17 år med i stort sett samma ersättning.

Egentligen behöver jag inte bry mig om detta men jag skriver det å mina kollegors vägnar, eftersom det är mycket stor risk att Allente avslutar samarbetet med den som skriver eller säger vad de tycker. Precis som de har gjort med andra och mig efter inlägget jag skrev förra året.

Men att försöka få en bättre ersättning (helst indexreglerad) är lite av “pudelns kärna” eftersom jag var en av dem som var med när avtalet skapades, så känner jag att jag måste vara en av de pådrivande för att skapa en förändring.

Det är faktiskt otroligt att Canal Digital och Viasat, eller numera Allente, höjer kostnaden för abonnemangen varje år utan att höja ersättningen i motsvarande grad till alla antenntekniker som gör att de har kunder överhuvudtaget.

Bakgrund.

Hösten 1998 var Canal Digital först med digitala sändningar och några år senare, i oktober 2000, började Viasat med digitala satellitsändningar.

Till en början fanns det även analoga sändningar vilket gjorde det lättare att justera en parabol, eftersom en liten vridning visade sämre eller bättre bild. Men att installera en parabol till digitala kanaler blev betydligt svårare eftersom det i princip blir bra bild eller ingen bild. OK det finns en liten hårfin gräns däremellan som jag kallar pixelnivå, dvs. när det blir blockbildningar i bilden.

För att få bra signalkvalitet till de digitala sändningarna krävdes det professionella antenninstrument, men de kunder som trots allt försökte själva kontaktade kundtjänsten för att få tips. Till slut var Canal Digital nerringda av irriterade kunder som sa att de inte fick “nån bild med den digitala skiten” 🙁 Så för att avlasta kundtjänsten och förenkla det hela ville Canal Digital att installationen skulle ingå till de som beställde en ny anläggning.

Fri basinstallation.

Efter lite diskussioner med några antenntekniker började Canal Digital med “fri basinstallation” den 23 februari 2005. De bestämde även att ersättningen för en basinstallation skulle vara 1080 kronor + moms vilket jag redan då tyckte var lite väl lågt, men när jag sa det fick jag svaret:
– Se det som ett genomsnitt. Ibland är det mindre jobb vid en installation, så du kan ta igen på gungorna vad du förlorat på karusellen. Problemet är bara att det så gott som aldrig har varit några gungor att ta igen “förlusterna” på.

Sen rullade det på med samma ersättning ända till sommaren 2019 då de höjde ersättningen lite grann.

  • Ersättning för en basinstallation höjdes från 1080 kr till 1200 kr Men för att få 120 kronor mera ska teknikern hålla med koaxialkabel, kontakter och klammer till kabeln. Så jag tycker inte att det är en höjning utan snarare en minimal ersättning för materialet.
  • De införde även att installatören skulle hålla med ett konsignationslager och ersättningen för det är 100 kronor per ny installerad anläggning. Men detta innebär även en hel del arbete med inventering samt kostnad för lagerutrymme och försäkring, så jag anser att den hundralappen går jämt ut med de extra kostnaderna.
  • Om en annan säljare har sålt ett abonnemang betalas det 50 kronor extra och det kan jag faktiskt se som en extra ersättning.

Så vad jag ser har de höjt ersättningen 50 kronor + moms de senaste 17 åren. Momsen är dock inget som företagare får behålla utan den ska betalas in till Skatteverket. Som alla vet så har priser och löner ökat betydligt mer än 50 kronor sedan avtalet skrev för 17 år sedan.

När jag för några år sedan tyckte att det var dags att höja ersättningen svarade distriktschefen:
– Du behöver inte vara så noggrann! Jag lyssnade dock inte på det för jag har en viss yrkesstolthet och tycker att antingen gör man det ordentligt, eller så struntar man i det.

Varför inte indexreglerad ersättning?

Löneprognosen för en antenntekniker är omkring 31400 kronor i månaden under 2022. Men samtidigt har Canal Digital och Viasats (numera Allente) uteblivna höjningar gjort att den genomsnittliga lönen för en antenntekniker inte har höjts lika mycket som t.ex. en service-elektriker. Om löneutvecklingen hade följt elektrikernas löner hade prognosen varit cirka 33000 kronor i månaden för år 2022.

Att de inte höjer ersättningen innebär i sin tur att många kompetenta CANT-auktoriserade tekniker inte gör uppdrag åt dem längre, för det är ju så att den som kan mest vill ha mest betalt. Samtidigt kommer de naturligtvis inte att höja ersättningen så länge det finns folk som gör en installation billigt. Men ser man lite längre är det inte speciellt billigt för det kostar att åtgärda bristfälliga installationer i efterhand samt att omdömet hos Trustpilot sjunker.

Kundtjänsten.

Bristen på kompetenta tekniker gör även att kundtjänsten blir överbelastad. Men om man tänker lite längre kan man fundera på varför kundtjänsten överhuvudtaget är överbelastad.

Min teori är att eftersom Allente har kastat ut de bästa teknikerna får de montörer som är kvar problem som de inte är kapabla att lösa, vilket i sin tur skapar missnöjda kunder som inte blir på bättre humör när de tillslut kommer fram till en amatörmässig kundtjänst. Amatörmässig kundtjänst undrar ni? Ja för de har snålat in på den också och lagt ut det jobbet på entreprenad till företag som jobbar med kundtjänst.

Om jag hade suttit i ledningen hade jag skaffat en kompetent kundtjänst genom att anställa gamla tekniker som har ett helt yrkeslivs erfarenheter, men som pga. ålder inte vill eller kan klättra på tak längre.

Brist på kompetenta antenntekniker.

Bristen på kompetenta antenntekniker innebär även att kundtjänsten ber kunderna att justera parabolen själva. Men sen när kunderna inte får någon bra signalkvalitet är de tillbaka på ruta ett, för det var ju därför de en gång i tiden började med “fri installation”

Hejsan Peter!
Ni vet att ni kan gå in på hemsidan för att se hur och vad ni behöver göra för att få in bild
Klicka gärna på länken nedan så ser ni vad som behövs göras.
https://www.allente.se/kundservice/installation/installera-sjalv/

Trustpilot.

Allt strul har fått till följd att 93% har gett Allente omdömet mycket dålig hos Truspilot samt att den ena kunden är argare än den andra när de skriver kommentarer under Allentes annonser på Facebook.

Allentes förfall är egentligen tragiskt och dagligen får jag e-post, SMS, telefonsamtal samt meddelanden via Messenger från kunder där Allente inte löser problemen.

Här är ett av de senaste:
Hej.
Vi är fd. Viasat-kunder, numera desperata Allente-kunder som inte fått vår parabol justerad inför satellitbytet. När Allente väl svarar i telefon så säger de att en tekniker ska ringa men det sker aldrig. Nu har vi varit utan TV ett par veckor och under OS är det rätt hemskt. Besöket via dem ska vara kostnadsfritt men jag tänkte kolla om en fristående tekniker kan lösa det så att vår TV fungerar igen? Eller måste det vara deras folk? Vi har väntat sedan maj så det känns inte som att de stressar. Nu betalar vi för svart ruta. 🙁

Tyvärr bor den kunden i Bingsjö så jag har 16 mils resa fram och tillbaka samt att de har en satellitmottagare som inte har rätt bootloader, så därför måste den bytas ut. Det blir alltså svårt för mig att fixa samt att det blir orimligt dyrt.

Framtiden?

Jag undrar hur framtiden blir för Allente, men ska de fortsätta så här gräver de sin egen grav allt djupare. Själv klarar jag mig mig utmärkt utan dem och vid närmare eftertanke är det nog lika bra att jag inte jobbar direkt åt dem längre, för då kanske även jag får skulden för Allentes skit.

Samtidigt gillar jag fortfarande Canal Digital och har funderat på åtgärder för att Allente ska få fler positiva omdömen i sociala medier samt hos Trustpilot. Dessa åtgärder är dock inte gratis, men jag är övertygad om att seriösa installationer gör att anläggningarna fungerar, vilket gör kunderna nöjda så att de skriver positiva omdömen samt rekommenderar Allente till vänner och bekanta.

Bra rekommendationer innebär i sin tur att kunderna kommer att söka upp Allente för att abonnera på det bästa utbudet. Istället för att som det är nu, när Allente köper kunder med diverse fritt och gratis under 3-6 månader.

Kommentarer inaktiverade.