Ytterligare ett fel funnet.

Den här kunden skaffade en OnePlace-mottagare så Canal digital skickade dit någon för att byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud. Kunden berättade att “teknikern” kom dit, bytte mikrovågshuvud och sa, – Nu funkar det nog …. tack & hej!

Han brydde sig alltså inte ens om att gå in och kolla att allt funkade. I och för sig är det rätt, för enligt avtal ska vi byta mikrovågshuvud och sen är det Tack & hej! Men jag vill ALLTID kontrollera signalen inne vid mottagaren, för kunden skiter väl i hur bra det är ute vid parabolen när det är signalen inne som ska användas.

I alla fall så funkade det inte, så kunden bytte själv tillbaka till det gamla mikrovågshuvudet. Men rätt ska vara rätt så jag fick i uppdrag att byta mikrovågshuvud – IGEN.

När jag kom till kunden såg jag att det gamla QUAD-mikrovågshuvudet satt monterat.

Även fästet var lite dåligt så jag föreslog ett byte av fäste.

Men först en kontroll av hur signalen var.

Ganska bra faktiskt.

Jag bytte till kundens Sat-CR-24 som jag monterade i ett nytt fäste, så att mikrovågshuvudet kom i primär fokus. Då tjänar man nån dB till, vilket är nog så viktigt när +3 dB är en fördubbling 🙂

Eftersom kunden misstänkte att det var fel på kabeln dokumenterade jag att signalstyrkan var 84,7 dB på UB01 eller 1210 MHz.

Inne i vardagsrummet gjorde jag en datalogg och såg att signalstyrkan hade sjunkit närmare 10 dB vilket var lite mycket men ändå acceptabelt. Sen kopplade jag in OnePlace-mottagaren men då fick den ingen signal … hmmm …

Knepigt … så jag kopplade in instrumentet igen som visade signal. hmmm … stort huvudbry …. så jag började aktivera flera Sat-CR-frekvenser och när jag hade aktiverat 6 – 7 stycken tappades Sat-CR-signalen helt … hmmm … fel på det nya mikrovågshuvudet kanske?

Jag gick ut till parabolen, men innan jag byter mikrovågshuvud så ska jag se om det blir samma fel ute tänkte jag och aktiverade samtliga Sat-CR-frekvenser. Japp, det funkade.

Jag började nu misstänka att det fanns en gammal DiCEqC-switch någonstans, så jag skickade ett DiCEqC-kommando till satellit 2 och då försvann signalen. Tillslut hittade jag DiSEqC-switchen på vinden, så den kopplade jag förbi med en F-skarv och sen gick det att aktivera alla Sat-CR frekvenser inne.

Jag passade även på att notera att UB15 hade lägst styrka. Apropå låg signalnivå, så har jag upptäckt att när den kommer neråt 55 dB börjar Sat-CR-funktionen att balla ur.

UB07 hade den högsta styrkan.

Efter att jag hade tillbringat totalt 86 minuter hemma hos kunden var felet funnet och fixat.

Så nu har Canal digital ännu en nöjd kund. Samtidigt hoppas jag att de slutar upp med att skicka ut “amatörer” eller i vart fall folk som fuskar till nånting för att få snabba pengar. Själv jobbar jag efter devisen, “om man inte har tid att göra det ordentligt – när ska man då ha tid att göra om det” Så därför händer det så gott som aldrig att jag behöver åka tillbaka för att fixa något.

Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 908600

Kommentarer inaktiverade.