Canal Digital basinstallation, villkor.

Vad ingår egentligen i en fri basinstallation?

Canal Digital och Viasats säljare lovar ofta att en helt fri och gratis installation av deras parabolpaket ingår oavsett hur svårt det än kan vara, men det finns naturligtvis gränser som du kan läsa i den finstilta delen av avtalet.

När vi gjorde överenskommelsen den 23 februari 2005 så ingick följande i en basinstallation till ett värde av 1350 kronor inkl. moms enligt följande:

  • Resa till och från kund inom närområde, dvs. inom ett par mil.
  • Restid totalt, upp till ca. 30 minuter.
  • Montering av levererat väggfäste och parabol max 3 meter upp på södervägg utan risk för snöras.
  • Justering av parabol.
  • Kabeldragning och fastsättning av bifogad 20 m koaxialkabel med bifogade kabelklammer på trävägg.
  • Inkoppling och uppstart av en standard satellitmottagare.
  • Grundläggande instruktioner om hur du byter kanal etc.

Som sagt, läser man det finstilta om vad som egentligen ingår så förutsätter det att du bor inom närområdet, att det inte krävs material utöver det som finns i kartongen som programbolaget har levererat till er samt att ni har en lämplig vägg med fri sikt mot sydväst där parabolen kan placeras utan risk för snöras. Dessutom får inte kabeldragningen vara tidsödande till andra sidan huset.

Så här står det t.ex. på installationsavtalet med den första “fria basinstallationen” som jag gjorde 2005-03-03

Den 14 november 2007 gällde fortfarande att extra debitering kan också komma att ske om särskilda förhållanden föreligger, exempelvis långt avstånd mellan antennens position och din TV. Extra debitering kan också komma att ske för resekostnad.

År 2010 gäller fortfarande att Canal digital ersätter en basinstallation upp till ett värde av 1350 kronor och att eventuellt överstigande belopp betalas av kund.

Sommaren 2019 höjdes faktiskt ersättningen med 150 kronor inklusive moms och det kan ju tyckas vara generöst, men för att få de 150 kronorna så ska vi tekniker även hålla med koaxialkabel, F-kontakter och kabelklammer. Så det blev faktiskt ingen höjning utan ersättningen har varit i stort sett densamma sedan februari 2005.

Sedan en tid beviljar de även extra reseersättning som för närvarande är 10 kr. inkl. moms per km för sträckan som överstiger 50 km. resväg. Det är ju bra för det täcker i alla fall kostnaden för servicebilen, men tiden vi kör får vi inget för.

Om man idag (2020) räknar baklänges, dvs. hur mycket ni får för 1500 kronor inklusive moms så kan följande konstateras:
Resa/grundavgift för servicebil inom närområde, dvs. inom ett par mil kostar ca. 400 kronor
Återstår 1100 kronor som ska täcka kostnader för koaxialkabel, F-kontakter, kabelklammer, verktyg, mätinstrument, försäkringar, sociala avgifter, löneskatt och moms etc. Så tillslut räcker de 1100 kronorna bara till ungefär 1 timmar arbete och restid. Eftersom restiden för 4 mil är ca. en halvtimma återstår ca. 0,5 timmas arbete hemma hos er, men då min genomsnittliga installationstid är 212 minuter hos kund, betyder detta egentligen att samtliga basinstallationer borde kosta extra.

För övrigt så erhåller ni ett installations-BIDRAG563 kronor per styck vid installation till fler TV-apparater. Ett tvilling-, trilling- eller fyrling-abonnemang är således inte alls något som automatiskt ingår i ersättningen för en basinstallation. Leverans av koaxialkabel, F-kontakter, fördelare eller kabelklammer ingår normalt inte heller till de extra TV-apparaterna.

Kostnader för extra material och extra arbetstid kan alltså tillkomma.
Hur mycket det kan kosta får ni dock alltid veta innan arbetet påbörjas.
Om ni vill kan ni få prisöverenskommelsen skriftligt på ett “hantverkaravtal” Något som Konsumentverket för övrigt rekommenderar.

Under samma tid andras löner ökat ungefär 40% så om ersättningen för basinstallationer hade följt den allmänna löneutvecklingen hade ersättningen varit ca. 1900 kronor idag + ersättning för koaxialkabel, F-kontakter och kabelklammer.

Det är dessutom väldigt vanligt att säljare lovar att allt ingår helt gratis. Men här nedan visar jag här nedan några tydliga exempel på när det tillkommer extra installationskostnader.

Det kanske krävs en skylift?

Du kanske behöver ett special LNB med 8 utgångar?

Ett annat exempel är extra kostnader för andra fästen än vad som är bifogat i paketet från Canal Digital.

Ett väggfäste som passar på fjällpanelen.

Ett specialfäste som är nödvändigt om satelliten ligger parallellt med väggen.

Ett markstativ.

Ett specialfäste tillverkat för att passa på en korrugerad plåtfasad.

Du kanske vill byta ut den lilla bifogade parabolen mot en större, så att du får tillgång till flera satellitpositioner med en enda parabol?

Du kanske vill ha tillgång till flera satelliter i många olika mottagare? Kopplat via en multiswitch i ett mindre hyreshus?

Om det krävs extra material eller extra arbete utöver det som normalt ingår i den “fria basinstallationen” så drar jag naturligtvis av ersättningen från Canal Digital eller Viasat på fakturan ni får. Som sagt, ingenting är omöjligt, ring mig på 070-6308000 så kan vi komma överens om en installation som passar ditt hus och dina behov.

Kommentarer inaktiverade.