Canal digital basinstallation, villkor.

Vad ingår egentligen i en fri basinstallation?

Så här står det t.ex. på installationsavtalet till den första “fria basinstallationen” som jag gjorde i mars månad år 2005.

Från år 2010 gäller fortfarande att Canal digital ersätter en basinstallation upp till ett värde av 1350 kronor.

Enligt installationsavtalet ingår alltså följande i en basinstallation :

  • Fast montering av en parabolantenn med tillhörande väggfäste i fritt söderläge max 3 meter upp på vägg eller justering av befintlig parabol.
  • Den bifogade antennkabeln skall fästas med bifogade klammer på träfasad och innervägg.
  • Anslutning och installation av satellitmottagaren samt en demonstration av mottagarens huvudsakliga funktioner.

Enligt överenskommelsen kan det bli extra kostnader vid:

  • Långt avstånd mellan antennens position och din TV.
  • Extra debitering kan också komma att ske för resekostnad.

Kortfattat så berättigar värdebeviset till ersättning för en Basinstallation av din digital-TV utrustning från Canal digital upp till ett värde av 1350 kronor inklusive moms. Om ni samtidigt har tecknat ett abonnemang till flera TV-apparater så erhåller ni ett installations-BIDRAG500 kronor per rum. Installation av ett tvilling-, trilling- eller fyrling-abonnemang är således inte alls något som automatiskt ingår i ersättningen för en basinstallation. Leverans av koaxialkabel, F-kontakter, fördelare och kabelklammer ingår normalt inte till de extra TV-apparaterna.

Som sagt, läser man det finstilta om vad som egentligen ingår så förutsätter det att du bor inom närområdet, att det inte krävs material utöver det som programbolaget har levererat till er samt att ni har en lämplig vägg med fri sikt mot sydväst där parabolen kan placeras. Dessutom får inte kabeldragningen vara tidsödande till andra sidan huset.

Kostnader för extra lång resa, extra material och extra arbetstid kan alltså tillkomma. Hur mycket det kan kosta extra kan ni alltid få veta innan arbetet påbörjas. Om ni vill kan ni få prisöverenskommelsen skriftligt på ett “hantverkaravtal” Något som Konsumentverket för övrigt rekommenderar.

Så oavsett vad säljarna har lovat gäller det som Canal digital skriver i avtalet:

Kommentarer inaktiverade.