Ännu ett uppdrag efter en icke kunnig installatör.

När den här kunden skaffade en OnePlace-mottagare blev han erbjuden att mikrovågshuvudet skulle bytas helt utan kostnad. Men sen dök det ändå upp en faktura, som han efter mycket om och men fick krediterad. Men inte nog med det, utan det funkade inte heller. Så Canal Digital lovade att skicka en annan tekniker och det skulle kosta kunden 500 kronor.

Tillslut fick jag uppdraget och felbeskrivningen såg ut så här:
“Funkar dåligt efter att annan montör har bytt LNB. Kund har ej rört parabolen på taket. Vill ha OnePlace i vardagsrummet och en 500 GB på altanen. Finns liten parabol som ger signal till altanen. Kolla om den signalen räcker”
När jag kom till kunden såg jag Triax-parabolen, med lite trassliga kablar.

På taket satt det en 80 cm parabol med fel sorts mikrovågshuvud. Det var alltså inte ett Sat-CR-24 som kunden skulle ha fått monterat. Sånt “fuskande” har jag sett förut och jag misstänker skarpt att det beror på att den så kallade “teknikern” inte har ett instrument som klarar Sat-CR-signaler.

Till vardagsrummet kom det 2 koaxialkablar, varav den ena hade Sat-CR-signal.

Jag gjorde en koll av Sat-CR-signalen.

Den andra koaxialkabeln hade Legacy- eller till vardags kallad universal-signal.

En koll på den också.

Som sagt, den så kallade “teknikern” hade monterat fel sorts mikrovågshuvud. Dessutom med 2 olika signaltyper till samma box! Att göra så är riktigt FEL! 🙁 

Dessutom satt mikrovågshuvudet löst, eftersom muttern hade lossnat i fästet. En klassiker om man råkar trycka för hårt på skruven. Men om det händer måste man ta isär prylarna och fixa dit muttern. Allt annat är FUSK!

Jag gick till bilen och hämtade ett Sat-CR-24 som jag monterade dit i primärfokus, för att tjäna nån dB till.

Sen snyggade jag till de gamla kablarna lite + att jag tätade en F-skarv med vulktejp.

Nere i vardagsrummet igen kunde jag konstatera att jag hade mer än fördubblat signalkvaliteten.

Sen kopplade jag in signal till satellitmottagaren på altanen.

Även uppe visade signalen 100% kvalitet. 🙂

Signalen till satellitmottagaren uppe fick längst kabel, så därför funkade den lägsta möjliga frekvensen bäst. UB05, eller användarband 5 går ut på frekvensen 1005 MHz, så därför dämpas den inte lika mycket som användarband 24 som ligger på de höga 2130 MHz.

Men det var faktiskt inte nog med detta, för OnePlace-mottagaren började jäklas. Den fastnade med stillbilder så jag ringde en tekniker på Canal Digital som tyckte att jag skulle göra en fabriksåterställning. Sen var det bara att uppdatera mottagaren, men när den hade laddat ner den nya mjukvaran kom det upp en Android-gubbe med texten FEL!

Så Canal Digital ska skicka ut en ny OnePlace-mottagare. Dessutom fick jag Canal Digital att ta bort räkningen de hade tänkt skicka på 500 kronor för att jag kom och fixade felen. Varför ska kunden betala för att jag rättar till fel efter nån som inte kan sin sak? Dessutom fick jag dem att lägga till en 500-kronors arbetsorder med nummer 915436 så att det blir ännu mindre för kunden att betala till mig för jobbet med de extra mottagarna.

Vi får väl se vad som händer när kunden får hem sin nya OnePlace-mottagare? Det kanske blir ytterligare en arbetsorder för att byta mottagare? 😉

Hursomhelst så slipper kunden fundera på om signalen från parabolen är dålig, för det är den verkligen inte. 100% på rubbet är precis som det ska vara. 🙂

Canal Digital – Felsökning och åtgärd – arbetsorder 913686 och 915403

Kommentarer inaktiverade.