Arbeten med centralantenner.

Här kan ni läsa och se en del bilder på uppgraderingar eller ombyggnader av centralantenner, alltså en anläggning som distribuerar signalen till många lägenheter eller hotellrum. Vill ni ha hjälp med något så kan ni kontakta mig.


20240109 – Byte av fuktskadad 8-vägs fördelare.

Den 22 augusti 2018 var jag här senast, men nu hade det blivit något fel igen.

Antennerna sitter högt och för att nå dem bör man ha en skylift.

Överst sitter det en UHF-antenn. Den i mitten är en VHF-antenn och den nedersta är en FM-antenn.

En närbild på Televes UHF-antennen.

Det nedre rörfästet ser ut att sitta bra.

Men det övre bör nog fixas när vindskivorna ska målas.

Under en plåtlucka i ett förråd hittade jag en fuktskadad 8-vägs fördelare. Det såg ut som att det hade runnit vatten i kabelröret och vidare längs de vita kablarna.

Jag tog bort den svarta kabeln och mätte inkommande signal.

Sen var det bara att ta loss fördelaren utan att skada de tunna kablarna.

I servicebilen hade jag en ny 8-vägs fördelare som jag hängde upp i buntband så att det inte rinner vatten på den.

Sen gick jag till lägenhet 1005 där han som hade gjort felanmälan bor. Det fanns inget antennuttag i vardagsrummet och i kontakten var det väldigt nära kortslutning.

När jag hade eliminerat risken för kortslutning gjorde jag en kontrollmätning.

Lägenhetsinnehavaren undrade om antennsladden var OK, så jag kollade den också.

Sen gick jag till det andra huset och kollade signalen.

Han som bor där ville köpa en fördelare för att koppla in TV’n i köket och eftersom jag har 56 km att köra till kunden kollade jag att fördelaren funkade.

Han frågade hur han skulle kunna få fler kanaler och jag sa att det lättaste är att teckna ett abonnemang hos Boxer eftersom det redan finns signal i antennuttaget. Jag visade även att signalen från Mux 6 var aningens under godkänt värde, så om det blir störningar blir det på Kanal 9, Eurosport 1 och Animal Planet först.

De andra muxarna som t.ex. Mux 1 hade godkänd signalkvalitet.


20231002 – Byte av förstärkare i Kungsfors Herrgård.

Signalen till TV apparaterna i annexen Norrbo och Västerbo i Kungsfors Herrgård försvann så jag fick i uppdrag att åtgärda felet.

När jag kom dit stannade jag utanför byggnaden Norrbo där jag har monterat TV-antennen och byggt hela antennsystemet för många år sedan.


UHF-gitterantennen från Macab såg fortfarande hel och fräsch ut.

Jag gick in och kollade signalen direkt från antennen och den var det inget större fel på. I alla fall inte till de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och TV4 från Mux 2.

Jag kollade signalen ut ur förstärkaren och den förstärkte precis som den skulle. Men det fanns ingen signalkvalitet så någonting var fel.


Jag gick ut i bilen och hämtade en likadan förstärkare och med den blev det bra signalkvalitet.

Jag gjorde en datalogg av signalen ut från förstärkaren.

Efter att signalen hade passerat några avtappare fortsätter den genom en fördelare på vinden och vidare till antennuttagen.

Jag kollade signalen i köket i annexet Norrbo.

Signalen till rum nummer 13 och 14 i annexet Norrbo var också bra.När jag hade kollat signalen startade jag kanalsökningen i 3 TV-apparater.

Jag minns inte exakt när jag byggde det här antennsystemet, men jag hittade i alla fall en bild när jag var där med servicebilen den 30 april 2013.

Sen gick jag över till annexet Västerbo.


Jag kollade i köket och där var signalen till de fria kanalerna OK.

Det är dock inga perfekta Simpsons för Kungsfors Herrgård ligger lite i radioskuggan för marksänd TV, men signalen till de fria kanalerna SVT-kanalerna och TV4 är godkänd.

Det finns en tredje byggnad som heter Vedbo, där det finns en bastu och ett samlingsrum med en TV-apparat. TV’n i den byggnaden har en egen antenn, som hänger lite på trekvart och jag fick i uppdrag att fixa ett bättre fäste till den, men det får bli en annan gång, för det krävs en skylift för att komma upp till nocken.


20230810 – Byte av förstärkare efter åska.

Här har jag varit tidigare men efter ett åskväder försvann TV-signalen till 4 lägenheter.
På vinden konstaterade jag att förstärkaren hade lagt av, så det var bara att montera en ny likadan.

Men först kollade jag att signalen från antennen var OK.

Jag kollade även signalen ut ur förstärkaren.

Nu blev det bild i alla TV-apparater så hyresgästerna är nöjda.


20230505 – Montering av TV-antenn till 7 lägenheter.

TV-signalen till 7 lägenheter försvann helt plötsligt, så fastighetsägaren kontaktade Emanuelssons i Sandviken. Men de brukar inte jobba med centralantenner så de bad kunden att kontakta mig.

Fastighetsägaren berättade att han inte hade något avtal med någon kabel-TV leverantör så han visste inte var TV-signalen hade kommit ifrån.

När jag kom dit kopplade jag in antenninstrumentet på inkommande kabel och såg att det fanns en mycket svag signal från Tele2.


Men eftersom det redan fanns fiber indraget i lägenheterna ville fastighetsägaren att jag skulle fixa en antenn till SVT’s så kallade Must carry kanaler. “I Sverige regleras must carry av nionde kapitlet i Radio- och TV-lagen (RTL, SFS 1996:844). Sedan den 1 februari 2008 gäller vidaresändningsplikten för fyra programtjänster från “tillståndshavare vars verksamhet finansieras genom TV-avgifter” (public service) och distribueras digitalt.”

På skorstenen satt det gamla antenner som användes för cirka 25-30 år sedan.


Klammerna till maströret var rostiga.

Jag öppnade takluckan och gjorde en testmätning med en handhållen Logperiodisk antenn.

Det var mycket bra inkommande signal.


Skorstensfästet var i dåligt skick så jag planerade att ta bort allt och montera nytt.

Jag gick ner till firmabilen för att hämta ett nytt skorstensfäste och livlina.

När jag hade säkrat upp mig med livlinan klättrade jag upp på taket för att demontera det gamla och montera nytt. Men då såg jag att skorstenens översta lager med tegelstenar var i mycket dåligt skick.

Det fattades så mycket puts att det gick att se rätt igenom. Att montera ett nytt skorstensfäste på en dålig skorsten gör jag bara inte, för det är mycket stor risk att man drar loss tegelstenarna med plåtbandet.


Jag märkte även att det saknades en läkt som tegelpannorna ska haka tag i, så de ville glida ner.

Eftersom det inte skulle gå att montera en ny antenn på skorstenen ville jag skruva dit ett väggfäste på fasaden, men huset är högt så det skulle krävas en skylift.

Det kanske funkar med antennen på vinden tänkte jag och kopplade antenninstrumentet till den handhållna antennen.

Det blev mycket bra signal så jag letade reda på en specialvariant av fäste i servicebilen. Sen var det bara att skruva dit & justera.

En datalogg från antennen monterad på vinden visade att det blev bra signal.

Mux 2 var sämst, men ändå mycket bra.

Jag gick ner till servicebilen och hämtade en Ikusi NBS-801 C48 bredbandsförstärkare med 42dB förstärkning.

Jag städade bort alla gamla prylar.

Hur stark signal jag skulle mata ut visste jag inte exakt, men max 100 dB är nog lagom tänkte jag.

Sen gick jag ner till Jeanette som bor längst bort och alltså bör ha svagast signal. Signalen var helt OK, sen hjälpte jag henne att göra en kanalsökning via “egen antenn” i TV menyn.

Sen gick jag in till Anette som bor närmast och alltså bör ha starkast signal. Allt över 80 dBµV i signalstyrka är egentligen för mycket, men eftersom signalkvaliteten var bra ansåg jag det vara OK.


Så nu kan de 7 hyresgästerna kolla på TV igen.


20230316 – Installation av utrustning till marksänd TV i brf. Räven 2, Stockholm.

Montering av TV antenn på taket samt inkoppling av en Johansson Profiler Revolution 6700 kanalomvandlare/mux-förstärkare.

Klicka på bilden nedan för att läsa mera.


20220627 – 20220629 – 20230118 – 20230208 – 20230221
En otroligt tidsödande felsökning och åtgärd i ett hyreshus på Solbergaleden.

Det började redan den 23 juni 2022 då jag fick ett SMS från Johan på Elon i Hofors.

Ingen TV signal. Flerfamiljshus, renovering/ombyggnad pågår bredvid.

Jag ringde fastighetsskötaren och vi kom överens om en tid, så några dagar senare, den 27 juni kom jag dit för att lokalisera och fixa felet.

Jag såg att det satt en FM-antenn överst, sen satt det en UHF-antenn, under den en VHF-antenn och underst en parabol för att ta in signal från Astra och Thor.

En närbild på antennerna.

Jag gick in till huvudcentralen för att göra en koll av signalen.

Jag såg att det var ganska bra inkommande signal på alla muxar.

Men Mux 7 var frekvensomvandlad till Channel 05 på 177,5 MHz.

När jag gick runt och letade fel träffade jag en hyresgäst som ville ha hjälp att få in kanalerna. Det är bara bra tänkte jag för då kan jag passa på att göra en kontrollmätning. Men mitt antenninstrument hittade inte Mux 7 eftersom den ska ligga på 205,5 MHz i kanalplanen Gävle.

Det var överlag väldigt dålig signal hos Ylva och det var endast Mux 5 som hade godkänd signalkvalitet. Mux 1 var precis under godkänt värde så SVT’s kanaler funkar säkert.

Men för att fortsätta felsökningen var jag tvungen att komma in i några lägenheter, men det var ingen hemma samt att fastighetsskötaren hade ingen huvudnyckel.

Den 29 juni återkom jag för att fortsätta felsökningen, men jag kom inte in överallt då heller. Det fanns dock en liten lägenhet längst upp på vindsvåningen så jag gick dit för att kolla signalen.

Här var det lite starkare signal, men mux 7 hittades inte eftersom den var flyttad.

En koll på spektrumet visar i alla fall att det var bra signalkvalitet på Mux 7.

Bara för att Iris skulle få bild på TV’n drog jag en provisorisk kabel från antennuttaget i lägenheten på vinden, genom kallvinden, ner längs fasaden och in genom fönstret via en platt kabel som jag turligt nog hade i servicebilen. Såna där platta kablar är ingenting som jag normalt säljer eller har på lager, men i det här fallet var det tur att jag fick en sådan av en kund några dagar tidigare.

Innan jag kopplade in Iris TV gjorde jag en koll av signalen som var lite på gränsen. Men nu kunde hon i alla fall kolla på TV.

För att kunna felsöka och åtgärda att sånt här fel måste jag ha tillgång till samtliga antennuttag i hela fastigheten, men det var så gott som omöjligt att komma överens med alla hyresgäster om en viss dag. Så det dröjde ända till den 18 januari innan jag kunde fortsätta att leta fel.

Antennerna satt kvar som sist.Parabolen används inte längre så den bör tas bort.

Takgenomföringen verkar i alla fall vara tät.

Eftersom parabolen inte används så är det massor av prylar i huvudcentralen som är inkopplade och drar ström i onödan. Men det är inte “bara” att koppla ur elkontakterna eftersom signalen går igenom enheterna.

Ett helt rack med a2b enheter som inte funkar längre.

Helst skulle jag vilja riva ut alltihopa och ersätta det med en Johansson Profiler Revolution 6700. Då kan det se ut så här.

Torgnys beskrivning funkar inte längre. Alla lägenheter har dessutom fått nya nummer så det går inte att följa ritningen.

Någon hade dragit in en ny antennkabel till huvudcentralen och den kopplade jag in så det blev signal till den nya lägenheten, Solbergaleden 16D.

En hyresgäst sa att det fanns antennkablar och kopplingar i deras vindsförråd, så de visade mig dit. När jag kom in i vindsförrådet under antennerna såg jag att det hade droppat vatten från maströret, men det var inte undra på för det saknas ett lock längst upp på toppen av röret.

Den finns även några kabelgenomföringar där det kan läcka in vatten, men det är framför allt i toppen på röret där det mesta kommer in.

Det fanns i alla fall bra signal på vinden.

Sen kom jag inte in där jag ville fortsätta felsökningen så det var bara att avsluta, men när jag gick förbi plattkabeln utanför Iris fönster gjorde jag en ny koll av signalen där.

Den 8 februari var det dags att fortsätta felsökningen och jag började med att kolla signalen ur antennuttaget i den nya lägenheten på Solbergaleden 16D.

Vägg i vägg var Lottas lägenhet, men där fanns det inte heller någon signal.

Det fanns ytterligare en ny lägenhet med adressen Solbergaleden 16C och där fanns det inte heller någon signal. Alltså var det 3 lägenheter utan signal.

Jag kollade en trappa upp i lägenhet 1A på Solbergaleden 16A. Först en koll genom hyresgästens antennsladd.

20 minuter senare kom jag åt antennuttaget bakom bokhyllan så jag kunde göra en ny koll med en egen kabel.

Den 21 februari var det dags igen.

Men nu hade jag beslutat att dra en ny kabel från lägenheten längst upp i ingång 16A. Först en koll av signalen ur Macab 13 dB uttaget.

Jag kollade signalen där man kan koppla vidare och den var som förväntat cirka 12 db starkare.

Sen var det “bara” att dra 29 meter kabel från det antennuttaget ner till Iris på nedre botten.

Det var lite väl högt för att nå med stegen, så det krävs en skylift om man vill snygga till kabeln längst upp.

Jag borrade inifrån Iris lägenhet för att få kabeln så nära stupröret som möjligt.

Nu blev det äntligen signal ur Iris antennuttag.

Egentligen skulle jag ha kollat signalen i lägenheten på Solbergaleden 16C, som får signal efter Iris lägenhet, men där var det ingen hemma. Det sista uttaget, alltså nummer 4 på slingan med den nya matningen, är hos Lotta och där blev det bra signal.

En koll av signalen till Mux 7 ur Lottas antennuttag.

Otroligt nog så krävdes det hela 5 besök innan det blev klart. Det blir omständligt värre när det inte finns huvudnycklar, för när jag ska felsöka måste jag ha tillgång till samtliga lägenheter och eventuellt även förråd om det finns kopplingar där.

Vi får väl se om det blir ytterligare besök för jag har inte kollat uttag nummer 3 i slingan (Solbergaleden 16C) eftersom ingen var hemma.

Sen bör även huvudcentralen byggas om så att det blir bra signal till grannhuset och sist men inte minst så bör det monteras ett lock på maströret så det inte blir vattenskador i fastigheten.


20230202 – Åtgärd av TV-signal samt demontering av defekt Techlink antennkabel.

Efter ett strömavbrott fastnade TV’n i något uppdateringsläge och vägrade visa TV program, så kunden kontaktade mig för att få hjälp.

Eftersom jag hade varit där tidigare visste jag att antennsignalen inte var så bra så jag började med att mäta signalen från antennuttaget i vardagsrummet. Nu var allt utom Mux 7 ganska bra.

Men efter den dyra Tech link kabeln blev det dålig signalkvalitet på Mux 5.


I sovrummet var det ungefär lika värden som i vardagsrummet.

Jag konstaterade att det var fel på Tech link kabeln i vardagsrummet.

Jag gick ner till servicebilen och tillverkade en 4 meters anslutningskabel.

Nu blev det i alla fall ingen försämring av signalen från antennuttaget till TV’n.

Tillslut fick jag igång TV’n och kanalsökningen så alla kanaler kom in. Men antennerna bör fortfarande åtgärdas så det blir bra signal till lägenheterna, men det är upp till fastighetsägaren att bekosta det.


20221221 och 20221222 – Åtgärd av TV-signalen till boende i Hesselgrenska.

Helt plötsligt försvann signalen till alla TV-apparater i Hesselgrenska, så de behövde akut hjälp att få igång centralantennsystemet och helst då före jul. De sökte febrilt efter någon som kunde fixa det och efter lite letande hänvisade FotoJohan eller numera Elon i Hofors till mig.

När jag kom dit såg jag att det satt en UHF-gitterantenn på taket. Med en sådan antenn får man inte in kanalerna som sänds från Mux 7 eftersom den Muxen sänds på VHF-området.

En vaktmästare visade vägen till TV-centralen där det överst satt 3 st. Macab DT-1610T mottagare som var och en har kunnat omvandla en digital TV-kanal till en analog TV-kanal. Men de har inte fungerat sedan marknätet uppgraderades till MPEG4 den 5 oktober 2021.

Längst ner satt det en Televes Avant HD som är en variant av kanalförstärkare, dock inte lika avancerad som en Johansson Profiler Revolution 6700. Dessutom hade Avant-förstärkaren gett upp så det var orsaken till att TV-signalen försvann.

Jag gjorde en koll av den inkommande signalen från UHF-antennen och den var bra på alla Muxar utom Mux 7 som sänds på VHF-området.

Sen visade vaktmästaren mig runt i fastigheten där det även finns en förstärkare till varje avdelning. 6 st. totalt som ger signal till 50-60 TV-apparater. Ett ganska avancerat TV-system alltså, som krävde mer än vanliga kabel-TV förstärkare som jag hade i servicebilen, så det var bara att boka in ett besök under morgondagen.

Idag återkom jag till Hesselgrenska och började med att kolla den inkommande signalen.

Sen skruvade jag bort alla gamla defekta prylar och monterade en Johansson Profiler Revolution 6700.

En stor finess med Johansson Profiler Revolution är att den, förutom att förstärka signalen, kan frekvensomvandla. Det går alltså att flytta Muxar till lägre frekvenser, så jag gjorde en ny kanalplan som jag laddade in i antenninstrumentet. Mux 1 som innehåller SVT’s kanaler försöker jag alltid undvika att flytta för då har de åtminstone bild på några kanaler innan de gör en kanalsökning.

Om du undrar vad respektive Mux innehåller för kanaler kan du kolla här.

Efter att jag hade programmerat in de 5 Muxarna som sänds på UHF-området justerade jag signalstyrkan till 103 dB.

Jag gjorde även en datalogg för att ha en dokumentation av signalen. Att det står FailMux 7 var ju bara väntat eftersom det inte finns någon VHF antenn. Men det gör inte så mycket för den Muxen innehåller ändå inga intressanta TV-kanaler.

Sen gick jag och kollade signalen samt programmerade TV-apparater på några ställen.

Jag såg även att underförstärkaren, till avdelningen där rum 1222 ingår, borde justeras upp en aning. Men det gör jag vid ett eventuellt återbesök.

I Fjällklockands vardagsrum blev det också godkänd signal.

Så nu kan de boende i Hesselgrenska se på TV igen. Julen är räddad, eller hur. 🙂


20220913 och 20221011 – Felsökning av signal till Kanal 9.

Det blev ofta blev störningar på Kanal 9, så en hyresgäst gjorde en felanmälan.

Någon hade sagt att det berodde på antennen men rent visuellt syntes det inget fel på den.

Den 11 oktober besökte jag i alla fall kunden för att göra en signalkoll med instrumentet och som synes var endast signalen till Mux 2, 3 och 1 godkänd.

Signalen till Mux 6, där bl.a. Kanal 9 sänds varierade kraftigt. Från icke godkända 16 dB till nästan godkända 24,4 dB i MER-värde.


Jag bedömde att antennerna måste flyttas till ett ställe där signalen är stabil samt eventuellt bytas. Men eftersom det även finns fiber indraget till alla lägenheter tyckte hyresvärden att det är bättre att hyresgästerna tecknar abonnemang hos Sappa.


20220517 – Förstärkaren stulen!

I oktober 2021 uppgraderade jag centralantennsystemet till digitalt, men igår ringde Jimmy från ADR Fastighetsförvaltning AB och sa att samtliga hyresgäster var utan signal till TV-apparaterna.

Jag frågade om en grön lampa lyste på kanalförstärkaren i källaren. Jag ville veta om det inte var så enkelt att den var strömlös, men enligt uppgift var den igång.

Så jag bokade in ett besök och körde de 10 milen till Ljusne för att åtgärda felet.

När jag kom dit såg jag att antennerna satt kvar i alla fall.


Det är den här Televes UHF-antennen som tar in signalen från TV-masten i Skogmur, Gävle.

I källaren såg det ut som vanligt, men det fanns ingen inkommande signal. Så jag gick upp till vinden och fick se att förstärkaren var stulen!

Jag gjorde en mätning av den inkommande signalen.

Som synes lika klent som sist.

Jag gick ner till bilen och hämtade en ny förstärkare, som jag kopplade in. Sen gjorde jag en ny koll och såg att signalstyrkan blev hög men att signalkvaliteten blev dålig.

Förstärkaren blev helt enkelt överstyrd så att C/N och MER värdena blev dåliga.

Jag justerade för att få ett så högt C/N som möjligt.

Tillslut lyckades jag få 33,3 dB i C/N samt 30,7 dB i MER-värde på Mux 1 vilket är mycket bra.

En ny datalogg visar att allt utom Mux 7 som sänds på VHF-området var mycket bra.

Monterat och klart.

Hoppas att de låser ordentligt nu så att förstärkaren får vara kvar.

Jag snyggade även till ett ställe där det fanns en fördelare.

I källaren kollade jag signalen. Utan drivspänning till förstärkaren på vinden blir det ingen signal alls.

Men när jag la på 12 volt kom signalen.

En ny dokumentation av signalen från förstärkaren på vinden som jag sedan anslöt i Johansson Profiler Revolution 6700 kanalomvandlaren.


Så här ser de utgående Muxarna ut från Johansson Profiler Revolution 6700.

En sista mätning ur testuttaget på Johansson Profiler Revolution 6700 förstärkaren. Eftersom testuttaget är dämpat 30 dB är signalstyrkan ut på nätet cirka 107-108 dB vilket är helt OK.

Nu hoppas jag att anläggningen slipper sabotage. Samtidigt undrar jag vad tjuven ska ha förstärkaren till för den lär ju vara totalt värdelös på den svarta marknaden.


20220511 – Ett hus med 4 lägenheter.

Kunden ville ha antennsignal till en nyrustad lägenhet på övervåningen samt till en helt nybyggd lägenhet på nedre botten där det tidigare var en affärslokal.

Först en visuell koll av Wisi EA 34 antennen som jag monterade för minst 15 år sedan.

Om du vill läsa mer om Wisi EA 34 antennen kan du klicka här.

Jag hittade en fördelare på väggen i den nyrenoverade lägenheten, kollade och såg att det var mycket bra signal.

Jag gick in och kollade signalen i lägenheten uppe till vänster.

Sen gick jag tillbaka till den nyrenoverade lägenheten, drog fram en kabel till TV’n och gjorde en dokumentation av signalen även där.


Sen hade jag att göra en bra stund med kabeldragningen till den nygjorda lägenheten.
Jag monterade en fördelare i lägenheten bredvid, sen fick jag dra kabel ner bredvid källartrappan, vidare genom 3 förråd, ut genom källarväggen, klamra utanpå fasaden, in genom väggen till vardagsrummet och klamra kabeln längs med sockellisten. 28 meter kabel och några timmar senare var jag framme vid TV’n där jag kollade signalen.

Jag kollade även signalen i den sista lägenheten så att jag har koll på rubbet.

Nu har de säkert en störningsfri bild i många år för Wisi EA 34 antennerna är så gott som outslitliga.


20220330 – Forsbacka Wärdshus.

Marknätet uppgraderades den 5 oktober men några av TV-apparaterna i Forsbacka Wärdshus klarade inte MPEG4 så de blev obrukbara. Men nu var det dags att koppla in några boxar för att köra ut signalen analogt.

I restaurangen fixar Johan god mat.


Men jag skulle inte äta utan fixa TV-anläggningen.

På ett skorstensfäste sitter det en terrest antenn till de marksända kanalerna.

Ett par paraboler finns det också.

Först en koll av den inkommande marksända signalen som var helt perfekt.

Jag fördelade signalen till 6 st. boxar och gjorde en ny signalkoll. Som synes blev det gränsfall att det krävs en förstärkare även på den inkommande signalen.

Sen var det bara att hitta rätt kablar, koppla in, programmera och justera signalnivåer.

Jag programmerade in Ch 05, Ch 07, Ch 09, S 13 och S15 i modulatorerna.


Sen skulle Johan kolla och programmera TV apparaterna i de 14 rummen så att gästerna kan kolla på TV.


20211228 och 20220103 – Installation av marksända TV-kanaler till Brf. Hantverkaren i Sandviken.
20220104 och 20220113 – Kontrollmätningar samt programmering av TV-apparater.

Det blev för många bilder och information från Brf. Hantverkaren i Sandviken så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20211109 – Uppgradering av TV-central till Alséns Hotell i Sandviken.

Det blev för många bilder och information från Alséns Hotell så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20211008 och 20211012 – Uppgradering av TV-central till Hotell Hedåsen, Sandviken.

Efter att marknätet uppgraderades till MPEG4 gick det inte att se SVT1 HD, SVT2 HD och TV4 HD i Hotell Hedåsen, Sandviken.

Jag kom dit och började undersöka vad som behövde göras.

Vid en koll av signalen i rum 6 såg jag att centralen måste programmeras och uppdateras.


Det tog några dagar innan jag fick instruktioner om hur det skulle göras. Men så idag kunde jag besöka dem igen, koppla in datorn och programmera om Triax TDH 800 centralen.

Hotell Hedåsen är riktigt fint så det är verkligen värt ett besök.

Jag fick ett SMS från hotellägaren:
Tack för hjälpen. Det är alltid roligt att få hjälp av någon som verkligen kan sitt jobb. 🙂


20211007 och 20211008 – Uppgradering till digital centralantenn, Hälsinge Kulturfastigheter i Ljusne.

Det blev för många bilder och information från Hälsinge Kulturfastigheter i Ljusne så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20210927 – Åtgärd av antennsignal till 3 lägenheter.

Signalen till TV-apparater i 3 lägenheter försvann när de monterade en värmepump, så de trodde att de hade förstört en kabel, men felet var inte där.

Efter lite felsökning konstaterade jag att fel kabel var ansluten till förstärkaren. Vem som har kopplat in en annan kabel kan man ju undra.

Det var bara den översta UHF-antennen som hade varit ansluten tidigare för de andra kablarna var avklippta. Jag berättade att man behöver koppla in VHF-antennen också alternativt byta till en kombiantenn för att få in signal till Mux 7, men där fanns det inga kanaler som intresserade dem.

Jag hittade kabeln från UHF-antennen och kollade om den lämnade godkänd signal.

Jag anslöt kabeln i förstärkaren där den hade suttit tidigare och konstaterade att förstärkaren var feljusterad vilket gjorde att signalkvaliteten försämrades. Det syns faktiskt på spektrumbilden att det var mycket brus i signalen vilket bl.a. försämrar C/N värdet.

Efter justering blev det bra.

En dokumentation av signalen ut ur förstärkaren.

Sen gick jag till en lägenhet och kollade att det blev bra även där.


20200730 – Forsbacka Wärdshus

En bild på centralen.


20200429 – Antennsignal till alla lägenheter i brf. Isbrytaren, Kungsholmen i Stockholm.

Det blev för många bilder och information från brf. Isbrytaren, Kungsholmen i Stockholm så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20191204 – Antenn till 6 lägenheter + personalrum.

Här blev det lite problem med TV-utbudet trots att personalrummet samt varje lägenhet i LSS-boendet har en egen fiber indragen.

Problemet har med upphovsmannarätten att göra, så om fastighetsägaren skulle tillhandahålla TV-kanaler krävs det ett avtal från Hoist vilket skulle kosta ganska mycket. På nåt vis räknas detta som TV i gemensamma utrymmen vilket betyder 526 kronor + moms = 656 kronor i månaden för varje lägenhet. Dessutom är inte avgifter för STIM och SAMI inkluderade + att det krävs separat avtal med Copyswede för vissa kanaler, vilket kan innebära ännu mer kostnader.

Eftersom det skulle bli orimligt dyrt fick jag i uppdrag att montera en TV-antenn och dra kablar för att ansluta de 6 lägenheterna samt personalrummet till en ny antennanläggning.

Så jag började med att montera ett väggfäste, maströr och en Logperiodisk antenn, sen fick jag hjälp av Henie som har Elbes Radio & TV-service att dra i koaxialkablar i de befintliga VP-slangarna.

Först en koll av vad antennen levererade för signal till förstärkaren.

Förstärkaren har 3 utgångar varav en som förstärker 12 dB som jag kopplade in till personalens TV.

En kontrollmätning för att se vilken signal som levererades till personalens Boxer-mottagare.

Sen finns det 2 utgångar där förstärkningen är 20 dB.

Det blev ganska bra “Simpsons“:)  Från vänster till höger syns Mux 2, 3, 1 & 5.

Via 2 st. 3-vägs fördelare kopplade jag in kablarna till respektive rum, sen var det bara att koppla in slingorna och kontrollmäta.
Jag började i lägenhet 1 längst till vänster.

Lägenhet 2 osv. ……Så här ser det ut när kontrollmätningen och dokumentationen pågår.

På mindre än 1 minut får man reda på massor av uppgifter om signalen.

Även den sista lägenheten längst till höger fick bra signal.

Egentligen är det knepigt att det ska behövas en egen antenn när det finns fiber indraget. Men men … nu är det fixat 🙂


20191003 – Byte av förstärkare i brf. Barberaren, Sandviken.

Det blev för många bilder och information från brf. Barberaren, Sandviken så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20190904 – Ytterligare en städad TV-central, Barberaren, Sandviken.

Det blev för många bilder och information från brf. Barberaren, Sandviken så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20181107 – Ännu en städad TV-central, Käcken i Storvik.

Det blev för många bilder och information från brf. Käcken i Storvik så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20180830 – Det analoga ut och det digitala in till brf. Born i Hofors.

Det blev för många bilder och information från Born i Hofors så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20180822 – Montering av förstärkare åt Delsbo byggtjänst.

Hyresgästerna klagade på störningar så jag fick i uppdrag att åtgärda antennsystemet.

När jag kom dit såg jag att det satt några antenner högt upp.

Jag kopplade in instrumentet till Televes UHF antennen.

Utan förstärkaren blev det ganska dålig signal, men det var ingen överraskning, för huset är i ett område där det är svag signal till marksänd TV.

Med förstärkaren blev det hyfsat, men det räckte inte ändå.

Så jag monterade en Televes MA-5527 förstärkare och då blev det ännu högre utnivå.

Jag gjorde en kontroll i lägenhet nummer 1009.

Men egentligen krävs det ett annat system som t.ex. TV via fiber, internet eller satellit.


20180426 – Hamrångehus – Installation av en Johansson Profiler Revolution 6700

Fagor-förstärkarna som sitter i många mindre hyreshus och bostadsrättsföreningar har funkat bra tidigare, men sedan Teracom började sända ut Boxers kanaler bredvid varandra funkar den inte längre.
Fagor Micro-MATV klarar alltså inte grannkanaler.

En koll av insignalen från den befintliga UHF-antennen visar bra signal.

Inkommande på MUX1 är 31 dB i MER-värde och efter att förstärkaren har deformerat signalen är signalkvalitén nere på 23,6 dB. Det låter kanske inte mycket men -3 dB är en halvering, så -7,4 dB är en avsevärd försämring. Dessutom ska det vara minst 25 dB i MER-värde för att vara godkänt.

På spektrumbilden nedan kan ni se hur Fagor-förstärkarens olika filter trycker ner grannkanaler så att signalkvaliten försämras.

Så jag skruvade bort Fagor-förstärkaren och monterade en Johansson Profiler Revolution 6700 istället.
(Ni kan läsa mer om min test av Johansson enheten här)

Som ni ser så blev utsignalen väldigt mycket bättre. Dessutom kan man flytta Muxarna till lägre frekvenser så att inte signalen dämpas lika mycket.

Signal på högre frekvenser dämpas alltså mer än signal på lägre frekvenser, vilket ofta har stor betydelse i gamla centralantenn-anläggningar. På 80-talet projekterades dessutom centralantenn- och kabel-TV nät oftast upp till 450 MHz, vilket inte innefattar UHF-området som Boxer sänder på.

Du som äger fastigheter eller du som sitter i styrelsen för din bostadsrättsförening kan gärna kontakta mig om ni vill ha hjälp att uppgradera er gamla centralantenn-anläggning.


20180420 – Åtgärd av Kingston och Agnes centralantenn.

Jag har varit till Carlos tidigare, så byte av UHF-antenn (den översta) har varit på gång ett tag. Men på grund av att det var snö på det hala taket gick det inte att komma upp tidigare.

När jag justerade in den nya gitterantennen såg jag att MUX6, som sänder på 647 MHz bara var 50,6 dB stark, så jag funderade på om den signalstyrkan skulle räcka ända ner till källaren. Signalen får inte understiga miniminivån 45 dB någonstans.

En koll i källaren visar att det räckte …. 45,4 dB på MUX6 🙂

Efter förstärkaren blev det betydligt högre signal, så nu återstod det att se om nivån hos Kingston och Agnes var OK.

Signalen räckte som tur var. Jag säger tur, eftersom det är ett gammalt antennsystem som har sett sina bättre dagar och snart ska ersättas av fiber.

Menar du att jag kan se på TV nu, undrade Kingston?

Agnes var nöjd att jag inte hade missat något 🙂


20180202 – Forsbacka Wärdshus.

Jag fixade några fel i antennanläggningen till de 14 rummen i Forsbacka Wärdshus.


Först en visuell koll av antennerna.

Centralen är lite urvuxen, dvs. att det börjar bli för många saker på en för liten yta.

De inkommande marksända frekvenserna var mycket bra 🙂

På rummen kan man se SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal5, TV6, Kunskapskanalen och Barnkanalen.


20171102 – Alséns Hotell, Sandviken

Det blev för många bilder och information från Alséns Hotell så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20161006 – Sändarfel i Hofors konstaterat.

En ägare till en mindre hyresfastighet i Hofors ringde och ville ha hjälp med centralantennen eftersom det förekom störningar på vissa TV-kanaler hos hyresgästerna.

När jag kom dit och såg den gamla antennen tänkte jag att felet var där.


Jag gick in till en hyresgäst och efter att jag hade gjort en kontrollmätning såg jag att signalkvaliteten till Mux 2 var väldigt dålig.

Men trots att alla Muxar var lika jämna i toppen som Bart Simpsons frisyr var det dålig signalkvalitet på Mux 2. Ett MER-värde på 17,6 är uselt, det borde vara ca. 30 dB som de intilliggande Muxarna hade.

Efter en koll med en handhållen testantenn konstaterade jag att det var fel på sändningen, så jag ringde till Teracom och gjorde en felanmälan. Men det var inte helt lätt att övertyga dem om att de hade fel på sändningen, för supporten envisades med att tjata om defekta antennkablar osv. Men tillslut, när jag hade berättat att jag har jobbat med antenner i närmare 30 år, har gått alla kurser, är CANT-auktoriserad antenntekniker och har bra antenninstrument mm. då verkade det gå in, så han lovade att skicka en tekniker.

Jag gjorde även en datalogg av den inkommande signalen.

Sen kollade jag resultatet efter förstärkaren.

Edit:
Teracom hörde av sig och berättade att de hade startat om sändaren och sen funkade det.


20160318 – Alséns Hotell, Sandviken

Det blev för många bilder och information från Alséns Hotell så jag har flyttat det till en egen sida som du hittar >här<


20151125 – 20151207 – 20160222 – Antennjobb i ett mindre hyreshus

Jag fick i uppdrag att fixa antennproblemen i ett mindre hyreshus. Den befintliga UHF-antennen var dåligt fastsatt, med endast ett enda fäste i vindskivan. Men enligt fastighetsägaren så var det frigolit under putsen, så alltså gick det inte att skruva fast ett väggfäste i fasaden. Ett svårt fall.

Signalen ur den befintliga antennen var ganska dålig.

Jag hittade även en konstig koppling i elcentralen i en lägenhet! En typisk elektrikerkoppling som förstörde det sista av den dåliga signalen totalt.

Jag började fundera på hur jag skulle kunna montera ett maströr på ett stabilt sätt när jag inte kunde skruva något i fasaden och tillslut kom jag på det. Ett fäste på pannrummets vindskiva och …..

…. ett fäste på husets vindskiva.

Men det var väldigt tidsödande att få dit 6 meter maströr i lod.


Med en ny Logperiodisk kombiantenn blev det bättre signalvärden. I och för sig strax under godkänt värde på MUX 4, men spektrumet såg bra ut så det funkar säkert.

Den observante ser att det mesta av jobbet utfördes mitt i julstressen förra året, så jag hann aldrig göra klart. Men idag gjorde jag klart och dokumenterade fler signalvärden. Som förväntat blev det bra värden ut ur förstärkaren.

Helt godkänt, se dataloggen från antennuttaget i vardagsrummet hos en av hyresgästerna 🙂

Läs original inlägget här


20090312 – Forsbacka Wärdshus

En bild på centralen.


Kommentarer inaktiverade.