Träd skymmer satellitsignalen till polska TV-kanaler.

Hon har bott i lägenheten i många år men trädet blir allt större och för några år sedan försvann signalen till den högra parabolen så hon köpte en ny. Men nu börjar trädet även att skymma den nya parabolen.


Jag gick upp till balkongen för att kolla läget.

Parabolen hade dubbla mikrovågshuvuden för att ta in två satellitpositioner, men det var bara ett som var inkopplat.

Jag kopplade in antenninstrumentet och knappade in frekvensen 11,075 GHz vertikalt på Hotbird 13° öst. Då såg jag att TVP Polonia bara hade 8,7 dB i MER-värde, vilket är lite låg signalkvalitet för det ska vara minst 13 dB.

Hopplöst med skymmande träd.

Efter justering lyckade jag i alla fall fördubbla signalkvaliteten och fick 11,8 dB i MER-värde.

Men trädet kommer att växa ännu mera så jag kunde bara råda henne att ta in kanalerna via internet eller flytta till en annan lägenhet med fri satellitsikt.

Kommentarer inaktiverade.