Mera arbete hos Bella.

För ett par veckor sedan kopplade jag in en VU+ mottagare hos Bella, men nu blev han utan signal från satelliten Hotbird 13° på öst, som sänder de italienska kanalerna. Jag trodde att DiSEqC-switchen hade lagt av, så jag körde dit för att fixa det.

Men när jag ändå var där tänkte jag att det var lika bra att montera en ny förstärkare till den befintliga Logperiodiska UHF-antennen. Jag klättrade upp på taket och kopplade in antenninstrumentet, men då fick jag se att signalen var mycket sämre än då jag kollade för ett par veckor sedan. Då var det 45,3 dB i signalstyrka och 24,5 dB i MER-värde på Mux 1 som sänder de okodade SVT-kanalerna. Men nu var det alltså riktigt dåligt.

Jag klättrade ner till bilen och hämtade en Logperiodisk antenn för att göra en kontrollmätning. Men det var i stort sett lika dåligt med den, så alltså var det inget signalmässigt fel på kundens gamla antenn.

Jag kopplade in en ny* Anttron A318 som förstärker signalen 25 dB.
(*Ja det är en ny förstärkare, men tyvärr blev den lite smutsig när jag la den på skorstenen)

Nu ser det ut som att det blev bra signal. Det luriga är dock att signalen in i förstärkaren bara hade 2,5 dB i marginal till störningarna. Så om den inkommande signalen bara faller så lite som 2,5 dB kommer störningarna som ett brev på posten. Så en ny stor UHF-antenn kommer att krävas.

Jag gjorde en datalogg av signalen ur Anttron förstärkaren.

Sen kopplade jag in instrumentet till 150 cm parabolen för att se varför det inte fanns signal från satelliten Hotbird 13° på öst. Då upptäckte jag att den gamla koaxialkabeln hade gett upp helt.

Det var inte möjligt att nå mikrovågshuvudena så jag lossade parabolen och vred den så att jag kom åt. Sen monterade jag två nya kablar och justerade parabolen igen. Polarisationsinställningen rörde jag inte, men helst ska det kollas och eventuellt finjusteras, men då måste det byggas en ställning för att nå när parabolen är i läge.

Nu blev det skaplig signal till Rai kanalerna från både Hotbird 13° öst.

Men jag observerade även att mikrovågshuvudet till Astra 19,2° öst börjar ge upp. Som ni ser på skärmdumpen har det drivit lite i frekvens.

Bakom parabolen såg det ut så här tidigare.

Men efter att jag hade städat lite blev det bättre.

Sen var det bara att gå in i den stora garderoben och kolla vad det blev för signal från Anttron förstärkaren vid TV-antennen.

Jag monterade en nätdel och signalen ut från den blev cirka 4 dB lägre eftersom det sitter en inbyggd 2-vägs fördelare i nätdelen.

Det finns många antennuttag i huset och jag hade tänkt koppla in dem. Men det visade sig att signalen dämpades så mycket som 21,8 dB till sovrummet.

Även till köket dämpades signalen mer än nödvändigt, så det krävs en hel del jobb för att hitta och åtgärda felen i antennslingorna.

Kan jag kolla på TV utan störningar nu, undrade Bella när jag var klar.

Kommentarer inaktiverade.