Alséns Hotell i Sandviken.

20211109 – Uppgradering av TV-central till Alséns Hotell i Sandviken.

Efter att marknätet uppgraderades till MPEG4 gick det inte att se SVT1 HD, SVT2 HD och TV4 HD i Alséns Hotell i Sandviken.
Jag gick ner i källaren där jag kopplade in antenninstrumentet och en programmeringsenhet i TV-centralen.

Det ska vara 6 muxar, men nätdelen till höger var defekt så det var bara 4 st. igång.

Jag programmerade in SVT’s kanaler i enheten längst till vänster.

I enhet nummer 2 som även den är till marksända kanaler programmerade jag in TV4 HD.

Den fjärde enheten är en satellitmottagare som är programmerad med TV4 Guld och Sjuan, men även den måste programmeras om eftersom alla satellitkanaler ska tas emot från Thor-satelliterna.

Den femte enheten är också en satellitmottagare som är programmerad med BBC World.

Jag kunde inte se hur den tredje och sjätte enheten var programmerad eftersom den högra nätdelen inte orkade driva dem. Att det står C-more live på den sjätte enheten beror på att jag har noterat det vid tidigare arbete i den här centralen.

För att göra klart centralen måste jag börja med att justera om parabolen till Thor-satelliterna på 0,8° väst. Efter det måste den högra nätdelen bytas, sen krävs det lite omkoppling av kablar från parabolen samt programmering av de TV-kanaler de abonnerar på. Lite begränsat blir det eftersom det finns 4 satellitmottagare måste de välja TV-kanaler från max 4 transpondrar.

De abonnerar på ett TV-abonnemang för hotell + några tillval och har därmed tillgång till Kanal 5, Sjuan, Kanal 9, TV12, History, Sky News och BBC World News, men det finns begränsningar att programmera in dessa kanaler.

Kanal 5 HD och Kanal 9 HD kan man programmera in i en satellitmottagare eftersom båda sänder från samma transponder på 10,778 GHz vertikalt.

Vill man sen programmera in Sjuan HD så blir det en egen satellitmottagare eftersom den sänds ifrån 11,325 GHz horisontellt.

Därefter kan man bara välja 2 st. av TV12 HD, History HD, Sky News och BBC World News eftersom de sänds från 4 olika transpondrar.


20171102 – Alséns Hotell, Sandviken

Några TV-kanaler byter frekvens snart så jag har programmerat om en del av TV-centralen i Alséns hotell. Centralen är utrustad med Ikusi TGT-100 och MTI-900 enheter, vilket gör det möjligt att skapa och modifiera egna Muxar som distribueras i DVB-T (som marksända TV-kanaler) för att sedan tas emot med helt vanliga digital-TV mottagare i TV-apparaterna. Men det är lite mer komplicerat än att “bara” installera en antenn till marksänd- eller parabol till satellitsänd TV.

Vad Muxarna innehåller kan jag sedan kontrollera med Promax-instrumentet.
Enheterna är fullt programmerbara så att man själv kan bestämma var kanalerna ska hamna vid en kanalsökning. Praktiskt, då slipper man sortera kanaler i hotellets alla TV-apparater.


20160318 – Alséns Hotell, Sandviken

Jag fick en felanmälan att bilden pixlade sig på TV4 och TV6, men bara ibland. Otroligt svårt att hitta när det inte var fel hela tiden.

I centralen till Alséns hotell kopplade jag in antenninstrumentet för att börja felsökningen.
Signalfel trodde jag, men icke. Signalen in från UHF-antennen gav helt perfekt signal till MUX 1 – 6.

Det finns Ikusi TGT-100 och MTI-900 i centralen som gör det möjligt att skapa och modifiera egna Muxar som distribueras som marksända kanaler för att sedan tas emot med helt vanliga digital-TV mottagare i TV-apparaterna.

Vad Muxarna innehåller kan jag se med instrumentet. LCN: displays the logical channel number” Enheterna är alltså fullt programmerbara så att man själv kan bestämma var kanalerna ska hamna vid en kanalsökning. Praktiskt, då slipper man sortera kanaler i hotellets alla TV-apparater.

Helt perfekta Simpsons eller hur?

Före LTE-filtret förekom det lite störningar från 4G sändare i närheten.

Jag gick även upp på taket och mätte signalen direkt från antennen. Som förväntat helt perfekt och inga störande inkommande signaler.


Det var otroligt svårt att hitta felet när det bara syntes på hotellets TV-apparater ibland men aldrig i instrumentet.


Men tillslut bytte jag enheter och programmerade in TV4 och TV6 i enheten som hade SVT kanalerna och vise versa. Sen tog det inte många minuter innan jag såg felet på SVT-kanalerna. Felet funnet, det var alltså en Ikusi TGT-100 enhet som var defekt. Så det var bara att beställa en ny enhet från Hemsat och montera & programmera. 🙂

Kommentarer inaktiverade.