”Fri installation”

Vad ingår egentligen i en fri installation?

Canal digital’s och Viasat’s säljare lovar ofta en helt fri och helt gratis installation av deras parabolpaket oavsett hur svårt det kan vara, men det finns naturligtvis gränser som du kan läsa i det finstilta.

Enligt överenskommelsen som vi gjorde år 2005 ska följande ingå i en normal basinstallation:

 • Resa till kund inom närområde, dvs. inom ca. 25 – 30 km.
 • Restid totalt ca. 30 minuter.
 • Montering av levererat väggfäste och parabol på södervägg utan risk för snöras.
 • Justering av parabol.
 • Kabeldragning och fastsättning av bifogad koaxialkabel med bifogade kabelklammer på trävägg.
 • Inkoppling och uppstart av en standard satellitmottagare.
 • Grundläggande instruktioner om hur du byter kanal etc.

Som sagt, läser man det finstilta om vad som egentligen ingår så förutsätter det att du bor inom närområdet, att det inte krävs material utöver det som finns i kartongen som programbolaget har levererat till er samt att ni har en lämplig vägg med fri sikt mot sydväst där parabolen kan placeras utan risk för snöras. Dessutom får inte kabeldragningen vara tidsödande till andra sidan huset. Kostnader för extra lång resa, extra material och extra arbeten kan alltid tillkomma. Det får ni dock alltid veta innan arbetet påbörjas.

Så här står det på installationsavtalet med den första “fria installationen” som jag gjorde 2005-03-03

För övrigt så är ersättningen till oss installatörer densamma sedan dess, dvs. våren 2005 då de började med ”fri installation”. Räknar man baklänges så fick ni kunder naturligtvis mer tid tillgodo på den tiden då lönerna var ungefär hälften samt att ett större geografiskt område kunde täckas då bränslet till servicebilarna kostade ungefär en tredjedel.


Ett exempel på extra kostnader för installationen kan vara att det krävs skylift:Du kanske behöver ett special LNB med 8 utgångar?
Ett annat exempel är extra kostnader för andra fästen:


Ett specialfäste som är nödvändigt om satelliten ligger parallellt med väggen.

Du kanske vill byta ut den lilla bifogade parabolen mot en större, så att du får tillgång till flera satellitpositioner med en enda parabol?

Du kanske vill ha tillgång till flera satelliter i många olika mottagare? Kopplat via en multiswitch i ett mindre hyreshus?Om det krävs extra material eller extra arbete utöver det som normalt ingår i den “fria installationen” så drar jag naturligtvis av ersättningen från Canal digital eller Viasat på fakturan ni får. Som sagt, ingenting är omöjligt, ring mig på 070-6308000 så kan vi komma överens om en installation som passar ditt hus och dina behov.

One Comment:

 1. Hej. Jag är också CANT-certifierad installatör. Undra om Viasat/InfoCare har sett din sida. Det borde dom göra. När InfoCare bokar så har du 1,5 tim för en singel. 2tim för en tvilling. Dessa tider är med resa. Jag bor på andra sidan Sverige. Här har vi öar och vattendrag. Det är inte kul när man får jobb som ligger 4km bort fågelvägen men 5mil bilvägen, eller öar utan fast förbindelse. När man ringer och förklarar att det blåa på kartan kan man inte köra på så får man tystnad i luren.
  Jag jobbade innan på ett Uppsalaföretag (med tvivelaktigt rykte). Jag höll i stora delar till på västkusten men har varit och installerat paraboler från Skanör till Piteå.
  Jag har faktiskt tagit med mig motorsåg till kund för dom skulle få bild. Det började med att en kollega var där och pekade ut vilka träd som var i vägen. Sedan kom en annan kollega och konstaterade att det var fel träd första kollegan pekat ut. Kunden var rasande och jag fick åka dit. Jag har tidigare även jobbar för Skogsvårdstyrelsen som huggare. Kunden tittade lite konstigt när jag i huggarkläder klättrade upp på taken och monterade parabolen.

  Jag har också fått en hel del backjobb från IC-installatörer. När man frågar kunderna får man nästan alltid samma svar, att installatören var väldigt jäktad. Jag har också sett helt otroliga installationer. Vad sägs om att dom skjuter i kabeln 5ggr på 2m. OM man använder klammerpistolen så ska det göras rätt.
  IC har börjat med att besikta installationerna. Förhoppningsvis försvinner dom värsta rötäggen. För att installera paraboler plockar en del företag in vem som helst. Dom behöver ingen känsla för vad som ser bra ut eller som fungerar i längden, bara det fungerar tills han har åkt.
  En säljare på 2nd Planet, dom som säljer paraboler, lnb och kablar till Viasat, visade upp ett nytt mätinstrument som var “jättebra”. Det första jag frågade efter var spektrumet. Det fanns inte. Säljaren sa att det var inget man använde. Instrumentet pep ju när man var på rätt sattelit. Jag fick inget svar på min fråga om hur man hittade rätt när det var ev skymd sikt.
  Tyvärr så lovar säljarna fortfarande guld och gröna skogar. Speciellt telefonförsäljarna. Jag kom till en kund som sa att det var inga problem med att det var träd i vägen. Viasat hade nya bättre paraboler som gick genom träd.

  När IC hade sin lilla “kvalitetsäkringskurs” kom det upp en kul fråga dom snabbt slätade över. När vi pratade om kabeldragningar så skulle vi hålla oss till radien på en CD. Hur monterar man då ett uttag i dosa om man inte får böja kabeln mer än radien på en CD?

  Några svar på varför dom inte använder befintligt utrustning/nät. Det står inte Viasat på parabolen. Man får inte använda 0,8mm kabel. Installatören vet inte hur ett Quatro-lnb fungerar, än mindre annan utrustning med mer är 4 kontakter, 4-splitter undantagen.

  En annan sak jag har sett är, som är begränsat till västkusten är rosten på Viasats paraboler. Efter 2 år har dom rostat så mycket att tallriken blåser bort. Jag har vid flera tillfällen påpekat detta utan åtgärd. Skruvarna som håller tallriken har räfflor som river bort färgen. Efter 2 månader ser man tydliga spår efter rost som kryper under färgen.

  Jag skulle kunna dra fler otroliga historier men det börjar bli sent.

  Gott nytt år.
  HD

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × två =