14 år med samma ersättning.

Det har länge snackats om en höjning, men tyvärr blev det inte klart innan 14-årsdagen 🙁

…. och NEJ, jag behöver naturligtvis inte göra jobben och det har faktiskt hänt att jag har nekat när det är för lång resa, eller när jag inte kan samordna med andra uppdrag.

Sedan den 23 februari 2005 då jag skrev under Canal digitals avtal om “fri basinstallation” har priser och löner ökat en hel del. T.ex. har lönen för en anställd antenntekniker ökat med cirka 47% under de senaste 14 åren.

Men samtidigt har ersättningen från Canal digital och Viasat har varit densamma år efter år efter år ….. Det är väl inte rimligt att ha samma ersättning i 14 långa ÅR samtidigt som abonnemangs-avgiften för kunderna har höjts med 100%

Kostnaderna stiger, så redan för länge sedan upphörde ersättningen att täcka resekostnaden. Hur mycket har din lön ökat sedan år 2005?

År 2005 kostade Canal digitals Familjepaket 189 kr/mån och nu kostar det 379 kr/mån vilket är ungefär det dubbla. Med samma prisutveckling borde en basinstallation idag betyda ungefär 2700 kronor inkl.moms i ersättning. Ersättningen borde naturligtvis vara indexreglerad och fungera som en indexklausul i ett hyresavtal:
“En indexklausul fungerar helt enkelt som så att hyran räknas om med hjälp av förändringen i KPI (konsumentprisindex). Har KPI gått upp ökar alltså hyran, medan om KPI går ned minskar hyran med samma nivå som KPI.”


Förutom att ersättningen inte höjs försöker de smyga in fler arbetsuppgifter som t.ex. att ansluta satellitmottagarna till Internet mm. Vad som egentligen ingår i en basinstallation står i överenskommelsen som vi gjorde år 2005.

  • Montering av levererat väggfäste och parabol på södervägg, max 3 meter upp. Kabeldragning och fastsättning av bifogad koaxialkabel med bifogade klammer på trävägg, inkoppling och uppstart av satellitmottagaren samt grundläggande instruktioner om hur du byter kanal etc.
  • Resa tur och retur, inom närområde, dvs. en total körsträcka på max 30 – 40 km.
  • Restid ca. 30 minuter.


Eftersom ersättningen fortfarande är densamma efter 14 år, samtidigt som löner och alla andra kostnader har gått upp så måste vi antenntekniker försöka pruta på tiden, för att ekvationen ska gå ihop. Men det är svårt, för att inte säga omöjligt, eftersom installationsarbetet som montering, justering av parabol, kabeldragning och driftsättning av en standard satellitmottagare tar ca. 2 timmar i anspråk.

Vi kan dock bli hårdare på vad som egentligen ingår och fakturera extra material och arbete.

Just det 20 meter kabel ingår, men nu är det upp till 25 meter. En bagatell kan tyckas, men 5 meter x 100 installationer på ett år betyder fler installationstimmar till samma pris.

Läs även: “Om särskilda förhållanden föreligger, exempelvis långt avstånd mellan antennens position och din TV, kan extra debitering komma att ske. Extra debitering kan också komma att ske för resekostnad”

Apropå multiruminstallation som tvilling eller installation av satellitmottagare i flera rum så är den ursprungliga överenskommelsen att kunden erhåller ett installationsbidrag på 500 kronor inklusive moms per rum. Detta betyder inte att det ingår installation av extra satellitmottagare helt gratis. Det betyder att Canal digital betalar 500 kronor av den extra kostnaden. Dessutom ingår inte koaxialkabel, klammer, F-kontakter och eventuellt fördelare.

– Tar du så mycket i timmen, undrar du som är anställd?
– I slutändan efter att jag har betalat moms, sociala avgifter, skatt, revisorn, servicebilen, verktyg och antenninstrument mm. så blir min lön förhoppningsvis lika som den anställde arbetarens lön.

Eller som en kommentar jag fick av en annan tekniker:
– 1080 kronor före kostnader och skatt och det ska då även täcka försäkringar, verktyg, andra kostnader? Du ……. du betalar för att få göra jobben. Det där funkar väl inte i längden? Det går inte. Tiggaren utanför ICA tjänar mer!


Den låga ersättningen orsakar även att Boxer, Canal digital och Viasat får allt svårare att hitta seriösa CANT-auktoriserade antenntekniker. Det händer titt som tätt att ärenden vandrar från den ena till den andre, samtidigt som kunderna får vänta allt längre.

Den låga ersättningen orsakar även att återväxten i branschen är så gott som obefintlig. Om det inte går att få en rimlig lön för arbetet så finns det ingen som utbildar sig till antenntekniker och även om de skaffar en utbildning så finns det ingen bank som lånar ut startkapital.

Kanske polacker och rumäner tar över detta också? Visst finns det de som jobbar billigt och TV-anläggningen funkar oftast – en stund. När det börjar bli störningar på TV’n har ju montören hunnit långt härifrån, men så blir det ofta när det kommer utsocknes montörer. De kan skruva upp en parabol, kasta kabeln över taket, vidare genom fönstret och få bild på TV’n inom nån timma. Men sen då, när snöraset drar med sig prylarna …. suck!

Jag bor ju här och träffar mina kunder på affären, på Systemet eller varsomhelst. Då måste anläggningen bara funka, sen har jag viss yrkesstolthet som en del saknar.

När det ringer kunder som vill ha hjälp med sin TV-anläggning brukar jag fråga vad det är för prylar och om jag få klart för mig att de nyss har skaffat anläggningen brukar jag säga:

– Ja men då är det ju ett backjobb.
– Vadå, vill du inte ha jobbet, undrar kunden.
– Jovisst, men om jag kommer dit vill jag ha betalt, men om de fixar backjobbet blir det gratis.
– Du,  de redan varit här 5 gånger men det blir bara skit, så nu betalar vi hellre för att få ordning på det här, svarar kunden.

Som sagt, jobba “billigt” går ju, men kvalitén blir därefter, vilket i sin tur skapar missnöjda kunder.

Jag är bland de sista antennteknikerna i Gästrikland och även i resten av Sverige är medelåldern på oss antenntekniker ganska hög. Så frågan är, vem ska ta över efter oss?

Nu har det gått 14 år med samma ersättning, men 15 år med samma ersättning blir det INTE. Om de inte höjer ersättningen snart så slutar jag med service och installationsuppdrag, men jag kan ju fortsätta att montera det jag själv säljer, för då erhåller jag en viss provision vilket höjer den totala ersättningen till en skaplig nivå.

Slutligen ….

Beställer ni av nån säljare som ringer eller via Internet vet ni aldrig vem som kommer och monterar, men om ni beställer av mig vet ni exakt vem som kommer och installerar anläggningen. Då kan ni vara säkra på att få en bra installation av hög kvalitet.

Kommentarer inaktiverade.