Installation av utrustning till marksänd TV i brf. Räven 2, Stockholm.

Efter att bostadsrättsföreningen Räven 2 i Stockholm hade fått fiber indraget till alla 22 lägenheter, hade de flesta ordnat TV och internet via fibern, men de hade även kabel-TV från Tele2 som dock bara nyttjades i ett fåtal lägenheter.

För att vara anslutna till kabel-TV-nätet betalade föreningen 40000 kronor per år + att de lägenhetsinnehavare som ville se fler kanaler fick betala abonnemangskostnad för det. Oerhört mycket pengar för det lilla och när det dessutom finns möjlighet att se TV via fibern beslutade de att avsluta avtalet med Tele2.

Men sen finns det något som heter “must carry” dvs. att det måste finnas tillgång till SVT’s kanaler i varje bostad. Så därför kontaktade ordföranden i föreningen mig för att undersöka möjligheten att montera en TV-antenn till de fria SVT kanalerna på taket. Jag berättade att jag har gjort flera liknande installationer, bl.a. till brf. Isbrytaren i Stockholm.

Vidare upplyste jag om att en TV antenn på taket, kopplat via en Johansson Profiler Revolution 6700 kanalomvandlare/mux-förstärkare till fastighetens befintliga antennsystem ger mer än de fria SVT-kanalerna. Det gör det även möjligt för varje lägenhetsinnehavare att abonnera på Boxers utbud, om de vill.

Vi kom överens om en tid och när jag kom dit hade jag otrolig tur, för jag hittade en ledig parkeringsplats på Valhallavägen direkt utanför fastigheten.

Jag började med att göra en koll av den inkommande signalen från Tele2.Sen klättrade jag upp på taket för att kolla möjligheten att montera en TV-antenn.

Kaknästornet i sikte.

Från taket såg jag Nackasändaren eller Nackamasterna.

Med en handhållen antenn konstaterade jag att det var bra signal från Nackasändaren.

Föreningens ordförande tittade upp för att kolla läget.

Via en kabelgenomföring lyckades jag få ner koaxialkabeln från antennen till hissrummet.

Jag drog kabeln genom en VP-slang som jag satt fast med Caddy balkklammer.


Det fanns ingen möjlighet att montera ett maströr på taket så jag skruvade dit gitterantennen på ett räcke.

Det blev otroligt bra signal.

Jag monterade även ett gummiskydd över F-kontakten.

När jag var klar på taket gick jag tvärs över gatan för att äta en persisk lunch i restaurang Sima Deli.
Jag har ingen koll på persisk mat, men jag beställde Zereshk Polo Ba Morgh som är Marinerad kycklingfilé i tomatsås, serveras med saffran, ris, zereshk (berberis bär), toppad med riven mandel. Maten smakade bra, så det stället kan jag rekommendera.

Efter att jag och föreningens ordförande Ian hade dragit 56 meter koaxialkabel via hisschaktet till källaren gjorde jag en ny koll av signalen.

Sen monterade jag en Johansson Profiler Revolution 6700.

Eftersom Johansson Profiler Revolution 6700 även är en frekvensomvandlare flyttade jag ner Muxarna på de högsta frekvenserna till lägre frekvenser. Detta eftersom högre frekvenser dämpas mer i kablarna.

Tele2 hade 105 dB i signalstyrka ur Teleste-förstärkaren, så jag justerade Johansson förstärkaren till samma utnivå.

Rent och snyggt med alla 6 Muxarna samlade utan att en massa ovidkommande frekvenser förstärks.

En datalogg för att dokumentera den utgående signalen.

Sen gjorde jag en koll i en lägenhet som enligt uppgift var en av de sista på en av slingorna. Alltså den lägenheten med lägst signalstyrka.

Så nu kan bostadsrättsföreningen Räven 2 spara 40000 kronor per år. Dessutom har de en TV-backup om det blir avbrott i fibersignalen.

Kommentarer inaktiverade.