Installation av paraboler till Allentes kunder.

Det händer ibland när jag är ute och felsöker hos kunder att jag konstaterar att den marksända TV-signalen är så dålig att det inte går att se TV via en vanlig TV-antenn. Om de då inte har möjlighet att se TV via internet återstår det bara TV via satellit och då behöver de en parabolanläggning med ett abonnemang från Allente.

Men jag kan inte beställa direkt av Allente eftersom föregångaren Canal Digital avslutade samarbetet med mig, bara för att jag var kritisk till att det hade varit i stort sett samma installationsersättning i 16 år. För övrigt har de inte höjt ännu, så om de inte höjer ersättningen senast den 23 februari 2024 blir det snart 19 år med i stort sett samma ersättning.

Så när jag behöver parabol, mikrovågshuvud och satellitmottagare till mina kunder brukar jag be en kollega att teckna abonnemanget, sen kan jag göra installationen.

Några sådana installationer kan ni läsa om på den här sidan.


20231003 – Marksänd TV funkade inte så det blev TV via satellit.

Här började jag med att hjälpa Ludde med signalen till marksänd TV.

Men det funkade inte med marksänd TV så jag fick hjälp av en kollega att teckna ett abonnemang hos Allente och sen monterade en parabol istället. Klicka här om du vill läsa mer om det.

Parabolen skulle helst inte synas från vägen, så jag monterade den ganska långt ner på husets sydvästra husgavel.


Efter justering gjorde jag en datalogg av signalen.

Jag testade även hur mycket eventuell växtlighet skulle dämpa signalen och det visade sig att en solros framför parabolen dämpade signalkvaliteten med 3 dB. En sån liten växt gör alltså att signalkvaliteten halveras.

Sen var det bara att dra 14 meter trippelskärmad koaxialkabel till andra sidan huset och kolla att det fortfarande var bra signal i TV-rummet.
Kunden fick som de önskade och parabolen syns nästan inte alls från vägen.

Satellitmottagaren ska de hämta själva hos min kollega Heine i Skutskär, efter att han har uppdaterat och startat upp den på verkstan i Elbes Radio & TV. Sen är det bara att skruva dit F-kontakten med signalen från parabolen till ingång 1 i satellitmottagaren. Därefter är det bara att sätta i HDMI-kabeln mellan satellitmottagaren och HDMI ingång 1 i TV’n.
Allente – basinstallation 1571984


20230504 – Allente – basinstallation 1525781

Den 5 april besökte jag den här kunden senast, men nu hade jag med hjälp av Heine som har Elbes Radio & TV i Skutskär fixat ett abonnemang hos Allente.

Det syns på kabeln att den som hade monterat grannens Canal Digital parabol inte är lika noggrann som mig.

Om kabeln är slarvigt monterad är parabolen säkert inte optimalt justerad, tänkte jag.

När jag kopplade in antenninstrumentet såg jag att det var sämre signalkvalitet än förväntat, så jag gjorde en datalogg.

Jag lyckade fördubbla signalkvaliteten, vilket betyder att de kan regna dubbelt så mycket innan det eventuellt blir störningar.

Jag snyggade även till kabeln.

Det ser även bra ut från marken.

Antennerna till marksänd TV kan vara bra att ha som reserv.

När jag hade dragit in kabel till vardagsrummet gjorde jag en ny koll för att dokumentera signalen.

Justerat och klart.

Sen ringde jag Linda på återförsäljar-supporten som hjälpte mig att aktivera abonnemanget och eftersom det var hon som fixade så det blev bild i TV’n är det hon som är dagens hjälte.
Allente – basinstallation 1525781


20221130 – Montering av parabol till Allentes utbud.

Den 9 november var jag till den här kunden för att montera en TV-antenn till Boxers utbud, men det var så dålig signal att det bara var att ge upp TV via marknätet.

Sen var det träd som skymde husets södra gavel, så där gick det inte att montera en parabol. Men idag kunde jag i alla fall göra ett nytt besök och började med att montera ett väggfäste med maströr på husets östra gavel.

Nu blev det perfekt mottagning utan skymmande skog.

En snabbkoll vi parabolen efter justering visar att det blev grymt bra signalkvalitet.Efter justering var det “bara” att dra kabel till vardagsrummet.

Efter att jag hade dragit in kabeln till vardagsrummet gjorde jag en dokumentation av signalen, sen kopplade jag in en Samsung UHD 680 mottagare.

Eftersom det var en Black-Week-kampanj slipper kunden betala startavgift och får Samsung-mottagaren, parabolen och mikrovågshuvudet gratis. Dessutom får de alla Allentes TV-kanaler fritt i 6 månader. Men inte nog med det, för de får även en värdecheck på 2000 kronor som sitter väl till pass för att täcka en del av extra material och arbete.
Allente-installation-1504090


20210928 – Installation av Canal Digital – igen!

Den sista september släcks det analoga kabel-TV-nätet i villaområdet, så kunden beställde Canal Digital av mig. Att just jag skulle installera var också viktigt för då var kunden säker på att det skulle bli bra.

Men nu var det inte “bara” att få fram prylar för Canal Digital avslutade samarbetet med mig i vintras, bara för att jag var kritisk till att det har varit i stort sett samma installationsersättning i 16 år. Så en kollega fick leverera parabol, mikrovågshuvud och OnePlace-mottagare.

Det krävdes att annat väggfäste, för med det bifogade fästet kom inte parabolen tillräckligt långt ut från väggen.

…. och NEJ, jag har inte monterat fästet uppochner. Jag monterar fästet så med flit, för annars läcker det in vatten i röret och sen blir det frostsprängning.

Ett Sat-CR-24 justerat och klart.

Jag mätte noggrant var jag skulle borra inifrån och ut. Hålet blev precis som jag ville ha det, exakt mellan “locken” Det är ett tydligt exempel på hur det ser ut om man har yrkesstolthet och inte bara hafsar ihop något “snabbt & billigt” 🙂


En koll av signalen innan jag anslöt kabeln till OnePlace-mottagaren i TV-rummet.

När jag var klar visade jag kunden den grymma skillnaden i bildkvalitet mellan en grynig analog SVT1 och den digitala SVT1 i HD-kvalitet 🙂
Canal Digital – basinstallation – 1431242


Kommentarer inaktiverade.