Arbeten med antenner till husbilar och husvagnar.

På den här sidan kan ni läsa om diverse arbeten med antenner till husbilar och husvagnar.


20220516 – Byte av TV-antenn på husbil.

Förra sommaren gjorde jag en felsökning av antennen på en husbil.

Jag konstaterade att nätdelen var hel men att antennen bara gav svag signal.

Men nu var det dags att montera en ny antenn så jag beställde en Omninova Boss från Televes. Detta är enligt mina och kollegors mätningar marknadens bästa antennen för husbilar. Den motsvarar naturligtvis inte en vanlig antenn som man riktar in mot en TV-mast, men eftersom det inte finns något maströr på husbilar finns det inte något alternativ.

En koll i kartongen.

Uppställd på den medföljande foten.


Jag kopplade in antenninstrumentet och gjorde en snabbkoll med handhållen antenn.

Jag gjorde även en datalogg med handhållen antenn. Inte så värst bra, men där jag stod är det dålig inkommande signal.

Ägaren kom hem till mig med sin Fiat carthago chic c-line.


Det var jobbigt att få loss fästet till den gamla antennen, men tillslut satt den nya antennen på plats.Mux 7 sänds på VHF-området från TV-masten i Gävle och VHF funkar inte alls med en sån här antenn.

Muxarna på UHF-området är betydligt bättre.

Mux 6 gick inte in där husbilen stod i radioskuggan.

Det var väldigt trångt i skåpet där nätdelen (som driver förstärkaren i antennen) var placerad så den bytte jag inte. Kunden fick dock ta med sig den nya spänningsinmatningen som hör till antennen. Kanske den behövs i framtiden?


Det som kunden vill ha är de fria SVT-kanalerna som sänds från Mux 1 samt TV4 som sänds från Mux 2. Det ser lite klent ut här, men om inte bilen står i radioskuggan blir det säkert bra.


20211116 – Åtgärd av husvagnsantenn.

Kunden trodde att TV’n inte klarade MPEG4 så han köpte en box, men det funkade inte ändå så jag fick i uppdrag att felsöka. Jag konstaterade snabbt att den lilla aktiva One-for-all-antennens inbyggda förstärkare hade gett upp.

Medan jag felsökte var jag noga övervakad av en fin häst.

Jag tog bort den trasiga antennen och monterade en logperiodisk antenn.

Det blev bra signal med antennkabeln direkt in i TV’n, så den nya boxen skulle kunden returnera.


20210510 – Åtgärd av husvagnsantenn.

En kund hade problem med störningar när de kollade på TV i husvagnen.

Jag började med att kolla vad den rundstrålande antennen presterade och såg att det som vanligt var en hög signalstyrka med dålig kvalitet. I och för sig är Mux 1 godkänd på skärmdumpen nedan, men det är mycket osäkert för rätt vad det är dyker signalkvaliteten så bilden börja pixla.

Eftersom det fanns ett justerbart maströr kunde jag montera en logperiodisk antenn.


Nu blev det en jämn och bra signal.

Så här ska Muxarna se ut 🙂


20210505 – Felsökning av husbilsantenn.

En husbilsägare ville att jag skulle kolla varför den rundstrålande antennen inte gav någon signal.

Jag kopplade in instrumentet och såg att antennen gav signal, men en ganska dålig sådan.

Jag breddade upp spektrumet för att kolla in i detalj men instrumentet klarade inte ens att låsa in på Mux 1.

Det låste i alla fall in på Mux 2 så det hittade TV4. Men 16,8 dB i MER-värde är långt under godkänt, för det ska mist 25 dB. Styrkan på strax över 40 dB var också låg för den brukar vara ungefär 60 dB från rundstrålande antenner.

Jag kollade även nätdelen och den funkade, så nu vet kunden att det är bara att köpa en ny antenn.


20201006 – Reparation av husbilsparabol.

Caravan & Marine i Valbo bokade in mig för de ville ha hjälp med en kunds husbilsparabol.


Jag kom dit och startade anläggningen.


Det är en självsökande parabol, men den snurrade bara runt utan att hitta nån satellit.

Jag kollade mikrovågshuvudet och det var i alla fall inte helt dött.

Tillslut efter många försök stannade parabolen mot 1° väst. Men det var bara 12437 horisontellt som instrumentet låste in på.

Trots att de andra frekvenserna såg helt OK ut på spektrumet ville inte instrumentet låsa in på dem. Searching signal ….

Jag bytte mikrovågshuvud och då blev det resultat.


Jag gjorde en datalogg direkt från 73 cm parabolen.


Sen gick jag ner och kollade vilken signal TV apparatens inbyggda satellitmottagare fick.

Sen stängde jag av anläggningen för att se vad som hände.

Den vek ner sig i viloläge.


Sen startade jag och stängde av anläggningen några gånger för att se att den funkade vilket den gjorde utan anmärkning. Så nu kan kunden se Canal Digitals kanaler på TV’n igen 🙂

Om ni är ute efter en husvagn eller husbil så kan ni gärna besöka Caravan & Marine i Valbo, för de har massor av olika modeller på lager.20200525 och 20200605 – åtgärd av TV-antenn till husbil.

Den här kunden fick ingen signal till TV’n så jag åkte dit för att göra en felsökning och när jag kom dit såg jag att det satt en Maxview-antenn på taket.

Den gav ingen signal alls, men jag tog fram en logperiodisk antenn för att kolla signalen i området. Som ni ser så stod husbilen i ett signalmässigt svårt område.

Jag konstaterade även att kabeln som matar 12 volt till antennens nätdel var av, så den skarvade jag.

1,5 vecka senare återvände jag för att ta bort Maxview-antennen och montera en Omninova-Boss.

Informationstext från Televes webbsida:
Den rundmottagande designen tillåter mottagning över 360º och eftersom ingen inriktning behövs vid förflyttning är detta det ideala valet för mobila fordon som båtar, camping etc. BOSSTech-systemet styr automatiskt signalnivån på den mottagna signalen (antingen mycket hög eller mycket låg) för alltid att ge optimal utnivå.

Nu blev det betydligt starkare signal, men husbilen stod som sagt i ett mycket svårt område.

En datalogg visade att Mux7 som sänder på VHF-området saknades. I övrigt så blev det skaplig signal så det blev bild på TV’n.

Semestern räddad?


20190425 – en säljare lovade att det ingår fri montering av en Canal Digital parabol på en husbil!

Till en husbil krävs det en motorstyrd parabolanläggning som kostar ca. 17495:- + montering. Hur kan då en säljare lova att det ingår i en standardinstallation?

Caravan & Marine i Valbo brukar montera Mecatronic helautomatiska paraboler på husbilar, men det är en helt annan sak än vad som ingår i en basinstallation från Canal Digital.

Nåväl om det ska monteras är det bara att sätta igång tyckte jag.

Skruvarna som är med till väggfästet måste väl dra bra i husbilens vägg tänkte jag.

Här mellan fönstren blir det jättebra, eller hur?


20190403 – Caravan & Marine i Valbo

Caravan & Marine i Valbo hade monterat en Mecatronic helautomatisk parabol på en husbil, men kunden som ville se tyska kanaler fick ingen bild på sin TV, så de ville att jag skulle felsöka.

Felsökningen är ju lätt om man har ett riktigt antenninstrument. Mekanikern startade anläggningen och då fälldes parabolen upp och började leta signal. Tillslut stannade den och då konstaterade jag att det var bra signal vilket jag kollade på några kanaler. 10,6 dB i MER-värde på den tyska Sat 1 är ganska bra och precis vad man kan förvänta sig med en 65 cm offsetparabol.

Det knepiga är att kundens TV-apparat med inbyggd satellitmottagare visade 100% i signalkvalitet, men ändå hittade den inga kanaler. Så det var bara att konstatera att installationen var bra gjord, men att TV’n inte funkade som den skulle.

Så vill ni ha en helautomatisk parabol på er husvagn eller husbil kan ni gärna kontakta Caravan & Marine i Valbo för att få den monterad. Jag vill inte gärna montera, eftersom jag inte är lika bekant med husbilars och husvagnars konstruktion. Exakt var man ska borra för att fästa prylarna är det bäst att överlåta till de som har gjort det tidigare, men ska det mätas och felsökas ställer jag gärna upp.


20180511 – Montering av antenn på husvagn.

I dag var jag till Smednäsets camping och monterade en antenn på en husvagn.

Smednäsets camping ligger fint vid vattnet.

Det blev bra mottagning från masten i Enviken.


20160615 – Montering av Canal Digital på husvagn.

Jack vill ha bra TV på semestern också så han beställde ett fritidshusabonnemang med Canal Digital. Det kan man stänga av när man inte är i stugan och betalar således bara när man nyttjar anläggningen. Förutom ”fri montering” sparade han 695 kronor eftersom jag även hade en kampanj med fri startavgift 🙂
20160615-728342-jack
Att skruva dit ett väggfäste med franska skruv på en husvagn är inte att rekommendera, så jag monterade ett maströr i stödhjulsfästet istället.
20160615-728342-husvagn
Det blev lite sjöutsikt på jobbet idag också 🙂
20160615-728342-td64

Signalkvalitén blev bra – som vanligt – så nu är Jack nöjd 🙂
20160615-728342-datalogg


20150713 – Antenn till husbil.

Kunden fick ingen bild på TV’n i sin nya Fiat husbil så jag felsökte antennanläggningen.

Det fanns nästan inte ens en usel signal och jag konstaterade att den rundstrrålande antennens inbyggda förstärkare inte fungerade. Det var även fel på strömmatningsenheten, alltså den enheten som ger 12 Volt via koaxialkabeln till antennen.

Signalnivån var så långt under mätbart värde att instrumentet inte ens kunde detektera vad det var för slags signal.


20140625 – Montering av logperiodisk antenn på husbil.

Helst ska det finnas ett höj och sänkbart rör, för då är det lätt att montera en logperiodisk antenn. Den tar in signalen bra utan att “fuska” med antennförstärkare. Dessutom är utförandet ganska platt, så den är lätt att sänka ner innan avfärd.


Visst ser det bra ut?


Kontakta mig, så fixar jag antennen till din husvagn, husbil eller båt.

Kommentarer inaktiverade.