Testmätning av 5 olika antenner till marksänd TV.

Jag lastade servicebilen med 5 olika TV-antenner och körde till Rönnåsen väster om Ockelbo för att göra några testmätningar. Att jag valde just Rönnåsen beror på att det är ganska fri sikt till TV-masten i Skogmur, Gävle. Så därför kan jag jämföra antennernas prestanda utan en massa hinder som påverkar signalen.

Rönnåsen ligger väster om Ockelbo och är ungefär 270 meter över havet, så det är bra utsikt.

Jag satt fast ett maströr med några spännband och sen började jag att mäta vad en Logperiodisk antenn presterar. Att jag började med en Logperiodisk antenn beror på att jag har monterat många sådana under de senaste åren, så därför fick den bli nån slags referens.


Muxarna såg ut som perfekta Simpsons. Alltså som frisyren på Bart Simpson.

Dataloggen visar att det blev bra signalstyrka och signalkvalitet.

Mux 6 hade faktiskt bäst signalkvalitet. Om ni undrar vad det är för mux till höger om mux 6 från Gävle så är det mux 2 från sändarmasten i Valö, Östhammar.


Sen skruvade jag dit en Televes gitterantenn och kopplade in antenninstrumentet.


Gitterantenner klarar bara UHF-området, så därför kan man inte få in Mux 7 från Gävlemasten eftersom den sänds på VHF området. I övrigt så presterade den ungefär lika signal som den Logperiodiska antennen.

En koll på spektrumet visar att det blev jämna toppar på muxarna.


Sen testade jag en Televes DAT 45 som även den är gjord för UHF-området.


DAT 45’an presterade bra signal på UHF-området.

Fina muxar.


Sen var det dags montera en Televes DAT Boss Long Range UHF-antenn och rikta in den mot TV-masten i Gävle.

Televes skriver:
Kan inte DAT BOSS ta emot det, kan ingen!
Intelligent antenn för långdistansmottagning med BOSS-Tech systemet, utvecklad för bästa möjliga mottagning av UHF i områden med extremt svåra mottagningsförhållanden.


Det är en stor antenn med måtten 1920 x 735 x 560 mm. Den väger hela 3205 gram och med tanke på att det kan samlas mycket blötsnö på antennen är det nog säkrast att montera den på ett 50 mm maströr.

Televes DAT Boss LR antennen har en inbyggd förstärkare.

Enligt Televes är BOSSTech en teknik som automatisk har möjlighet att justera sin förstärkning för att kompensera normala fluktuationer i den mottagna signalen för att alltid ge ifrån sig den optimala nivån på utgångssignalen. Antennen är dessutom smart och har en förmåga att lösa problem skapade genom variationer i nivån eller signalvariationer under sin livstid. Detta lägger grunden för en långsiktig och problemfri mottagning vilket gynnar både installatören och användaren.
Att installera en smart-antenn skapar både en långsiktig kvalitet och en optimal function, även i områden med LTE/4G eller 5G-störningar eftersom BOSSTech dämpar dessa störningar.

Om man inte kopplar in någon nätdel blir det som en vanlig antenn utan förstärkare.


Men om man skickar in 12 volt i koaxialkabeln aktiveras den inbyggda intelligenta förstärkaren som jämnar ut signalstyrkan mellan de olika muxarna samt justerar utnivån automatiskt.

Nu blev det lite högre signalstyrka. Lite högre bara därför att den inkommande signalen var bra från början. Men är det låg inkommande signal kan den förstärka ända upp till 47 dBµV.

Jag gjorde en datalogg med aktiverad förstärkare.

Men för att testa BOSS tekniken krävs det ett jag gör nya mätningar på ett ställe med dålig inkommande signal.


Jag passade även på att kolla den fina utsikten från Rönnåsen.

Jag såg att månen lyste så jag zoomade in och tog några kort.Sen testade jag en Televes Ellipse MIX.

Televes Ellipse MIX har också en inbyggd förstärkare med BOSSTech teknik. Först en koll utan drivspänning till förstärkaren.

När jag skickade 12 volt i koaxialkabeln aktiverades förstärkaren.

En datalogg utan förstärkare.

Sen gjorde jag en datalogg med aktiverad förstärkare.

När jag hade gjort mätningar på alla 5 antenner var det bara att samla ihop allt och lasta in i bilen.


Resultatet då? Vid närmare eftertanke var det kanske inte så smart att göra den här testen på ett ställe med bra mottagningsförhållande. Så jag måste nog göra en ny jämförelse på något ställe som ligger lite i radioskuggan. Det kan dock inte vara ett ställe med skymmande skog för då pendlar signalen i styrka. Möjligen blir det i Åmot för där dämpas signalen av den högre terrängen vid Häståsen och Rönnåsen mm.

Men annars så överraskade faktisk Televes Ellipse MIX antennen. Det är ganska lätt att montera och presterar bra signal.

Att montera ihop antennerna, göra alla mätningarna, restid i firmabilen, urval och redigering av bilder samt dokumentation här på hemsidan har utan överdrift tagit sammanlagt 15-16 timmar att göra. 😮 Men det är intresset som driver mig samt att jag vill ha koll så att alla kunder får den bästa tänkbara antennen monterad på rätt ställe. 🙂

Kommentarer inaktiverade.