Montering av TV-antenn åt Leopardettes U. R highness.

Leopardettes U. R highness även kallad Nessie hälsade mig välkommen. Trots att hon bara var 4 månader gammal hade hon redan tröttnat på att jaga pixlar på TV’n.

Men hon var så vild att det var svårt att få skärpa på bilderna.


Enligt felanmälan var det störningar på det mesta.
“Kunds utrustning låter sig inte se både HD-kanaler samtidigt som vanliga DVB-T. Kund har testat med olika utrustning och får samma resultat” När jag ringde kunden berättade han att de hade en liten plastantenn utomhus. Det kan aldrig vara bra, tänkte jag.

Som synes på arbetsordern så har den vandrat hit och dit, men så blir det när operatörerna inte vill ersätta oss tekniker för all utrustning. I och för sig reserverades ärendet till mig den 24 april, men om man inte kollar e-posten stup i ett så missar man det.

När jag kom till kunden tog jag ett foto på den lilla antennen.

Sen gick jag in och gjorde en kontrollmätning.

Den lilla antennen har en inbyggd förstärkare som förstärker allt. Även bruset i botten förstärks, så signal – brusförhållandet blir sämre. 22 dB C/N är ganska dåligt.

– Du måste nog skruva upp en antenn högt däruppe, tyckte Nessie.

Kunden hade ett fäste som jag skruvade dit längst upp på taknocken, sen var det bara att skruva dit en Logperiodisk antenn och dra ny kabel ner till vardagsrummet.

Nu blev det bra signal med perfekta Simpsons. Från vänster till höger ser ni Mux 2, 3, 1 och 5 på skärmdumpen …

… och HD-kanalerna från Mux 6 fick mycket bra kvalitet.

Mux 7 på VHF-bandet blev också bra. Från början var det C/N 22 dB och med den nya antennen blev det mer än 47,8 dB. En helt otrolig förbättring faktiskt.

En datalogg för att dokumentera rubbet.

Menar du att jag kolla på TV utan störningar, undrade Nessie när jag var klar.

Boxer ärende 82478

Kommentarer inaktiverade.