Canal Digital installationer, oktober-december 2020

Här kan du se foton och info. från Canal digital-installationer under oktober, november och december 2020.
De är sorterade i datumordning med de senaste överst. Om du söker något visst arbetsorder-nummer så fungerar sökrutan här på sidan bra.


20201223 – Canal Digital – basinstallation – 1153802

Uppdatering 20201228
Canal Digital bekräftade nyss att de står för den extra arbetstiden så nu är humöret på topp igen 🙂

Den här kunden tecknade ett Canal Digital-abonnemang den 13 december och blev lovad installation före jul, hur de nu kan lova det utan att få tag på en antenntekniker som har tid och vill åta sig jobbet? Men sen hittade de ingen som ville göra jobbet eftersom det är brist på antenntekniker, det var mitt i julrushen, huset ligger lite avsides samt att ersättningen inte är den bästa.

Så Canal Digital fick panik och skickade arbetsordern till mig den 21 december. Klockan 20:25 samma kväll accepterade jag arbetsordern för att få mera information. (Det är nämligen så att man måste acceptera för att kunna läsa vad som ska göras och vid vilken adress det är)

Dagen efter, den 22 december blev jag återigen kontaktad, den här gången av distriktschefen som ville att jag skulle prioritera denna installation. Hur nu det ska gå till när det är fullbokat samt att kunder har tagit ledigt från jobbet för att jag ska komma och fixa deras paraboler eller antenner?

Jag sa till distriktschefen att jag måste boka in fler arbeten åt samma håll på samma dag, för att det skulle bli en liten chans att få ihop det ekonomiskt. Att köra enbart för detta ville jag inte när det är 114 km resa samt 1,5 timma i restid t.o.r. Dessutom såg jag på Google Earth att det är mycket träd i området, så det fanns även en risk att det inte skulle gå att installera och då får man bara 400 kronor i ersättning för en “bomkörning“. Jag riskerade alltså att få köra 114 km och lägga ner totalt 2 timmar för (i sammanhanget) fjuttiga 400 kronor.

Men tillslut fick jag i alla fall ett löfte av distriktschefen om att få ersättning för en basinstallation även om det skulle bli en bomkörning, så jag ställde upp, lämnade min sambo att ordna all förberedelse inför julen helt själv och körde till kunden …..

Jag kom dit klockan 15:51 och precis som jag misstänkte var det mycket skog, så det var svårt att hitta en lucka mellan träden. Jag har en mycket bra kompass med det går ändå inte att lita på den fullt ut när det är små gluggar mellan träden, så jag skruvade ihop en parabol för att gå runt med den och göra lite testmätningar. Efter en stund hittade jag ett ställe där jag kunde montera parabolen, men det var högt upp och svårt att nå med en stege. Jag berättade även för kunden att i en basinstallation så ingår inte en omfattande kabeldragning till andra sidan huset, som det står i avtalet från år 2005: “Om särskilda förhållanden föreligger, exempelvis långt avstånd mellan antennens position och din TV, kan extra debitering komma att ske” Men hon hade naturligtvis blivit lovad att allt ingår helt gratis! Eftersom TV’n var på andra sidan huset så var detta ett typexempel på att “extra debitering kan komma att ske” Så redan då kunde jag faktiskt ha gett upp och rapporterat detta som en bomkörning, men det kanske gå fort att dra kabel under huset tänkte jag och körde igång ….

Efter en stund satt Triax TD65 parabolen där.

Det var faktiskt gränsfall att det funkade med det enkla väggfästet som Canal Digital skickar med. Men det var väl tur att det funkade för det hade nog varit svårt att få extra betalt för ett annat fäste när säljaren hade lovat att allt ingår helt gratis!

Efter justeringen gjorde jag en skärmdump av signalen ute vid parabolen.

Det blev bra satellitsignal till OnePlace-mottagaren.

Trots att jag fick hjälp av kundens son, Sebastian 9 år som var en fena på att programmera in Google-kontot och ladda ner diverse appar i OnePlace-mottagaren samt att han hjälpte till lite med kabeldragningen, var det inte klart förrän klockan 19:06. Sen var det en bit att köra så jag var inte hemma förrän strax före 20-tiden vilket betyder att det blev närmare 5 timmars arbete och restid.

På väg hem tog jag en bild på den mjuka vägen som kunden varnade mig för. Hon tyckte att jag skulle parkera vid den större vägen och gå några hundra meter ner till huset. Men som tur är har jag en fyrhjulsdriven bil så jag körde ända fram till huset och tur är väl det för jag var säkert till bilen 15-20 gånger för att hämta prylar. Hade jag inte kört hela vägen hade jobbet säkert tagit nån timma till.

Vi får väl se om Canal Digital betalar något extra för detta när jag dessutom ställde upp dan före julafton så min sambo fick ordna all förberedelse inför julen helt själv, vilket inte var helt populärt.

Om Canal Digital bara betalar de vanliga 1350 kronorna för en basinstallation + 512 kronor för resan utöver 5 mil är det mycket snålt. Det blir strax under tusenlappen efter avdragen bilkostnad och sen ska jag dessutom betala sociala avgifter och företagets kostnader, så av den tusenlappen blir det inte många kronor i plånboken.

Men jag har ingen större förhoppning av att få något extra för när jag nämner detta med dålig ersättning så får jag ofta höra det gamla ordspråket att man kan “Ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellerna” Problemet med detta är att det är ytterst sällsynt med gungor, dvs. snabba jobb som ger bra betalt. Sedan flera år tillbaka har jag faktiskt skrivit upp ankomst och avresetid exakt på minuten hos kunder, så jag vet att det så gott som aldrig förekommer några “gungor” eller snabba pengar. Möjligen att det kan bli snabba pengar om man fuskar, men att fuska är inte min grej.

Så det är faktiskt risk att detta är droppen som gör att jag slutar göra installations- och servicejobb åt Canal Digital. Att installera det jag säljer själv är däremot en helt annan sak, för då har jag en dialog med kunden före installationen om vad som ska göras och då är det aldrig några problem att få extra betalt av kunden, om det nu är något som inte ingår i en basinstallation.

Men att bara ställa upp och jobba i stort sett gratis för de säljare som lovar att allt ingår helt gratis börjar jag faktisk bli riktigt trött på.


20201214 – Canal Digital – basinstallation – 1120209

För exakt 14 år sedan, den 14 december 2016, installerade jag den här anläggningen. Då med arbetsorder nummer 719122. Kunden använde den i några år, men när bindningstiden gick ut bytte de till Viasat som de har tagit emot via fiber. Men nu var det dags för Canal Digital igen.

För 4 år sen tog jag det här kortet som visar att träden skymde en del.

Det sågades ner ett träd och sen skickade Canal Digital ut nån annan som flyttade parabolen för att få lite bättre signal.

Kunden visste inte exakt vilket företag som hade varit där, men jag kände igen signumen. Att inte dra ner vattenskyddet på mikrovågshuvudet, böja upp kabeln bakom parabolen och klamra kabeln med märlor är några typiska kännemärken för det företaget.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och fick ganska bra MER-värde.

Justerat, klart och vattenskyddet nerdraget. 🙂

Men det är gränsfall om träden fortfarande skymmer lite grann.

Lite fundersam blev jag att det bara blev 15,9 dB i MER-värde på 10778-H, för det borde ha blivit 16,6 dB. Svårt att veta om det beror på träden eller om mikrovågshuvudet inte är helt perfekt. Nåväl, signalen till den nya OnePlace-mottagaren med 1 TB hårddisk blev i alla fall med marginal godkänd.


20201210 – Canal Digital – basinstallation – 1114795

Den här kunden beställde av mig när jag hade Black week kampanjen, så därför fick de fri startavgift, en gratis OnePlace-mottagare med en 1 TB hårddisk och C More Premium fritt i 3 månader.

Men det var lite svårt att hitta en bra placering av parabolen för det var skymmande träd, men tillslut blev det montering på en stolpe till altantaket.

Väggfästet som Canal Digital skickar med passade inte så jag hämtade ett annat fäste i bilen.

Egentligen ska ett sånt här fäste kosta extra, men eftersom kunden beställde parabol och abonnemang av mig bjöd jag på det.

Det blev mycket bra signal till OnePlace-mottagaren.


20201127 – Canal Digital – basinstallation – 1112690

Den här kunden hade Boxer med en inomhusantenn så hon blev glad att få fler kanaler samt en störningsfri och bättre bild.

En snabb skärmdump ute vid parabolen för att ha koll på signalen.

Inne i vardagsrummet blev det bra signal till den nya OnePlace-mottagaren.


20201117 – Canal Digital – basinstallation – 1102305

I dag var det nära att det blev en bomkörning eftersom grannens träd skymde satelliterna.

Grannen var på jobbet men kunden ringde och fick tillstånd att dra igång motorsågen 🙂


Sen blev det satellitsikt 🙂

Så jag kunde montera parabolen på husgaveln.

Justerat och klart ….

En koll inomhus visade att det blev bra signal till den nya 55″ Samsung TV’n modell Q77T QLED Smart 4K.


20201102 – Canal Digital – tvillinginstallation – 1096990

Väderprognosen såg inte så lovande ut så jag tänkte faktiskt avboka jobbet, men då uppstår nästa problem, som är att hitta en ny tid så här mitt i höstruschen.

Det var några skymmande träd framför huset så en montering på gaveln var nödvändig, men då kom inte parabolen tillräckligt lång ut från väggen med fästet som Canal digital skickar med. Men eftersom jag har många olika varianter av fästen i bilen hade jag ett annat som passade bättre. Det ingår dock inte i en standardinstallation så kunden kommer att få en extra faktura för det.
– Det är helt OK, huvudsaken är att det blir bra, sa kunden.

Justerat och klart blev det 16,4 dB i MER-värde trots det dåliga vädret.

Jag lyckades få dit kablarna utan fukt i kontakterna.

Efter att jag hade dragit kabeln till sovrummet och vardagsrummet dokumenterade jag signalkvaliteten.


Jag upplyste även kunden om att det är viktigt att programmera olika användarband i de olika satellitmottagarna. Här ser ni att användarband 01 till vänster är aktivt så därför gjorde jag mätningen på användarband 09. En förteckning av de olika användarbandens frekvenser hittar ni här.

Canal digitals senaste modell av parabol kallad TD65 installerad och klar.


20201009 – Canal Digital – basinstallation – 1086904

Premiär för Canal digitals nya parabol – TD65

Detta var den första av mina kunder som fick Canal digitals senaste modell av parabol monterad, en TD65.

Det fanns bara en stolpe där det var lämpligt att montera parabolen men där passade inte väggfästet som Canal digital levererar. I normala fall skulle det här fästet kosta extra eftersom det inte ingår i en basinstallation, men eftersom jag även sålde abonnemanget bjöd jag på det.

Med en TD65 blir det nån dB bättre signalkvalitet än vad TD64’an levererar. Inte för att TD64’an är dålig på något vis utan nu är det bästa ännu bättre.

Kommentarer inaktiverade.