Marksänd TV funkade inte hos Ludde så det blev TV via satellit.

Ludde kunde inte se SVT’s kanaler så han kontaktade mig för åtgärd.

När jag hörde adressen sa jag att det är svårt att få bra signal i det området. Att det är så svag signal måste bero på att det är mycket skog, för det är bara 26 km fågelvägen mellan huset och TV masten vid Skogmur i Gävle.

Dessutom är det brist på antenntekniker och det fanns ingen på närmare håll, så jag satte mig i bilen och körde 54 km till kunden.

När jag kom dit såg jag att de hade en Triax UHF gitterantenn monterad på husets nordöstra gavel.

Jag gick in i TV rummet, tog ur antennkabeln ur TV’n och satte den i antenninstrumentet. Men det var så dålig signal att instrumentet inte ens låste in på Mux 1 som sänder SVT’s kanaler.

Jag markerade Mux 2 och då låste instrumentet in och visade att det fanns sändning på TV3, TV4 och Kanal 5. Men signalkvaliteten var bara 17,3 dB i MER-värde vilket var långt ifrån kravet på 25 dB. Kravet på LM, dvs. Link Margin som är marginalen till störningarna ska vara minst 6 dB, men här var det redan på minus vilket betyder att digitalmottagarens processor jobbade för högtryck med att rätta BIT-felen.

Jag hämtade en Logperiodisk antenn i servicebilen som jag kopplade in till antenninstrumentet, sen gick jag runt i trädgården för att hitta något ställe där radiovågorna gick fram.

Men det var dålig signal överallt så jag klättrade upp på taket och på skorstenens västra sida hittade jag lite signal, men den var inte godkänd.

En meter från skorstenens västra sida var Mux 2 lite bättre, men inte godkänd.

Jag reste upp en lång stege och kollade signalen vid husets sydvästra husgavel men där var det inte heller bra.

Sen kollade jag en meter över taket på altanens sydvästra hörn, men det var inte bra där heller.

Tillslut tvingades jag ge upp försöket att fixa antennsignal till de fria marksända kanalerna.

När TV via marknätet var omöjligt började jag kolla alternativen som TV via internet, men det dröjer nog många år innan någon drar fiber till huset. Jag kollade mottagningen via Bredbandskollen av Telias 4G-nät, men det var bara 0,6 Mbit i nerladdningshastighet. Så det enda som återstod var att teckna ett abonnemang hos Allente och se TV via satellit.

Kunden förstod att det inte fanns några andra alternativ, så jag kontaktade min kollega Heine, som driver Elbes Radio & TV i Skutskär, för att teckna abonnemanget hos Allente.

När jag hade fått klartecken med abonnemanget hämtade jag en parabol i servicebilen som jag skruvade ihop. Parabolen skulle helst inte synas från vägen, så jag monterade den ganska långt ner på husets sydvästra husgavel.


Efter justering gjorde jag en datalogg av signalen.

Jag testade även hur mycket eventuell växtlighet skulle dämpa signalen och det visade sig att en solros framför parabolen dämpade signalkvaliteten med 3 dB. En sån liten växt gör alltså att signalkvaliteten halveras.

Sen var det bara att dra 14 meter trippelskärmad koaxialkabel till andra sidan huset och kolla att det fortfarande var bra signal i TV-rummet.
Kunden fick som de önskade och parabolen syns nästan inte alls från vägen.

Satellitmottagaren ska de hämta själva hos min kollega Heine i Skutskär, efter att han har uppdaterat och startat upp den på verkstan i Elbes Radio & TV. Sen är det bara att skruva dit F-kontakten med signalen från parabolen till ingång 1 i satellitmottagaren. Därefter är det bara att sätta i HDMI-kabeln mellan satellitmottagaren och HDMI ingång 1 i TV’n.
Allente – basinstallation 1571984

Kommentarer inaktiverade.