Problem att se tyska och holländska TV-kanaler i vardagsrummet.

Jag fick ett uppdrag av Olsbacka TV & Video att fixa en anläggning hos en kund där det inte gick att se tyska och holländska TV-kanaler i vardagsrummet.

Kunden hade 2 st. satellitmottagare för att se tyska och holländska kanaler, varav den ena stod i sovrummet och funkade hyfsat. På vinden stod en annan satellitmottagare där bild och ljud togs ut från satellitmottagarens antennutgång, för att sedan skickas vidare i samma kabel som de marksända TV-kanalerna ner till vardagsrummet. I vardagsrummet stod det en IR-förlängare för fjärrkontrollssignaler som gjorde det möjligt att styra satellitmottagaren på vinden.

Men den gamla satellitmottagaren på vinden gick sönder, så Dick från Olsbacka TV & Video hade ställt dit en satellitmottagare från Sky, men fick det inte att fungera eftersom den satellitmottagaren inte hade någon RF-utgång, dvs. att det inte fanns någon antennutgång som kunde skicka ut bild och ljud i antennkabeln. Så Dick undrade om jag kunde fixa en RF-modulator för att få ner bild och ljud från satellitmottagaren till vardagsrummet.

Allt detta lät onödigt krångligt och det skulle dessutom bli svårt att handskas med eftersom de marksända kanalerna är digitala och signalen från satellitmottagaren skulle bli analog. Dessutom blir det ingen bra bild när signalen är analog, för helst vill man ha HD-signal direkt från satellitmottagaren in i TV-apparatens HDMI-ingång.

Jag bokade i alla fall in ett besök hos kunden så jag kunde undersöka på plats vilka åtgärder som krävdes.

När jag kom dit kände jag igen parabolerna och när jag sökte lite på min hemsida såg jag att jag var där och justerade König-parabolen till Hotbird den 29 oktober 2018.

På den större parabolen som var riktad mot Astra 19,2° öst satt det ett mikrovågshuvud med flera utgångar.

Men kablarna var dragna i en plastlist och det var nåt nytt.

Parabolen till Hotbird hade ett twin-LNB, alltså ett mikrovågshuvud med 2 utgångar.

All signal gick sedan via 2 st. DiSEqC-switchar till 2 st. satellitmottagare.

Jag gick in i huset och började med att kolla signalen till SVT’s kanaler i vardagsrummet.

Sen klättrade jag upp till vinden och kollade den inkommande signalen från TV-antennen på taket.

Mitt antenninstrument tog inte in Mux 7 för det visade sig att Teracom har flyttat den muxen från 184,5 MHz till 658 MHz, så det är dags att uppdatera kanalplanen i antenninstrumentet.

Jag klättrade ner från vinden och kollade signalen i sovrummet.

Men alltihopa var knepigt kopplat så jag kopplade om kablarna och fick bättre signal ut ur förstärkaren.

Jag kollade även om det skulle gå att dra ner en till kabel med satellitsignal till vardagsrummet, men det skulle bli svårt. Så jag gick ut i bilen och hämtade en combiner för att filtrera in satellitsignalen i samma kabel som den marksända signalen.

Sen gjorde jag en ny datalogg i vardagsrummet och såg att signalstyrkan på Mux 1 var 10,1 dBµV högre än när jag kom till kunden.

En koll på spektrumet visade att det var OK signal från TV-masten i Hudiksvall/Forsa.

Jag gjorde även en datalogg i sovrummet.


I vardagsrummet tog jag bort antennuttaget och kopplade in en combiner på kabeln för att få ut satellitsignalen, sen gjorde jag en koll av satellitsignalen via spektrumet.


Nu fanns det satellitsignal i vardagsrummet, men satellitmottagaren från Sky gick det inte att få fart på, så jag hämtade en Echosat satellitmottagare i servicebilen. Sen kopplade jag in den till TV-apparatens HDMI ingång och då fick han se hur bra bilden blev när det var HD-kvalitet.

I sovrummet stod det en gammal satellitmottagare som saknade kanaler så jag gjorde en kanalsökning. Men kanalerna hittades inte och då kom jag på att satellitmottagaren inte la kanalerna i minnet eftersom de numera sänds i HD. Så det blir ett till besök hon kunden för att koppla in ytterligare en Echosat satellitmottagare.


Edit 20231114

Jag gjorde ett återbesök för att koppla in en Echosat 20700-S satellitmottagare i sovrummet.

Kommentarer inaktiverade.