Test av signal till Kanal 10 med monoblock LNB.

Just nu pågår arbetet med att rikta om alla Viasat-paraboler för att ta in TV-kanalerna från positionen 0.8° väst som Canal Digital använder i dag. Detta innebär även att de som kunde se Kanal 10 från Astra-satelliten på 4.8°E blir utan bild på den kanalen.

Alltså behöver den som vill se både Viasats kanaler och Kanal 10 ta emot signalen från 2 satellitpositioner samtidigt. Det finns olika sätt att lösa detta och det bästa är att montera en 80 cm parabol med dubbla mikrovågshuvuden som kopplas till en DiSEqC-switch som i sin tur kopplas till satellitmottagaren. Detta gör dock att kostnaden drar iväg eftersom det krävs en hel del material samt minst ett par timmar arbete, så idag har testat om det skulle gå att få godkänd signal till Kanal 10 på ett enklare sätt.

Jag började testen med att montera ett Inverto twin monoblock som har märkningen 3° på en Triax TD65 parabol.


Jag justerade in max signal till Thor-satelliterna och gjorde en datalogg.

Eftersom mikrovågshuvudet har en inbyggd DiSEqC-switch skickade jag ett kommando så att det kopplade om till mikrovågshuvud nummer 2 i monoblocket. Som synes klarade det kravet på minst 13 dB i MER-värde, men i den högra kolumnen ser ni att signalkvaliteten var strax under kravet på 6 dB i Link Margin.

Som ni ser sänder Kanal 10 på frekvensen 11,996 GHz horisontellt och där blev det bra marginal till störningarna.


Jag testade även ett GT-Sat MDT43 mikrovågshuvud där det är lite bredare mellan matarhornen, så det har märkningen 4,3°.

Det presterade ungefär likvärdigt på Thor-satelliterna från 0.8° väst.

Men som ni ser var det betydligt sämre signal från Astra på 4.8°E än Inverto mikrovågshuvudet som jag testade först.

Men nackdelen med ett sånt här mikrovågshuvud är att om man bara har en koaxialkabel in till satellitmottagaren så går det inte att spela in en kanal samtidigt som man tittar på en annan. Men det går ju alltid att dra in en till koaxialkabel 🙂

Inom en snar framtid ska jag även göra en koll av vad Viasats parabol presterar för värden, så håll utkik här på webbsidan.

Kommentarer inaktiverade.