Arbeten med kabel-TV.

Här kan ni läsa om diverse jobb hos kunder med kabel-TV. Tyvärr blir det inte så många bilder och text från såna jobb, men några stycken finns det i alla fall information om.


20240624 – Montering av TV-antenn eftersom kabel-TV signalen från Tele2 försvann.

På midsommarafton fick jag ett SMS:
– Jag kontaktar dig angående koaxialkabeln, inte det stället du fixade för snart 2 år sedan utan en annan skada, tror jag?
– Passar det på måndag, undrade jag och fick svaret att jag är välkommen.

Jag funderade lite vad det kunde bero på och trodde att det kunde bero på att signalen från Tele2 hade försämrats ytterligare, för den var inte så bra sist jag var där.

När jag kom till kunden visade hon ett annat ställe där kabeln var skadad.

En vulktejpad skarv är det säkert inget fel på tänkte jag.

Men strax intill var kabeln tejpad med eltejp och det är inte bra för då tränger fukten in.

Jag tog bort eltejpen och såg att manteln var skadad.

När jag klippte av kabeln för att kunna mäte såg jag att den var rejält fuktskadad.

Men det fanns ingen signal.

Jag gick då till stället där jag lagade sist och skar bort vultejpen för att komma åt kontakten.

Jag kopplade in antenninstrumentet.


Men det fanns ingen signal där heller. Troligen har Tele2 stängt av signalen eftersom de flesta får signal via fiber numera.

Men kunden hade ingen fiber, så det var bara att sätta igång och montera en TV-antenn för att ta in de marksända kanalerna.


20240325 – Trots ny antennsladd funkade inte TV4.

Jag blev kontaktad av Sigvardsson Fastigheter som undrade om jag kunde kolla upp vad det berodde på att en av deras hyresgäster tappade bilden på TV4.

Jag körde hem till kunden och när jag hade kopplat antenninstrumentet till antennuttaget såg jag att signalen var lite svag.


Efter att jag hade gjort en datalogg kunde jag konstatera att signalen trots allt var godkänd.

Hyresgästen hade köpt en ny antennkabel, men av såna har jag dålig erfarenhet så jag gjorde en kontrollmätning.

Som ni ser hamnade signalen under godkända värden efter att den hade gått igenom antennkabeln, eller egentligen antennsladden eftersom den inte förtjänar namnet antennkabel.

Jag gick ut till firmabilen och hämtade 3 meter trippelskärmad koaxialkabel, sen monterade jag en F-kompressionskontakt i varje ände och därefter F-hona till IEC övergångskontakter.


Nu blev det till och med lite bättre än den första mätningen, så jag bör nog även tillverka en ny kabel som jag använder till mätningar.


Edit 20240326

Kunden ringde och berättade att det hade funkat hela tiden i går kväll, men i morse försvann bilden på TV4 igen.

Men den där berömda skylten med “ingen signal” kom inte upp och ljud fanns det, så jag är till 99,99% säker på att den 3 år gamla Samsung TV’n är defekt.


20240321 – Nu har Sandnet och Sappa slutat med analoga TV-sändningar i – och omkring Sandviken.

En kund, som hyr en lägenhet av Sigvardsson Fastigheter AB, fick ett brev från Sappa att den analoga signalen upphör och ersätts med digitala HD-kanaler.

Vi kom överens om en tid och när jag kom till kunden började jag med att kolla signalen från antennuttaget.

Jag såg att de analoga frekvenserna inte var släckta än, men det fanns ingen sändning. Det var bara en rullande text som uppmanade att göra en kanalsökning efter digitala kanaler.


På 306 MHz hittade jag SVT’s kanaler.

TV4 HD, Sjuan HD och TV10 HD finns på 314 MHz.

Jag kollade att signalen var bra även på den högsta frekvensen.

Jag sökte in kanalerna i en lite äldre Samsung TV och just den modellen är lite knepig eftersom den kan skifta mellan DTV (Digital TV) och ATV (Analog TV) om man trycker “fel” på fjärrkontrollen.

Jag ska försöka ge ett exempel:

Om TV’n är inställd på DTV och programplats 1 är det bild på den digitala SVT1. 🙂
Om man då råkar trycka på siffran 1 på fjärrkontrollen skiftar TV’n till ATV programplats 1. Dvs. analog kanalplats nummer 1 där det inte finns någon sändning. 🙁

Man ska alltså undvika att trycka in samma programnummer som det är på kanalen som visas, men om det nu händer kan man skifta tillbaka genom att göra samma “fel” igen. För att skifta mellan DTV (Digital TV) och ATV (Analog TV) ska man trycka en gång till på samma siffra. Men inte för fort för då blir det 11, 111 eller 1111.


20231222 – Ingen signal från Tele2 kabel-TV.

När signalen till Tele2’s kabel-TV försvann ringde sonen för att göra en felanmälan åt sin 89-åriga mor.

Men de sa bara att han skulle kontrollera att antennkabeln satt korrekt i TV’n och antennuttaget.
– Bilden bara försvann utan att någon har rört vare sig TV, antennkabel eller antennuttag, sa han.
Men de vägrade skicka ut någon innan en tekniker hade konstaterat att det var fel.

Sonen ringde då och bad mig att ge mig ut i snövädret för att fixa TV’n till julhelgen åt hans mamma. Egentligen hade jag ingen lust för jag hade ställt in firmabilen i garaget och dessutom varnade de på radion för att köra bil i snövädret. Men det är klart att jag ställer upp sa jag och gick ut för att skotta snö framför garaget.

När jag kom dit kollade jag på några ställen men det fanns ingen signal. Tillslut hittade jag Tele2’s koaxialkabel ute vid altanen, men det fanns ingen signal där heller. Alltså var felet någonstans i Tele2’s kabel-TV nät.

På eftermiddagen hade sonen köpt en inomhusantenn som jag var väldigt tveksam till, men jag kopplade in den och otroligt nog blev det ganska bra signal. Det fanns dock ingen fot till antennen så jag hängde den i kabeln.

När jag hade hängt antennen på stället med bäst signal gjorde jag en datalogg.

Signalen varierade en hel del för nyss var det 21,8 dB i MER-värde på Mux 7.

Mux 5 fick 28,1 dB men nyss var det bara 22,2 dB i MER-värde. Om ni undrar så är kravet på signalkvalitet minst 25 dB i MER-värde.

Mux 1 som sänder SVT’s kanaler var dock stabil.

Om du undrar i vilken Mux respektive kanal finns kan du kolla här.

För övrigt så blev det mycket bättre bild än vad hon hade när Tele 2 fungerade. Dessutom blev SVT1, SVT2 och TV4 i HD-kvalitet via marknätet. Därför är det troligt att hon kommer att teckna ett abonnemang hos Boxer istället, sen får jag återkomma och montera en antenn utomhus.


20230604 – Lite svag signal samt felkopplat antennuttag till Tele2 kabel-TV.

Det började med att jag fick ett mail med en felanmälan:

Vi bor i ett brf. kedjehus med med “Tele2 3-hål i väggen”

1. Tele2 tre hål i väggen i vardagsrum, funkar bra till vardagsrums TV’n.
Elfirma har dragit kabel genom vägg till sovrum till ett fast uttag. Antennadapter som
jag skulle koppla två kablar på ett uttag.
Problem: dålig signal/ingen bild.

2. Elfirma har fixat fast antennuttag i köket, draget från ev. övervåning till ett “3-hål i vägg uttag”
Problem: Hade bild ett tag – men nu hittar ej kanaler/dålig mottagning.

Vi kom överens om en tid och när jag kom dit kopplade jag in antenninstrumentet till antennuttaget i vardagsrummet och såg att det var lite svag signal.

Det var även svag signal ur antennuttaget på övre plan.

När jag såg hur spektrumet såg ut förstod jag att antennuttaget i sovrummet var felkopplat.

Det var även svag signal ur antennuttaget i köket.

Någon i föreningen visade mig var Tele2’s inkommande signal fanns, så jag kopplade in antenninstrumentet till en testutgång från en fördelare. Jag såg att det var bra signal där, så alltså är det brf-föreningens förstärkare till det aktuella kedjehuset som är defekt eller feljusterad.

Men jag hittade inte föreningens förstärkare, så för att snabbt få bra signal monterade jag en förstärkare i vardagsrummet, så nu blev det bra signal till den TV’n.

Inte nog med att antennuttaget i sovrummet var felkopplat, utan det var dessutom vänt upp och ner samt att kablarna var för korta. Så jag var tvungen att montera ett nytt antennuttag lite högre upp, men när det var klart blev det bra signal där också.

Nu blev det bra signal i köket också

I köket kollade jag även vad det fanns för kanaler på S22, eller 314 MHz.


20220914 – Reparation av skadad kabel till Tele2’s kabel-TV.

När en kund grävde i trädgården råkade hon skada koaxialkabeln så att alla TV-kanaler från Tele2 försvann.

Den var inte helt av men det blev kortslutning när skärmen kom åt mittledaren.

Jag klippte av kabeln och monterade en F-kontakt, sen kopplade jag in instrumentet för att kolla om det fanns signal. Signal fanns, men det var för låg signalnivå framförallt på de högsta frekvenserna. Det felet beror på att Tele2’s förstärkare är felaktigt justerad eller helt enkelt defekt.

Jag monterade en till F-kontakt samt en F-skarv, sen tätade jag skarven med vulktejp.

Nu kommer det inte in någon fukt.

Jag gick in i huset och kollade signalen ur det första antennuttaget.

Eftersom förstärkaren var feljusterad eller defekt gick det inte ens att mäta signalen på de högsta frekvenserna, så därmed går det inte att se TV-kanaler från de högsta frekvenserna heller.

SVT’s kanaler samt TV 4 sänds på 362 MHz så de gick in skapligt, men det är inte godkänt för det ska vara minst 6 dB i Link Margin, alltså marginal till störningarna. Så för att det ska bli godkänt behöver Tele2 skicka ut en tekniker för åtgärd av förstärkaren.


20210902 – Felsökning och åtgärd av signal till Com Hem eller numera Tele2

En kund har en tomt med två hus som är anslutna till Com Hems kabel-TV-nät, eller numera Tele 2. Men hyresgästen i “lillstugan” på tomten hade problem med att bilden försvann titt som tätt och att vissa kanaler sakandes.

När jag kom dit började jag med att kolla signalen ur antennuttaget i köket i lillstugan.

Då signalstyrkan var ganska låg skruvade jag bort kabeln ur antennuttaget och mätte vad det kom för signal direkt ur kabeln. Den var den 9,6 dB starkare vilket betyder att det var ett antennuttag med 10 dB uttagsdämpning.

Men det var ändå för klent så jag mätte signalen vid en skarv bredvid stora huset. Fortfarande för klent så jag behövde tillgång till lägenheten där den inkommande signalen kom in.

Tillslut kunde jag mäta inkommande signal på S19 och CH60.


Jag monterade en förstärkare som framförallt är konstruerad för villor med egen antenn.

Upp till CH49 funkade det ur förstärkaren, men sen började signalstyrkan falla eftersom förstärkaren bara går upp till 700 MHz.

En koll av signalstyrkan ur antennuttaget i köket i lillstugan visade att det funkar upp till CH50. Men hyresgästen i lillstugan ville bara ha TV-kanalerna på programplats 1 till 12 och de sänder på lägre frekvenser.

Signalstyrkan på S19 (289,5 MHz) ur antennuttaget i köket i lillstugan var helt OK.

Det var även en väldigt tunn koaxialkabel till övervåningen, så den bytte jag ut till en tjockare med mindre dämpning, sen kollade jag signalstyrkan på S19 och CH50 ur antennuttaget på övervåningen.


Om nu hyresgästen i lillstugan vill ha TV-kanaler som sänder på högre frekvenser återstå det bara att byta ut förstärkaren till en kabel-TV-förstärkare med inbyggd equalizer. Men en sådan kostar betydligt mer så i det här läget kändes det onödigt.


20210714 – Felsökning av signal till Tele2

En kund hade störningar på kanalerna från Tele2’s kabel-TV, så han bokade service.

En första koll i vardagsrummet visade otroligt svag signal.

Jag kröp in på kattvinden där jag hittade fördelare som man inte får använda i kabel-TV-nät, eftersom de inte är HF-täta. Dessutom var kablarna felaktigt skalade.

Jag monterade en kompression F-kontakt på den inkommande kabeln och anslöt den till instrumentet. S19 var faktiskt gaska OK.

Men signalen blev allt svagare ju högre frekvens det blev.

Jag bytte till en 2-vägs fördelare och monterade kompression-kontakter på kablarna.

En koll i TV-rummet visade att signalen blev för svag.

I vardagsrummet var det också för svag signal.

Det går inte att förstärka signalen när den är så här felaktig, så detta är något Comhem, eller numera Tele2, måste åtgärda tidigare, dvs. att åtgärda förstärkaren till villaområdet.


20191107 – En otroligt seg felanmälan

En kund som har kabel-TV via Telenor ringde och undrade vad som kunde vara fel när signalen försvann till båda TV-apparaterna samtidigt.
– Då är det säkert fel i kabel-TV-nätet, svarade jag.
– Men vi har ringt dem men de påstår att vi har fel antennkabel, sa kunden.
Jag vet hur hopplöst det kan vara, så jag bokade in en tid för hembesök.

När jag kom till kunden så kopplade jag in antenninstrumentet med min mätkabel direkt i antennuttaget, men det fanns ingen stabil signal. Den kom och försvann så fort att det inte ens gick att mäta, så jag spelade in en film från spektrumvisningen istället.

Jag konstaterade att det var exakt samma fel i båda antennuttagen, så därför berodde felet på Telenors utrustning. Men eftersom Telenor inte trodde på kunden ringde jag för att göra en felanmälan.

Men då började supporten tjata om en massa oväsentliga saker trots att jag upplyste om att jag har jobbat närmare 35 år i branschen och mätte signalen med ett Promax HD-Ranger instrument som var anslutet direkt i antennuttaget med en trippelskärmad koaxialkabel med kompression-kontakter.

William på supporten ville veta var kunden hade köpt antennkablarna som TV apparaterna var anslutna med. Precis som om de skulle minnas det efter alla år.
– Men hallå, kan du fatta att det är fel på signalen som kommer in till huset, sa jag.
Men William tyckte då att jag skulle byta antennkabel. Helt jäkla otroligt, för om det nu mot förmodan skulle vara fel på min antennkabel så skulle jag väl göra en ny.
– Kan du fatta att jag är en CANT-auktoriserad antenntekniker som har konstaterat ett fel, sa jag.
Men nej han fortsatte att tjata  …. ville höra serienumret på mottagaren, var HDMI-kabeln var ansluten osv.  … Ett helt otroligt tjatande trots att jag upplyste ännu en gång om att jag hade jobbat i branschen i sedan mitten av 80-talet.

Nåväl, efter närmare 40 minuters samtal med supporten verkade de äntligen fatta att det var fel i deras kabel-TV-nät, så de ska skicka ut en tekniker för felsökning i morgon.

Om det tog mig närmare 40 minuter att få dem att fatta att det var ett fel i deras nät så hade väl kunden aldrig lyckats övertyga dem. Tänk att det ska vara så svårt ibland 🙁


För några år sedan var det ett liknande fall med Telia, som dock fattade snabbt.

När jag ringde för att göra en felanmälan så började supporten gagga om sladdar hit & dit.
Då sa jag bara:
– Nu är det så här att jag är en CANT-auktoriserad antenntekniker som mäter signalen med ett Promax instrument och har konstaterat ett fel.
Det blev tyst i luren en stund …. sen sa han:
– Vi skickar en tekniker.
Tänk vad enkelt. Det är det man vill höra 🙂

Kommentarer inaktiverade.