En kund vill ha satellitsignal från både Hotbird och Thor.

Det började med att Viasat tillsammans med värsta konkurrenten Canal Digital bildade det gemensamma bolaget Allente. Eftersom Allente skulle sända samtliga kanaler från Thor 0,8° väst flyttade Viasat alla sina TV-kanaler från Astra 4,8° öst. Viasats kunder fick parabolen justerad till Thor utan kostnad och efter det fanns det inte så många paraboler som var riktade mot Astra på 4,8° öst.

Detta drabbade de kristna kanalerna som fick färre tittare, så de kände sig mer eller mindre tvingade att hänga med till Thor på 0,8° väst.

Jag blev kontaktad av en kund som ville att jag skulle kolla förutsättningar för att justera hennes parabol så hon kunde fortsätta se de kristna kanalerna från o,8 grader väst. Det hade varit ganska enkelt om det bara hade varit att justera från Astra 4,8° öst till Thor på 0,8° väst, men nu vill hon även se europeiska kanaler från Hotbird på 13° öst.

Vi bokade i alla fall in ett besök och när jag kom dit såg jag att parabolen var fastsatt på skorstenen.

Den tidigare installatören hade dragit kabeln lite knepigt så den hade blivit skadad av plåten, men det hade han fixat.

Jag såg en klämskada vilket inte är bra.

Jag gick in och kollade signalen från Hotbird i vardagsrummet.

Eftersom det bara var en inkommande kabel misstänkte jag att det satt en DiSEqC-switch uppe vid parabolen, så jag skickade ett kommando att slå om till ingång 2 och då kom signalen från Astra på 4,8° öst.

Satellitmottagaren i vardagsrummet hade en passiv genomgång som skickade signalen vidare till sovrummet där jag gjorde en ny koll.

Nästa problem var att det även krävs nya satellitmottagare eftersom många av kanalerna numera sänds i HD-formatet.

Jag klättrade upp på taket för att kolla läget och såg att det i alla fall inte fanns några skymmande träd.

Men kablarna hängde löst.

Det satt 2 mikrovågshuvuden på parabolen. Det som sitter i fokuspunkten eller brännpunkten (det högra i bilden) är mikrovågshuvudet till Hotbird. Det sidomatade (det vänstra i bilden) är till Astra på 4,8° öst. Att flytta mikrovågshuvudet ytterligare en bit för att ta emot signal från Thor på 0,8° väst är dessvärre inte möjligt för då blir signalen för dålig.

Jag såg även att det saknades en klamma till parabolen.

Jag klättrade ner från taket och zoomade in med kameran nere ifrån marken.

Jag funderade på var plåtbanden till skorstenfästet tog vägen.

När jag zoomade in lite till såg jag att plåtbanden var avklippta så skorstensfästet med maströr och en 80 cm. parabol bara satt fast med 4 små skruv. 🙁

Hur kan den som har monterat parabolen bara göra en sån brutal försvagning av fästet? Eller är det plåtslagare som har klätt in skorstenen med plåt? Det spelar mindre roll vem det är, men att lämna en sån här svag montering högt upp på ett hustak är väldigt ansvarslöst och säkert straffbart om den ramlar ner och skadar någon.

Om jag ska byta den här parabolen till en som klarar både Hotbird och Thor kommer jag att börja med att montera nya plåtband runt skorstenen. Jag vågar absolut inte lämna något på det där viset.

Edit 20240411
Jag fick ett SMS från kunden där hon skriver att det var plåtslagarna som klippte av banden till skorstenfästet när de renoverade taket.

Kommentarer inaktiverade.