Arbeten med kabel-TV.

Här kan ni läsa om diverse jobb hos kunder med kabel-TV. Tyvärr blir det inte så många bilder och text från såna jobb, men några stycken finns det i alla fall information om.


20210902 – Felsökning och åtgärd av signal till Com Hem eller numera Tele2

En kund har en tomt med två hus som är anslutna till Com Hems kabel-TV-nät, eller numera Tele 2. Men hyresgästen i “lillstugan” på tomten hade problem med att bilden försvann titt som tätt och att vissa kanaler sakandes.

När jag kom dit började jag med att kolla signalen ur antennuttaget i köket i lillstugan.

Då signalstyrkan var ganska låg skruvade jag bort kabeln ur antennuttaget och mätte vad det kom för signal direkt ur kabeln. Den var den 9,6 dB starkare vilket betyder att det var ett antennuttag med 10 dB uttagsdämpning.

Men det var ändå för klent så jag mätte signalen vid en skarv bredvid stora huset. Fortfarande för klent så jag behövde tillgång till lägenheten där den inkommande signalen kom in.

Tillslut kunde jag mäta inkommande signal på S19 och CH60.


Jag monterade en förstärkare som framförallt är konstruerad för villor med egen antenn.

Upp till CH49 funkade det ur förstärkaren, men sen började signalstyrkan falla eftersom förstärkaren bara går upp till 700 MHz.

En koll av signalstyrkan ur antennuttaget i köket i lillstugan visade att det funkar upp till CH50. Men hyresgästen i lillstugan ville bara ha TV-kanalerna på programplats 1 till 12 och de sänder på lägre frekvenser.

Signalstyrkan på S19 (289,5 MHz) ur antennuttaget i köket i lillstugan var helt OK.

Det var även en väldigt tunn koaxialkabel till övervåningen, så den bytte jag ut till en tjockare med mindre dämpning, sen kollade jag signalstyrkan på S19 och CH50 ur antennuttaget på övervåningen.


Om nu hyresgästen i lillstugan vill ha TV-kanaler som sänder på högre frekvenser återstå det bara att byta ut förstärkaren till en kabel-TV-förstärkare med inbyggd equalizer. Men en sådan kostar betydligt mer så i det här läget kändes det onödigt.


20210714 – Felsökning av signal till Tele2

En kund hade störningar på kanalerna från Tele2’s kabel-TV, så han bokade service.

En första koll i vardagsrummet visade otroligt svag signal.

Jag kröp in på kattvinden där jag hittade fördelare som man inte får använda i kabel-TV-nät, eftersom de inte är HF-täta. Dessutom var kablarna felaktigt skalade.

Jag monterade en kompression F-kontakt på den inkommande kabeln och anslöt den till instrumentet. S19 var faktiskt gaska OK.

Men signalen blev allt svagare ju högre frekvens det blev.

Jag bytte till en 2-vägs fördelare och monterade kompression-kontakter på kablarna.

En koll i TV-rummet visade att signalen blev för svag.

I vardagsrummet var det också för svag signal.

Det går inte att förstärka signalen när den är så här felaktig, så detta är något Comhem, eller numera Tele2, måste åtgärda tidigare, dvs. att åtgärda förstärkaren till villaområdet.


20191107 – En otroligt seg felanmälan

En kund som har kabel-TV via Telenor ringde och undrade vad som kunde vara fel när signalen försvann till båda TV-apparaterna samtidigt.
– Då är det säkert fel i kabel-TV-nätet, svarade jag.
– Men vi har ringt dem men de påstår att vi har fel antennkabel, sa kunden.
Jag vet hur hopplöst det kan vara, så jag bokade in en tid för hembesök.

När jag kom till kunden så kopplade jag in antenninstrumentet med min mätkabel direkt i antennuttaget, men det fanns ingen stabil signal. Den kom och försvann så fort att det inte ens gick att mäta, så jag spelade in en film från spektrumvisningen istället.

Jag konstaterade att det var exakt samma fel i båda antennuttagen, så därför berodde felet på Telenors utrustning. Men eftersom Telenor inte trodde på kunden ringde jag för att göra en felanmälan.

Men då började supporten tjata om en massa oväsentliga saker trots att jag upplyste om att jag har jobbat närmare 35 år i branschen och mätte signalen med ett Promax HD-Ranger instrument som var anslutet direkt i antennuttaget med en trippelskärmad koaxialkabel med kompression-kontakter.

William på supporten ville veta var kunden hade köpt antennkablarna som TV apparaterna var anslutna med. Precis som om de skulle minnas det efter alla år.
– Men hallå, kan du fatta att det är fel på signalen som kommer in till huset, sa jag.
Men William tyckte då att jag skulle byta antennkabel. Helt jäkla otroligt, för om det nu mot förmodan skulle vara fel på min antennkabel så skulle jag väl göra en ny.
– Kan du fatta att jag är en CANT-auktoriserad antenntekniker som har konstaterat ett fel, sa jag.
Men nej han fortsatte att tjata  …. ville höra serienumret på mottagaren, var HDMI-kabeln var ansluten osv.  … Ett helt otroligt tjatande trots att jag upplyste ännu en gång om att jag hade jobbat i branschen i sedan mitten av 80-talet.

Nåväl, efter närmare 40 minuters samtal med supporten verkade de äntligen fatta att det var fel i deras kabel-TV-nät, så de ska skicka ut en tekniker för felsökning i morgon.

Om det tog mig närmare 40 minuter att få dem att fatta att det var ett fel i deras nät så hade väl kunden aldrig lyckats övertyga dem. Tänk att det ska vara så svårt ibland 🙁


För några år sedan var det ett liknande fall med Telia, som dock fattade snabbt.

När jag ringde för att göra en felanmälan så började supporten gagga om sladdar hit & dit.
Då sa jag bara:
– Nu är det så här att jag är en CANT-auktoriserad antenntekniker som mäter signalen med ett Promax instrument och har konstaterat ett fel.
Det blev tyst i luren en stund …. sen sa han:
– Vi skickar en tekniker.
Tänk vad enkelt. Det är det man vill höra 🙂

Kommentarer inaktiverade.