Äntligen TV via satellit igen.

Vi har rustat lite i sommar och eftersom vi har bytt tak på huset samt panel på söderväggen har vi inte haft någon parabol monterad sedan i våras. Men nu har jag i alla fall målat lite av väggen så jag kunde skruva dit en parabol. Jag monterade faktiskt ett 2-meters rör så att det finns plats för fler paraboler 🙂

När jag var klar kom grannen Nemo över för att inspektera.

Det blir bra det där så du får godkänt, tyckte Nemo.

Sen gick jag in och kollade signalen från kabeln med Sat-CR signal.

Så här ser det ut när alla 4 Sat-CR frekvenser är aktiverade.

Efter det kopplade jag in OnePlace-mottagaren som vi har kört via en dålig ADSL-uppkoppling hela sommaren, typ max 5 – 6 Mbit/s. Men vad bra bild det blev när signalen kom via parabolen. En riktigt grym skillnad faktiskt 🙂

Sen en koll av signalen i kabel 1 och 2 med universalsignaler som jag ska ha till en VU+ mottagare.


Sen en koll hur spektrumet ser ut från vertikalt lågband.

Horisontellt lågband.

Horisontellt högband.

Instrumentet var dock inte programmerat för att kolla vertikalt högband, så jag sökte på nätet och tyckte att 12,111 GHz var en lämplig frekvens för att kolla den vertikala signalen på det höga frekvensområdet.

Från 12,111 GHz sänder nämligen dessa kanaler.

Så det är nog dags att lägga till den frekvensen i instrumentet.

Men när jag skulle koppla in satellitmottagaren som hade varit urkopplad sedan i våras så var den död. Nätdelen funkar, men nånting har hänt i mottagaren. Så det blir att besöka Torgny som hade Sandvikens TV-service, så kan han felsöka mottagaren. Den har ju en inbyggd hårddisk, så jag vill gärna ha igång den samt att den kan en massa annat också som operatörsboxarna inte kan.

Jag rotade lite i gömmorna och hittade en VU+ Zero som jag kopplade in i stället.

En grym fördel med VU+ mottagarna är att man kan komma åt satellitmottagaren via datorn, till och med trådlöst via Wifi 🙂 Man kan styra mottagaren via programmet OpenWebif.

Sen kan man redigera favoritlistorna med programmet Dreambox-edit. När man har gjort klart det jobbet så kan man spara det i datorn och även tanka in hela kanallisten i en annan mottagare. Som jag gjorde nu när inte VU+ Solo-mottagaren gick igång. Annars så tar ett sånt här redigeringsarbete många timmar i anspråk.

Dessutom kan man tanka ner en massa appar i VU+, som t.ex. en Bitrate viewer för att kolla hur komprimerade kanalerna är. Först en koll på TV4.

SVT körde strax över 10 Mbit/s.

En koll på TV 6 visar att de inte kör med lika mycket bitrate, så då blir bilden något suddigare.

Nu har jag gjort en ny sökning och redigerat kanallistorna 😉

Kommentarer inaktiverade.