Bostadsrättsföreningen Delling i Uppsala.

Bostadsrättsföreningen Delling med 26 lägenheter i Uppsala tyckte att det blev en onödig kostnad för kabel-TV när de flesta lägenhetsinnehavarna ändå tittade på TV via fibernätet.

När sen räntor, el, vatten, avlopp, sophämtning och allt annat blir dyrare kändes det tungt att betala cirka 30000 kronor per år för ett analogt basutbud hos Tele2. Men det är inte bara att ta bort TV-signalen, för det finns något som heter “must carry” dvs. att hyresvärdar och bostadsrättsföreningar är skyldiga att tillhandahålla signal till SVT’s kanaler.

De kontaktade mig och mitt förslag var att montera en antenn för att sedan distribuera de marksända kanalerna i det befintliga antennsystemet.

Så idag körde jag till Uppsala i dimman.


Framme vid fastigheten.

Jag klättrade upp på taket och gjorde en koll med en handhållen TV-antenn.

Jag hade skapat en kanalplan till sändaren Uppsala / Vedyxa, men för att kanalplanen ska funka måste man köra en exploration i instrumentet. Instrumentet kollar då vilka Muxar som sänder i DVB-T respektive DVB-T2.

Jag monterade ett nytt maströr och tätade mellan rör och takpapp, sedan monterade jag den befintliga takstosen och drog några varv vulktejp överst.

En snabbkoll av signalen efter att jag hade skruvat dit antennen.

Efter justering gjorde jag en datalogg av signalen direkt vid antennen.

Sen var det “bara” att försöka få dit kabeln.Jag återanvände befintlig topphuv till röret.


En dokumentation av hur antennen är riktad.

En sista koll på utsikten innan jag klättrade ner.

Det färdiga resultatet sett nerifrån gatan.


Inne på vinden kollade jag signalen till Johansson Profiler Revolution 6700 förstärkaren och kanalomvandlaren.

Via Mux 1 sänds de fria SVT-kanalerna.

Via Mux 2 sänds TV3, TV4, Kanal 5 och TV Finland. Som synes finns det inget hänglås på TV4 och TV Finland, alltså går det att se dem utan abonnemang. Om någon undrar så är numret efter LCN kanalplatsen respektive kanal får efter kanalsökning.

Sen kollade jag vad det var för styrka på Tele2’s kanaler.


Jag programmerade sedan Johansson Profiler Revolution 6700 förstärkaren och kanalomvandlaren enligt följande.

Efter att jag hade gjort programmeringen kunde jag göra en exploration.

Nu blev Muxarna fint samlade.

Jag gjorde även en datalogg av signalen ut från förstärkaren.

Bra signalkvalitet på rubbet. 🙂 Kraven är minst 25 dB i MER-värde och minst 6 dB i LM. Link Margin visar hur mycket marginal det finns till störningarna och med dessa värden lär det aldrig bli störningar i det här antennsystemet.

Som vanligt är det svårt att ta bilder i svagt ljus inomhus, men så här såg det ut när jag var klar.


Jag gick ner till lägenheten längst bort för att göra en koll där signalen var svagast.

Helt OK signal i vardagsrummet.

Även i grabbens rum blev det bra, så nu kan han faktiskt se Barnkanalen helt gratis.

Sen kollade jag signalen i en lägenhet närmare vinden och där var det också bra.

Så här såg Muxarna ut på det inzoomade spektrumet.

Så här ser det ut på hela frekvensområdet och som synes finns det inga oönskade eller störande signaler i antennsystemet.

Så nu har alla lägenheter signal till alla marksända kanaler. Dessutom har de HD bild på SVT1, SVT2 och TV4. Vill de se fler kanaler än de som är gratis kan de teckna ett abonnemang via Boxer.

Kommentarer inaktiverade.