TV-apparaten sökte in SVT 2 från fel sändare.

Jag blev kontaktad av en kund som hade störningar på SVT 2 men inte på SVT 1 vilket jag tyckte var väldigt märkligt eftersom alla SVT’s kanaler sänds från samma mux.

När jag kom dit såg jag att det var fin havsutsikt från huset.

Kunden hade en UHF-antenn som tar emot frekvensområdet 470-862 MHz. Men vill man ta in TV-kanaler från Mux 7 behövs en VHF-antenn som tar emot frekvensen 205,5 MHz.

Jag gick in i huset och kollade signalen från antennuttaget i sovrummet, där det var störningar på SVT 2. Då såg jag att alla muxar hade godkänd signal, så hur ska det då kunna vara störningar?

Det var en lång anslutningskabel som dessutom var skarvad för att nå till TV’n i andra ändan av sovrummet. Efter att signalen hade gått igenom den kabeln blev signalkvaliteten strax under godkända värden.

Mux 1 hade 23,8 dB i MER-värde och 6,2 dB i marginal till störningarna, vilket är fullt tillräckligt för en störningsfri bild.

Men sen kollade jag i TV-apparatens meny och såg att den hade sökt in SVT 2 från Östhammar på 626 MHz. Mycket märkligt, för jag har aldrig varit med om att någon TV har sökt in kanaler som finns i samma mux från olika muxar.

Jag kollade med instrumentet och såg att Mux 1 från Östhammar knappt syntes.

Sen gjorde jag en ny kanalsökning och då tog TV’n in alla kanaler från rätt muxar. Om du undrar vilka muxar kanalerna sänds ifrån kan du kolla här.

Jag kröp ner under huset för att kolla in förstärkaren och fördelaren.

Eftersom det var en dålig anslutningskabel till TV’n i sovrummet drog jag 17 meter ny kabel och nu blev det faktiskt godkänd signalkvalitet på rubbet.

Jag klättrade upp på taket och kollade om det gick att få in alla muxarna med en logperiodisk antenn och det gjorde det.Sen kollade jag signalen i köket och vardagsrummet.


Nu kan kunden i alla fall se alla kanaler utan störningar. Sen ska han fundera på om det ska bytas antenn, eller kompletteras med en VHF-antenn för att få in kanaler från Mux 7. Alternativt blir det TV via satellit med ett abonnemang hos Allente.

Kommentarer inaktiverade.