Fri basinstallation

Vad ingår egentligen i en fri basinstallation?

Canal Digital och Viasats säljare lovar ofta att en helt fri och gratis installation av deras parabolpaket ingår oavsett hur svårt det än kan vara, men det finns naturligtvis gränser som du kan läsa i den finstilta delen av avtalet.

Enligt överenskommelsen som vi gjorde år 2005 berättigar Värdebeviset till en ersättning för en basinstallation av din digital-TV utrustning från Canal digital till ett värde av 1350 kronor enligt följande:

 • Resa till och från kund inom närområde, dvs. inom ett par mil.
 • Restid totalt, upp till ca. 30 minuter.
 • Montering av levererat väggfäste och parabol max 3 meter upp på södervägg utan risk för snöras.
 • Justering av parabol.
 • Kabeldragning och fastsättning av bifogad koaxialkabel med bifogade kabelklammer på trävägg.
 • Inkoppling och uppstart av en standard satellitmottagare.
 • Grundläggande instruktioner om hur du byter kanal etc.

Som sagt, läser man det finstilta om vad som egentligen ingår så förutsätter det att du bor inom närområdet, att det inte krävs material utöver det som finns i kartongen som programbolaget har levererat till er samt att ni har en lämplig vägg med fri sikt mot sydväst där parabolen kan placeras utan risk för snöras. Dessutom får inte kabeldragningen vara tidsödande till andra sidan huset.

Så här står det t.ex. på installationsavtalet med den första “fria basinstallationen” som jag gjorde 2005-03-03

Den 14 november 2007 gällde fortfarande att extra debitering kan också komma att ske om särskilda förhållanden föreligger, exempelvis långt avstånd mellan antennens position och din TV. Extra debitering kan också komma att ske för resekostnad.

År 2010 gäller fortfarande att Canal Digital ersätter en basinstallation upp till ett värde av 1350 kronor och att eventuellt överstigande belopp betalas av kund.

För övrigt är ersättningen till oss installatörer densamma sedan våren 2005 då Canal Digital började med ”fri basinstallation”. Räknar man baklänges så fick ni kunder naturligtvis mer tid tillgodo samt att ett större område kunde täckas på den tiden då lönerna och kostnaderna för servicebilarna var ungefär hälften.

Under samma tid har elektrikernas löner ökat en hel del.

Om man idag (2018) räknar baklänges, dvs. hur mycket ni får för 1350 kronor inklusive moms så kan följande konstateras:
Resa/grundavgift för servicebil inom närområde, dvs. inom ett par mil kostar ca. 250 kronor
Återstår 1100 kronor vilket med dagens timpris (inklusive företagets kostnader, verktyg, mätinstrument, försäkringar, sociala avgifter, löneskatt och moms etc.) räcker till ungefär 1,5 timmar arbete och restid.
Eftersom restiden för 4 mil är ca. en halvtimma återstår ca. 1 timmas arbete hemma hos er, men då min genomsnittliga installationstid är 212 minuter hos kund, betyder detta egentligen att samtliga basinstallationer borde kosta extra.

Edit:

 • Ersättningen höjdes år 2019 från 1350 kronor till 1500 kronor, men då ska vi antenntekniker även hålla med kabel, kontakter, klammer och buntband. Så i stort sett är nettoersättningen ungefär densamma sedan år 2005. Canal Digital betalar dock extra för resor utöver 5 mil t.o.r. till kunder, så det täcker bilkostnaden. Men tiden vi lägger ner bakom ratten står de inte för.

För övrigt så erhåller ni ett installations-BIDRAG500 563 kronor per styck vid installation till fler TV-apparater. Ett tvilling-, trilling- eller fyrling-abonnemang är således inte alls något som automatiskt ingår i ersättningen för en basinstallation. Leverans av koaxialkabel, F-kontakter, fördelare eller kabelklammer ingår normalt inte heller till de extra TV-apparaterna.

Kostnader för extra material och extra arbetstid kan alltså tillkomma.
Hur mycket det kan kosta får ni dock alltid veta innan arbetet påbörjas.
Om ni vill kan ni få prisöverenskommelsen skriftligt på ett “hantverkaravtal” Något som Konsumentverket för övrigt rekommenderar.


Förutom eventuell extra kostnad för att täcka ersättningen enligt 2005 års prisnivå visar jag här nedan några tydliga exempel på när det tillkommer extra installationskostnader.

Det kanske krävs en skylift?

Du kanske behöver ett special LNB med 8 utgångar?

Ett annat exempel är extra kostnader för andra fästen:

Ett väggfäste som passar på fjällpanelen.

Ett specialfäste som är nödvändigt om satelliten ligger parallellt med väggen.

Ett markstativ.

Ett specialfäste tillverkat för att passa på en korrugerad plåtfasad.

Du kanske vill byta ut den lilla bifogade parabolen mot en större, så att du får tillgång till flera satellitpositioner med en enda parabol?

Du kanske vill ha tillgång till flera satelliter i många olika mottagare? Kopplat via en multiswitch i ett mindre hyreshus?

Om det krävs extra material eller extra arbete utöver det som normalt ingår i den “fria basinstallationen” så drar jag naturligtvis av ersättningen från Canal Digital eller Viasat på fakturan ni får. Som sagt, ingenting är omöjligt, ring mig på 070-6308000 så kan vi komma överens om en installation som passar ditt hus och dina behov.

En kommentar

 1. Hej. Jag är också CANT-certifierad installatör. Undra om Viasat/InfoCare har sett din sida. Det borde dom göra. När InfoCare bokar så har du 1,5 tim för en singel. 2tim för en tvilling. Dessa tider är med resa. Jag bor på andra sidan Sverige. Här har vi öar och vattendrag. Det är inte kul när man får jobb som ligger 4km bort fågelvägen men 5mil bilvägen, eller öar utan fast förbindelse. När man ringer och förklarar att det blåa på kartan kan man inte köra på så får man tystnad i luren.
  Jag jobbade innan på ett Uppsalaföretag (med tvivelaktigt rykte). Jag höll i stora delar till på västkusten men har varit och installerat paraboler från Skanör till Piteå.
  Jag har faktiskt tagit med mig motorsåg till kund för dom skulle få bild. Det började med att en kollega var där och pekade ut vilka träd som var i vägen. Sedan kom en annan kollega och konstaterade att det var fel träd första kollegan pekat ut. Kunden var rasande och jag fick åka dit. Jag har tidigare även jobbar för Skogsvårdstyrelsen som huggare. Kunden tittade lite konstigt när jag i huggarkläder klättrade upp på taken och monterade parabolen.

  Jag har också fått en hel del backjobb från IC-installatörer. När man frågar kunderna får man nästan alltid samma svar, att installatören var väldigt jäktad. Jag har också sett helt otroliga installationer. Vad sägs om att dom skjuter hål i kabeln 5ggr på 2m? OM man använder klammerpistolen så ska det göras rätt.
  IC har börjat med att besikta installationerna. Förhoppningsvis försvinner dom värsta rötäggen. För att installera paraboler plockar en del företag in vem som helst. Dom behöver ingen känsla för vad som ser bra ut eller som fungerar i längden, bara det fungerar tills han har åkt.
  En säljare på 2nd Planet, dom som säljer paraboler, lnb och kablar till Viasat, visade upp ett nytt mätinstrument som var “jättebra”. Det första jag frågade efter var spektrumet. Det fanns inte. Säljaren sa att det var inget man använde. Instrumentet pep ju när man var på rätt sattelit. Jag fick inget svar på min fråga om hur man hittade rätt när det var ev skymd sikt.
  Tyvärr så lovar säljarna fortfarande guld och gröna skogar. Speciellt telefonförsäljarna. Jag kom till en kund som sa att det var inga problem med att det var träd i vägen. Viasat hade nya bättre paraboler som gick genom träd.

  När IC hade sin lilla “kvalitetsäkringskurs” kom det upp en kul fråga dom snabbt slätade över. När vi pratade om kabeldragningar så skulle vi hålla oss till radien på en CD. Hur monterar man då ett uttag i dosa om man inte får böja kabeln mer än radien på en CD?

  Några svar på varför dom inte använder befintligt utrustning/nät. Det står inte Viasat på parabolen. Man får inte använda 0,8mm kabel. Installatören vet inte hur ett Quatro-lnb fungerar, än mindre annan utrustning med mer är 4 kontakter, 4-splitter undantagen.

  En annan sak jag har sett är, som är begränsat till västkusten är rosten på Viasats paraboler. Efter 2 år har dom rostat så mycket att tallriken blåser bort. Jag har vid flera tillfällen påpekat detta utan åtgärd. Skruvarna som håller tallriken har räfflor som river bort färgen. Efter 2 månader ser man tydliga spår efter rost som kryper under färgen.

  Jag skulle kunna dra fler otroliga historier men det börjar bli sent.

  Gott nytt år.
  HD

Lämna ett svar