Fastsättning av maströr på grannens vind.

Den här kunden har jag besökt 2 gånger tidigare på grund av att maströret hade glidit, så nu var det tredje gången gillt.

Jag hade kommit överens med lägenhetsinnehavaren på Smedjevägen 3B att få tillgång till lägenheten, för att kolla om maströret fanns på vinden.

När jag kom upp på vinden såg jag röret.

Det övre fästet satt skapligt.

Men det nedre satt inget vidare och dessutom var en bräda på takstolen spräckt.


Jag mätte dimensionen och såg att det var 42 mm vilket är väldigt ovanligt. Eftersom så gott som allt antennmaterial är anpassat till rördimensioner 38 eller 50 mm blev det lite jobbigt att hitta stabilare rörklammer.

Jag drog i längre skruv till det övre fästet och kompletterade med en egen patent av vridskydd lite längre ner.

Till det nedre fästet skruvade jag dit en regel bakom den spräckta brädan, sen drog jag dit längre skruv som drog fast i regeln.

När jag var klar på vinden gick jag till lägenheten på Smedjevägen 3A och kollade läget, men det visade sig att röret hade vridit sig lite så det fanns ingen signal.

Det var bara att klättra upp på taket och justera parabolen igen.

Jag vred den bara några grader så kom signalen. För er som inte vet kan jag berätta att satelliterna ligger 3600 mil rakt utanför ekvatorn vilket är otroligt långt bort. Så om man vrider parabolen en enda grad missar man satelliten med 7 mil!

Jag gjorde en datalogg så jag kan jämföra med signalen i vardagsrummet.

Justerad och klar.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till Prime/Samsung UHD 680 satellitmottagaren.

Det här jobbet tog faktiskt ganska många timmar att göra, men det är viktigt att prylarna sitter fast, för då kan de kolla på TV oavsett väder och vind.

Kommentarer inaktiverade.