TV via 4G och 5G näten.

När det inte finns fiber indraget och den marksända TV-signalen är för svag samt att satelliterna skyms av höga träd kan man kolla om det är bra hastighet via 4G eller 5G. Är det minst 10 Mbit/s finns det en möjlighet att abonnera på TV via internet.

På den här sidan kommer jag att lägga in information om TV via 4G eller 5G näten.


20240423 – TV via Tele2 mobilt internet.

Jag har varit till den här kundens lägenhet flera gånger tidigare eftersom den marksända Boxer-signalen är för dålig. Fastighetsägaren vill inte kosta på antennsystemet vilket jag i och för sig kan förstå eftersom det finns fiber indraget. Men det finns även något som heter Must carry, vilket innebär att hyresvärden måste tillhandahålla SVT’s kanaler kostnadsfritt.

Det ser ut som att fästena till maströret börjar ge upp.


Jag kopplade in antenninstrumentet och gjorde en koll.

Dataloggen visade att det bara var Mux 1, 2 och 3 som var godkända.

Antenninstrumentet kunde inte ens tala om hur dålig Mux 6 var.

Mux 5 var inte heller godkänd.

Mux 7 var också väldigt dålig.

Men nu hade Boxer skickat ut en Tele2 TV-HUB mini, trots att de inte hade internet via fiber utan de hade en Tele2 router med SIM-kort som anslöt till internet via 4G nätet. Jag blev lite orolig att surfmängden skulle ta slut, men när kunden visade att de hade ett abonnemang med obegränsad surf kopplade jag in TV-hubben.

Så nu kommer de äntligen slippa störningar p.g.a. hyresvärdens dåliga TV-antenner.


20240125 – Installation av 5G anläggning från Telia.

För 3 år sedan skickade Canal Digital (numera Allente) ut mig på ett serviceuppdrag hos den här kunden. Det största problemet då var att OnePlace-mottagarna hade ställt in sig på samma användarband vilket är ett allvarligt fel för då stör de ut varann.

Men nu skulle kunden byta från Allente till Telias triple play via 5G. “Triple play är är en branschbenämning på en pakettjänst med en kombination av IP-telefoni, bredband och TV i samma förbindelse”

När jag kom dit såg jag att parabolen satt kvar som sist.

Det satt redan en utomhusantenn på huset som jag tyckte var mer anpassad för att sitta utomhus än den bifogade antennen. Så jag anslöt den nya routern till den befintliga antennen.


Jag fick igång internet via den nya routern, men TV-boxen gick det inte att få igång för Telia hade inte aktiverat TV-abonnemanget. Så jag kopplade in en av OnePlace-mottagarna i HDMI2 ingången i TV’n så de fick bild igen.

Den nya TV-boxen från Telia lät jag vara ansluten till HDMI1 ingången i TV’n så att det är lättare för kunden att få igång den med hjälp av Telias support.

Kommentarer inaktiverade.