Övrigt / CANT

136605096481702200_resized-7924812Gestrike Antennservice från början.

I slutet av 80-talet fanns det bara några enstaka svaga satelliter och dessutom var kanalerna utspridda, så det var stora motorstyrda paraboler på minst 2 meter som gällde.
Det var dessutom mycket sällsynt med parabolantenner och någon antenninstallatör fanns inte att uppbringa, så därför började jag studera antenn och satellitmottagning själv. Efter en del undersökningar kom jag i kontakt med Transnova i Stockholm, där jag för 25000 kronor köpte en motorstyrd 1,8 meters Alcoa parabol. Satellitmottagaren var en helt manuell apparat, dvs. istället för fjärrkontroll var den utrustad med rattar för bild och ljudfrekvenser. Motorstyrningsenheten var även den helt manuell med två knappar, -East och West.

När jag äntligen hade fått ordning på satellitanläggningen hemma började ryktet spridas att man kunde se Sky channel och Screensport mm. Jag hjälpte några kompisar och deras bekanta osv. med parabolinstallationer, det blev mer och mer jobb och våren 1989 startade jag eget företag. Jag öppnade en liten butik för att visa satellitkanaler och sälja parabolantenner. Installationsarbetena utförde jag på kvällar och helger. Det fungerade ganska bra fram till -91 då stormarknaderna kom igång med parabolförsäljning. Prismässigt kunde jag hänga med, men mina små annonser i dagstidningarna syntes helt enkelt inte, i jämförelse med stormarknadernas jättereklamblad. Den egna butiken stängde jag under våren -92 och inledde istället ett samarbete med Expert och City stormarknad i Valbo köpcentrum. Trots allt var dom bättre på att sälja och jag är bättre på att installera.

Efter alla studier och erfarenheter gjorde jag ett kunskapsprov i november -93 och blev godkänd CANT-auktoriserad antenntekniker. I mars -99 uppgraderade jag behörigheten till CANT-auktoriserad BMF tekniker, Bredbandigt Multi Funktionsnät. Därefter har jag kontinuerligt uppdaterat auktorisationen, eftersom det är ett krav från CANT att man gör ett nytt kunskapsprov minst var 5:e år.

Att vara CANT-auktoriserad antenntekniker är något som framförallt Comhem kräver. Det är ju dessutom en trygghet för alla bostadsrättsföreningar att kabel-TV nätet är professionellt projekterat, installerat och injusterat.

Även installationer i villor och lägenheter blir allt mer krävande och idag är det inte ovanligt med 4 – 5 st. TV apparater i ett hushåll.

f20kontakt-4351514

CANT-auktorisation – en kvalitétsstämpel.
Centrala antennföreningen, CANT har sedan starten 1979 arbetat för att få tydliga regler för material och antenninstallationer. I det arbetet har det utvecklats en auktorisation för tekniker och företag som arbetar med installationer. Den första CANT auktoriserade teknikern examinerades 1980.

Den digitala tekniken ställer nya krav på kunskap och utrustning. Det går inte längre att se på en TV-bild om det är bra mottagning utan det måste verifieras med speciella mätinstrument. För att klara detta har CANT i samarbete med Boxer och Canal Digital utarbetat en särskild auktorisation för installatörer som arbetar med anläggningar för egen mottagning. Kraven för denna auktorisation, går i korthet ut på att alla tekniker måste genom en examination visa att man klarar såväl projektering, installation, inmätning och dokumentation av olika anläggningstyper, från villaanläggningar till fastighetsnät med egna huvudcentraler. Företagen som teknikern arbetar hos måste tillhandahålla relevanta instrument och verktyg för arbetet samt i övrigt arbeta seriöst i branschen.

f20kontakt-4351514

… och till sist lite humor. Hasse & Tage TV2-Tillsats SVT 1969.

2 Kommentarer

  1. Bert Dahlström på Transnova

    Hej,
    Kul att läsa om gamla minnen
    Är inte aktiv längre men har fortfarande många parabolsystem i drift, egna och andras. Blir nån spridd utryckning för service då och då.
    /Bert

Lämna ett svar