Pixelnivån kollad.

Vadå pixelnivå, undrar ni säkert?

Som antenntekniker finns det massor av tekniska mått och termer som jag kan använda för att beskriva signalkvalitet.

Det viktigaste är att en godkänd satellitsignal ska uppgå till minst 13 dB i MER-värde och ha en marginal till störningarna på minst 6 dB. För marksänd digital-TV ska signalkvaliteten vara minst 25 dB i MER-värde, men marginalen till störningarna ska även då vara minst 6 dB.

Alla dessa siffror är ingenting som vanliga TV-tittare lägger på minnet och de behöver faktiskt inte det heller, för det är ju något som vi antenntekniker ska kunna.

Men den vanliga TV-tittaren ringer inte till mig och bokar service så fort signalkvaliteten kommer under godkända värden. De hör inte av sig förrän hela marginalen till störningarna är borta och pixlarna börjar synas på TV-skärmen. Alltså när signalen är nere på pixelnivån.

Det har snöat mycket de sista dagarna och idag sjönk signalkvaliteten hemma hos mig ner till pixelnivån.

Jag kollade på några olika kanaler för vissa transpondrar är lite starkare än andra och tillslut kunde jag konstatera att pixelnivån ligger vid ungefär 8,5 dB i MER-värde i min VU+ satellitmottagare. När signalen kom under 8,5 dB började störningarna synas och vid 8,0 dB försvann bilden helt. (Nere till höger på bilden ser ni signalkvaliteten, som i det här fallet är 8,1 dB)


Vid 8,2 dB blev det något bättre.

Vid 8,0 dB gick det inte att se något annat än skylten med texten Tuning misslyckades! som kom fram ibland.
När jag hade dokumenterat pixelnivån var det bara att gå ut och kolla läget.

Det är den undre Toroidal Maximum T90 parabolen som jag kollade signalen ifrån idag.

En närmare koll visar att det var mycket snö i parabolen.

Jag har flera mikrovågshuvuden för att kunna ta emot signal från 8 satellitpositioner.

Mikrovågshuvudet längst till höger tar emot signalen från Thor satelliterna på 0,8° väst som Allente sänder TV-kanalerna ifrån.

När jag hade tagit bort det värsta gick jag in och såg att det blev 16,1 dB i MER-värde vilket är fullt godkänt.

Så nu vet ni vad jag menar när jag snackar om pixelnivå. 🙂

Kommentarer inaktiverade.