Många har undrat vad som hände efter ….

Jag har fått många frågor av kunder och kollegor om vad som egentligen hände efter den 23 februari då jag publicerade inlägget om 16 år med i stort sett samma ersättning.

Kortfattat så åkte jag ut, men det är mycket märkligt att jag blev utsparkad den här gången, för jag har skrivit om det tidigare. Jag har inte överdrivit eller ljugit på något sätt, utan bara beskrivit exakt hur det ligger till, men dan efter att mitt inlägg publicerades åkte jag som sagt ut. Om det beror på att sanningen svider eller om det är obekväma åsikter vet jag inte, men det är tydligt att kritik ska tystas ner.

Nedan kan du läsa en lång historia om du vill veta bakgrund, nutid och vad jag tror att det blir i framtiden.

Historik.

Redan 1990 började jag samarbeta med Canal Digitals föregångare och vid det här laget har 3 st. tjocka överfyllda pärmar med sålda abonnemang och arbetsordrar.

 • 1990-08-22  Sålde och installerade jag första abonnemanget med Esselte betal-TV.
 • 1991-05-17  Sålde och installerade jag första abonnemanget med Filmnet.
 • 1994-08-04  Sålde och installerade jag första abonnemanget med MultiChoice.
 • 1997-09-27  Sålde jag och installerade första abonnemanget med Canal Digital.
 • 2005-03-03  Installerade jag den första Fria Installationen åt Canal Digital.

I början ingick det inte någon hårdvara i abonnemanget utan det fick vi återförsäljare och installatörer köpa in, sälja, leverera och installera. Att vi skötte dessa affärer själva gjorde att vi kunde göra lite vinst på materialet för att dra in pengar till företagen. En annan stor fördel var att vi försökte överträffa kollegor eller konkurrenter om att ha bättre produkter. Jag använde t.ex. 80 cm. paraboler när andra levererade mindre och billigare paraboler, vilket beror på att jag alltid vill uppnå så bra signalkvalitet som möjligt. Den här konkurrensen bidrog alltså till teknikutvecklingen samt bättre och bättre kvalitet, vilket gynnade alla kunder.

Men när de började med digitala sändningar blev det allt svårare att installera en parabol utan riktiga antenninstrument, så de kunder som försökte själva kontaktade supporten för att få tips. Till slut var supporten nerringd av irriterade kunder som sa att de inte fick “nån bild med den här skiten” så för att avlasta supporten och förenkla det hela ville Canal Digital att installationen skulle ingå till de som beställde en ny anläggning.

Så Canal Digital bjöd ner mig och några andra utvalda antenntekniker till ett möte i Stockholm där de ville veta ungefär hur lång tid det tog att installera en standard parabolanläggning. Mötet utmynnade i att Canal Digital den 23 februari 2005 bestämde att ersättningen för en “fri installation” skulle vara 1350 kronor inklusive moms. Detta är även lite av “pudelns kärna” eftersom jag var en av dem som var med när avtalet skapades, så känner jag att jag måste vara en av de pådrivande för att skapa en förändring.

Observera även att det är företaget som får in 1350 kronor, sen ska det betalas lokalhyra, revisorn, utbildningar, servicebilen, försäkringar, material, verktyg och antenninstrument mm. När alla kostnader är betalda ska det dras av moms, sociala avgifter och skatt, sen blir min nettolön förhoppningsvis lika som den anställde arbetarens lön.

I ungefär samma veva började de även att leverera all hårdvara i ”Cash and carry paket” till kunderna, så vi kunde inte dra in några kronor på materialet heller. Att de började leverera materialet själva innebar även att de olika tillverkarna upphörde att utveckla bättre och bättre satellitmottagare, för nu skulle det bara vara billigt. Den bästa mottagaren som såldes strax innan Cash and carry paketen tog över var Force D Master 1189S.

Detta har sedan rullat på med samma ersättning år efter år efter år ….. ända till sommaren 2019, då ersättningen för en basinstallation höjdes till 1500 kronor. Men för att företaget ska få 150 kronor mera ska vi hålla med kabel, kontakter och kabelklammer, så därför går den “höjningen” i bästa fall jämt ut. Det täcker ofta nettokostnaden om vi köper in minst 1000 meter koaxialkabel, 500 F-kontakter och 1000 kabelklammer. Men köper vi in mindre mängd räcker inte de 150 kronorna till installationsmaterialet.

För er som inte har företag och har en lön på 100 kr/tim. låter det kanske mycket med 1500 kronor för en installation, men för ett företag är det inte mycket när det förutom alla kostnader ska betalas moms, sociala avgifter och skatt.

Sen är det inte lite som ska göras heller. Förutom att montera och justera parabolen samt att dra in kabel och starta upp satellitmottagaren, har det under åren tillkommit fler uppgifter. Satellitmottagaren ska anslutas till internet, det ska anges lösenord till Googlekontot, vi ska hjälpa kunder att ladda ner Canal Digital appen i mobilen samt i vissa fall montera en hårddisk och förklara hur inspelningen funkar.

Om man ska göra ett seriöst jobb är den totala arbetstiden inklusive restid och administrativ tid ungefär 3 timmar i genomsnitt för en standardinstallation. Då ska vi dessutom hålla med kabel, kontakter, klammer och upp till 5 mil resa. Att som företagare göra allt det för 1500 kronor funkar inte i längden.

Dessutom kommer de ALDRIG att höja ersättningen så länge det finns någon som jobbar för en så låg summa.

Så när det den 23 februari hade gått 16 år med i stort sett samma ersättning skrev jag ett inlägg där jag beskrev exakt hur det ligger till, med resultatet att jag åkte ut.

Men tydligen är det inte bara att jag kritiserade ersättningen som stör, för jag har hört att de inte gillar reportagen om åtgärder av fuskinstallationer på min hemsida heller. Men jag fattar inte hur reportagen om åtgärdande av fuskjobb kan vara negativt på nåt sätt? Det är väl bara bra att det blir fixat så att kunderna får bra och stabil signal? Dessutom bidrar mina reportage faktiskt till att montörer skärper sig. En kund berättade för mig att den tidigare installatören hade sagt att “Det gäller att vara noga för annars blir det säkert bilder på Gestrike antennservice hemsida!” Så nån nytta med mina reportage är det faktiskt 🙂

Om de nu inte gillar reportagen om bristfälliga installationer undrar jag hur det ska bli i framtiden när fler kompetenta tekniker slutar eller blir helt enkelt blir utkastade? Jag är övertygad om att det blir ännu fler fuskjobb, för en sak som kan konstateras är att utförandet av tjänsten/installationen oftast går hand i hand med nivån på ersättningen.

En annan sak de tydligen inte gillar är när jag skriver att jag har monterat något som inte ingår i en basinstallation. T.ex. att “detta fick kunden betala extra för, eftersom det inte ingår i basinstallationen” och sen kan det vara en bild på ett annat väggfäste.


Men det har jag inte alls skrivit i syfte att vara negativ mot Canal Digital på något sätt, utan det är bara en upplysning till kunder och läsare om vad som egentligen ingår i en basinstallation.

Bristen på antenntekniker blir allt mer uppenbar eller vad sägs om 9 veckors väntan på en installation? Men på grund av operatörernas dåliga ersättning är det tyvärr de mest kompetenta som slutar och inte lär det bli så många fler antenntekniker med riktig yrkesstolthet heller.

Att de mest kompetenta och CANT-auktoriserade teknikerna slutar att göra installations- och servicejobb åt operatörerna går säkert hand i hand med ersättningens nivå eftersom ”man får vad man betalar för” gäller även här.

Jag känner till flera som har slutat eller blivit utkastade när de tycker att ersättningen är för låg. Visst är det som operatörerna säger att ”Du behöver inte göra jobben!” eller som en operatör sa ”Vi vill inte ha tekniker på din nivå!” Undrar förresten hur man kan säga så till mig som en gång blev utnämnd till en av Sveriges bästa antenntekniker? Det verkar vara nivån “billig” som gäller sedan några år, men räknar man även in alla kostnader och backjobb så är den billigaste säkert dyrast i slutändan. Dessutom får den “billiga” oftast missnöjda kunder när prylarna inte funkar.

Några kommentarer.

Sedan inlägget om “16 år med i stort sett samma ersättning” publicerades har jag fått massor av kommentarer via telefonen, SMS, e-post och Messenger, så jag känner att jag har bra stöd från kunder och kollegor i branschen. Några kollegor har dessutom berättat att de har slutat göra uppdrag direkt åt Canal Digital eftersom de för länge sen ansåg att ersättningen är för låg.

 • Tråkigt att läsa att de kastat ut dig. Jag har läst på andra ställen tidigare och reagerat hur de utnyttjar egenföretagare på detta sett. Tyvärr är det inte så mycket man göra men förhoppningsvis får de många backjobb för kompetensen är väldigt låg på många håll.
  //Steffe
 • Jag förstår dej fullt ut.
  //Janne
 • Fan det är ju sjukt att det inte är nån slags indexhöjning varje år.
  Ja inte fan hade nån jobbat kvar i min firma för samma lön som för 16 år sen i alla fall.
  //Elgubben
 • Snyggt och pedagogiskt skrivet. Jag känner igen mig med detta om nöjda kunder. Jag är själv återförsäljare och precis DÅ, blir man glad då man får sköta hela uppdraget själv och kunden har bara EN person att hålla kontakt med. DÅ blir det inget av att “säljaren lovade….” Kan nåt vara sämre? JO, Inselo betalar ju betydligt sämre 🙁 Sitt lugnt i “båten” så blir du säkert kontaktad igen när allt har lagt sig. Precis som du skriver, VEM ska annars göra jobben?
  //Lelle
 • Tragiskt att man inte får ha sin åsikt. Jag stödjer dig, dina inlägg är guld värda med din kompetens som är en av de tyngsta i Sverige men tyvärr värderas inte det. Jag har som de andra teknikerna fått städa upp efter lycksökarna (t.ex. f.d. Infocare) till ett mycket högt pris. Inselo har nu tydligen tagit in en ny omgång snabbutbildade parabolvridare.
  //Parabolnisse
 • Kan tänka mig att de suger ut det sista av oss serösa tekniker detta år. Sedan är det slut tror jag. Ska bli kul när Inselo ska börja installera OnePlace-boxar.
  //JH
 • Mycket tråkig läsning att du blev utkastad. Jag tycker dina inlägg har varit befogade.
  Jag själv valde bort Viasats parabolvridningar då jag anade alla problem tidigt. Lycka till.
  //Matte
 • Tycker det ser bra ut, väldigt lättläst, det går inte att missförstå, dessutom enbart fakta som ingen kan bestrida. Jag har inga problem att skriva under på det inlägget. Väldigt bra utfört Magnus.
  //Jonne
 • Jag har haft min firma sedan 1994 och har skruvat antenner sedan 1983.
  Vill bara säga att du har så rätt angående ersättningarna. Hoppas de inte får till alla dishturns mm. Redan innan man kommit ut är det fel på programvaror och tvillingar som ej går att uppgradera, ja du vet ju resten. Själv försöker jag jobba för en normal lön dvs. så lite installationsuppdrag som möjligt.
  Ha det bra och stå på! Gillar folk med ryggrad!
  //JF
 • Du är helt oumbärlig i distriktet. Bästa servicen. 10 points.
  //KB

En kund skickade e-post till Canal Digital och en kopia till mig.

 • Hej. Jag tecknade nyligen ett abonnemang hos er via Gestrike Antennservice (GA).
  GA gav bra och tydlig information och utförde mätningar samt installation på ett professionellt sätt.
  Nu hör jag att ni har sagt upp samarbetet med GA. Obegripligt att ni gör er av med en kompetent säljare och installatör. Tveksamt om jag hade varit er kund utan support från GA.
  Varför?

  //Mvh JP

Namnen under kommentarerna är fingerade för att de ska slippa eventuella repressalier.

Framtiden?

Jag kommer säkert att ha jobb även i framtiden, för uppdragen åt operatörerna är ändå bara en liten del av min totala verksamhet. Men operatörerna får säkert allt svårare att hitta personer som jobbar ”billigt

För att det överhuvudtaget ska finnas tillräckligt med folk som gör parabolvridningar så jagas det folk överallt. Extrapersonalen de tar in får gå en snabbutbildning och sen skickas de ut till kunderna för att göra parabolvridningar. Men när det inte fungerar får de säkert problem, för felsökningar och reparationer är inget man lär sig på nån dag. Det krävs faktiskt flera års erfarenhet innan man kan fixa det mesta. Men riktigt fullärd blir man nog aldrig, för även jag upptäcker saker efter 35 år i branschen. Nu menar jag inte att samtliga parabolvridare eller extra parabolvridare är oseriösa, men som alltid när det blir mycket jobb under en kort tidsperiod kommer det många lycksökare som vill göra snabba pengar.

Så jag är övertygad om att det blir ännu fler dåligt utförda jobb. Ibland beroende på okunskap men säkert också p.g.a. att det måste slarvas när ersättningen är låg.

Har du dålig signal?

Kanske beroende på att installatören har fuskat? Naturligtvis kan jag fixa det och om jag ser att det beror på slarv eller okunskap hos den förra montören kan du använda min dokumentation som argument för att få ersättning från operatören. Troligen får du fria månader som kompensation för din kostnad och täcker det hela kostnaden blir mitt besök gratis i slutändan. Så tveka inte att kontakta mig om du har dålig signal, eller någon annan CANT-auktoriserad tekniker om du inte bor i Gästrikland.


Det här inlägget hade närmare 1000 läsare igår då det publicerades. Men sen kan det vara svårt att klicka på Gilla, för vad gillar man? Gillar man att jag skrev sanningen eller att Canal Digital rev avtalet, men om man ska döma efter alla meddelanden jag har fått så gillar nog de flesta vad jag har skrivit.

Kommentarer inaktiverade.