såg det se ut när det var färdigt. Nu är det bara ett eluttag som fattas så att elkablarna kan snyggas till.
Det blev lite kabel när 3 TV-apparater, en router, en nätverkskabel till sovrummet och en accesspunkt i huset bredvid skulle kopplas in.
En kontrollmätning visar att Cantab levererar många TV kanaler i Sandnets fibernät. De tunna staplarna till vänster är analoga TV-kanaler och de tjockare till höger är digitala.

Det går att plocka fram bild i instrumentet också. 41,8 dB i MER-värde är inte dåligt.

Läs inlägget här.

Kommentarer inaktiverade.