Arbeten med nätverk.

På den här sidan kan du läsa om några ställen där jag har fixat bättre WiFi täckning samt godkänd TV-signal till TV via fiber.


– Nu när alla skaffar fiber får väl inte du några jobb, brukar folk säga. Till viss del är det säkert så, men det skapar även en hel del jobb. Oftast sitter TV-antennen på taket och sen grenar sig antennsignalen via olika antennuttag nedåt i huset.

Sen dras det in fiber och fiberboxen placeras oftast i källaren! Då behövs det någon (som mig) som kan mäta vilka signalnivåer det handlar om samt att koppla om slingorna så att det blir TV-signal i antennuttagen igen. Jag har gjort många såna jobb, men nästan aldrig skrivit om dem här på webbsidan eftersom det oftast inte blir några foton tagna.

Ur fiberboxen är det inte bara signal till husets TV-apparater utan det är framförallt internet. Men att placera en router bredvid fiberkonvertern i källaren är ingen höjdare, så då drar jag även nätverkskabel till en central plats i huset där routern kan placeras. Arbete med nätverk är förresten berättigat till RUT-avdrag, vilket betyder halva timpenningen.


20210415 – Antennsignal via fiber.

För att koppla in TV signalen via fiberboxar måsta man börja med att mäta hur stark TV-signalen är.

Här räckte det att fördela signalen samt att montera 3 nya antennuttag. Efter åtgärd gjorde jag en koll av signalen i vardagsrummet.

En koll i sovrummet ….

… och en koll i TV-rummet.

Jag breddade upp spektrumet lite för att kolla muxen på 306 MHz.

Jag kollade och såg att den innehåller SVT1 HD & SVT2 HD Gävleborg.

SVT1 & SVT2 kan man se utan programkort.


20180104 – Dålig Wifi med fiberkonverter i källaren.

De som drog in fibern i den här villan monterade Gavlenets fiberbox i källaren, vilket inte var så praktiskt eftersom det trådlösa Wifi-nätverket inte funkade bra med routern där nere. Dessutom stod TV’n i vardagsrummet så det krävdes kablar upp genom betongvalv och tjocka väggar.

Så här ser spektrumet ut över de TV-kanaler som Cantab levererar i fibern.

Jag drog en koaxial- och en nätverkskabel till vardagsrummet där jag kopplade in en digitalbox till TV’n samt routern till nätverket så att de fick bra signal till trådlöst WiFi i hela huset.

Kontakta mig gärna om du vill ha hjälp att bygga om husets antennsystem till TV via fiber.

Läs inlägget här.


20180103 – Nessie beställde TV via fiber.

Nessie hade skaffat fiber och tyckte att det var lika bra att koppla in TV’n via fibern också.

Så här ser Cantab‘s TV-spektrum ut. Det finns massor av kanaler, men just nu var Nessie nöjd med de 14 analoga TV-kanalerna.

Läs inlägget om Nessie här.


20171110 – TV via fiber.

Så här ser Gavlenets fiberbox ut. Genom den kommer TV-signalen från Cantab som även levererar TV-signal till Sandnets fibernät.

Just i det här huset drog jag 56 meter ny antennkabel, kopplade in ett par avtappare och en fördelare samt monterade 5 st. nya antennuttag. Utan antennförstärkare fick jag väldigt jämn signalstyrka till husets 6 TV-apparater.
Jag gjorde en kontrollmätning på den analoga S20 och i vardagsrummet låg signalstyrkan på 71,5 dB.

Signalstyrkan på frekvensen S20 i de övriga antennuttagen blev:

  • Gillestuga: 66,2 dB
  • Kök: 68,5 dB
  • Sovrum 1: 68,5 dB
  • Sovrum 2: 66,8 dB
  • Sovrum 2: 66,1 dB

Otroligt jämna nivåer, vilket betyder att jag har projekterat rätt. Det är faktiskt tveksamt om det går att komma närmare ?

TV via fiber


20171108 – Mozart ville ha Internet och TV via fiber.

Men innan jag kunde börja att installera tyckte Mozart att jag skulle fixa fiberkonvertern som var slarvigt monterad.

För det första satt fiberkonvertern på högkant så att kylningen inte funkade riktigt, sen hade montören klämt in strömkabeln rejält hårt. Så hårt att t.o.m. färgen var skadad på väggen.
Ägaren till huset hade påpekat detta, men de sa bara att “det funkar säkert
Men jag ringde till Sandnet och krävde att de fixar detta INNAN jag ansluter resten av prylarna.
Sandnet skickade ut ett par man som åtgärdade placeringen av fiberkonvertern och efter det kunde jag börja jobba. Så här såg det se ut när det var färdigt. Nu är det bara ett eluttag som fattas så att elkablarna kan snyggas till.
Det blev lite kabel när 3 TV-apparater, en router, en nätverkskabel till sovrummet och en accesspunkt i huset bredvid skulle kopplas in.
En kontrollmätning visar att Cantab levererar många TV kanaler i Sandnets fibernät. De tunna staplarna till vänster är analoga TV-kanaler och de tjockare till höger är digitala.

Det går att plocka fram bild i instrumentet också. 41,8 dB i MER-värde är inte dåligt.

Läs inlägget här.


20160920 – Kurre vill kunna surfa utan avbrott.

Kurre ville att jag skulle montera en antenn för att få bättre signal till Net1‘s trådlösa bredband.

Men signalen till Net1 var usel.

Signalen från Telias 4G var dock betydligt starkare.

Skaplig hastighet var det också via Telias 4G-nät.

Edit:
Net1 finns inte längre, utan är numera en del av Teracoms Mobil AB.


Kommentarer inaktiverade.