Canal Digital bomkörningar.

  • Bomkörningar pga. att det inte går att få någon fri satellitsikt eller att kunderna backade för att det skulle bli för krångligt eller dyrt.
  • Bilderna är sorterade i datumordning med de nyaste längst upp.
  • Bilderna är tagna i satellitriktningen så att ni kan bilda er en uppfattning om läget. Om någon bild är tagen i en annan kompassriktning anger jag det i texten.
  • På några av bilderna har jag ritat en stjärna där satelliterna är.

20210107 – Canal Digital – bomkörning – 1117119

Här var det många skymmande träd men det bör bli fri satellitsikt om jag monterar parabolen på ett maströr där TV-antennen sitter nu. (jag har ritat stjärnan där jag beräknar att Thor-satelliterna är)

Om Aspen skymmer sikten så kan kunden ta bort den.

Om ni undrar varför jag inte monterade parabolen på det befintliga maströret så beror det på att det inte sitter fast ordentligt.

OK det övre fästet kanske håller för en vanlig TV-antenn men en parabol måste sitta stabilt.

Även det nedre fästet är i klenaste laget, så även det måste bytas.

För att få en stabil montering är mitt förslag att montera ungefär som på bilden nedan, men en sån installation är betydligt mer omfattande än vad som ingår i en basinstallation. Dessutom är det snö så det lutande taket är halare än vanligt, så det kommer nog att ta totalt 2-3 timmar att skruva ner den gamla antennen med fäste och skruva dit ett nytt fäste med maströr eftersom jag även måste flytta tegelpannor samt bygga nånting att stå på för att kunna jobba.

Edit 20210114
Canal Digital lovade att stå för den extra kostnaden så att kunden skulle få det installerat precis som säljaren lovade, dvs. att allt ingår helt gratis. Så den 14 januari besökte jag kunden igen och gjorde en basinstallation samt fakturerade Canal Digital för den extra kostnaden.
Läs om det här.


20200817 – Canal Digital – bomkörning – 1056210

På det här huset fanns det bara ett ställe där det skulle vara lämpligt att montera parabolen och det var på skorstenen. Men till en sådan installation skulle det krävas ett skorstensfäste och en meter maströr samt några extra timmar arbetstid.

Jag beräknade att kunden skulle få lägga till ca. 2000 kronor eftersom det skulle vara betydligt mer arbete än vad som ingår i en basinstallation. Men det ville inte kunden, dels beroende på att säljaren hade sagt att allt ingår samt att de inte hade några problem med Boxers TV-utbud.

Satelliterna är ungefär där jag har ritat den blå stjärnan.


20200616 – Canal Digital – bomkörning – 1028424

Den här kunden hade bara mobilt internet, så därför kan man bara använda OnePlace-mottagaren som en vanlig satellitmottagare. Det funkar i och för sig perfekt till vanligt TV-tittande, men man bör inte använda mobilt internet eftersom det kan dra mycket av surfmängden. (Om man inte har obegränsad surfmängd förstås)

Kunden informerade säljaren noggrant om detta, men han hade ett nytt säljargument.
– Det inte drar någon surfmängd när man använder mobilt internet hemma, men tar man till exempel med sig routern ut i husbilen drar det surf.

Men även om det hade löst sig med internetfrågan skulle det ha kostat extra att montera parabolen. Som ni ser är husgaveln skymd av ett träd, så det hade krävts ett väggfäste med maströr för att kunna montera parabolen lite högre upp. Alternativt montera på skorstenen, men då hade det krävts ett skorstensfäste samt ett maströr.

Säljaren lovade även att det ingår en fri montering oavsett hur omfattande det är. Men ska sanningen fram så ingår det i en basinstallation att montera bifogat material på fri södervägg max 3 meter upp samt en enkel kabeldragning till satellitmottagaren i angränsande rum. Vad som ingår exakt kan ni läsa på sidan med villkoren.


20200508 – Canal Digital – bomkörning – 1014938

Den här kunden hade beställt 2 st. OnePlace-mottagare och ville ha båda installerade men det fanns ingen fri satellitsikt från huset. Kunden hade även köpt ett rör till skorstensfästet som var monterat, men det skulle ändå inte gå att få signal där. (Jag har ritat en stjärna där satelliterna är)

Jag gick runt och kollade med kompassen och föreslog att montera ett gavelfäste med maströr på garagets östra gavel, så att parabolen kom ovan taket.

Ungefär så här sa jag och visade kunden en bild på en liknande montering som jag hade gjort tidigare.

Men innan det är möjligt krävs det lite röjning av buskar och sly.

Då skulle satellitsignalen komma in ovan träden.

Men att göra ett återbesök när buskaget var röjt, montera väggfäste, maströr, parabol, dra kablar, koppla in fördelare, installera 2 st. OnePlace satellitmottagare är en hel del jobb. Så med extra material, extra resa och arbete räknade jag ut att det skulle kosta cirka 3000 kronor utöver det som Canal Digital betalar för en basinstallation, eller en tvillinginstallation i det här fallet.

Kunden ska dock diskutera detta med frun i helgen, så det blir kanske en montering trots allt.


20200331 – Canal Digital – bomkörning – 994477

Här var det hopplöst för hela huset var skymt av skog. Men eftersom det inte finns någon bra signal till marksänd TV och att fiber inte blir aktuellt på länge kollade jag upp alternativen.

Nere vid sjön är det fri satellitsikt. (Vid stjärnan som jag har ritat)

Det finns även en riktigt stor och stabil sten så jag föreslog att jag kan montera ett markstativ, så då skulle det kunna se ut så här.

Ett markstativ och lång kabeldragning är dock inget som ingår i en fri basinstallation, så det kommer att kosta extra. Hon skulle diskutera med sin man så jag får väl se om de vill ha det fixat enligt mitt förslag.


20200122 – Canal Digital – bomkörning – 974639

Här var det hopplöst mycket träd. Det gick inte ens att få fri sikt längst bort på tomtgränsen.

Men utsikten över Storsjön är fin.


20200108 – Canal Digital – bomkörning – 969619

Detta blev det en bomkörning pga. något helt annat än skymd sikt.

Kunden hade plåtfasad på huset och han ville absolut inte att jag skulle borra hål i plåten för att montera parabolfästet 🙁 Jag försökte förklara att jag kan montera den på ett snyggt sätt med små distanser på skruvarna så att inte plåten blir bucklig. Men icke – han ville inte ha hål i plåten.

Undrar hur de tänkte när de beställde Canal Digital?

Ganska tråkigt när det var absolut fri sikt ut över åkrarna + att det var över 12 mils körning fram och tillbaka.

Ett par närbilder på plåtfasaden. Det är inte “bara” att montera på en sån här fasad eftersom det måste vara distanser på varje skruv för att inte göra plåten bucklig. Sånt brukar ta extra tid, så det ingår inte i en standard basinstallation. Men i det här fallet så började vi inte ens att diskutera hur mycket extra det skulle kunna kosta eftersom kunden absolut inte ville ha hål i fasaden. Men om sanningen ska fram så tror jag att det egentligen berodde på att kunden ångrade sin beställning.


20191218 – Canal Digital – bomkörning – 969192

Här var det absolut tji att få någon kontakt med satelliterna, något som kunden dessutom hade talat om för säljaren eftersom någon annan antenntekniker hade konstaterat samma sak för några år sedan.

Ett markstativ kanske, tänkte jag och gick längst bort på tomten för att kolla läget. Men inte ens där gick det att få signal över träden. (Närmast mig är garaget och bostadshuset är närmast träden)


20190425 – Canal Digital – bomkörning – 908653

Men nu får väl säljarna ändå ge sig. En säljare ringde upp kunden och lovade att det ingår fri montering av en Canal Digital parabol på en husbil!

En sån motorstyrd parabolanläggning kostar ca. 17495:- + montering. Hur kan då en säljare lova att det ingår i en BASinstallation?

Caravan & Marine i Valbo brukar montera Mecatronic helautomatiska paraboler på husbilar, men det är en helt annan sak än vad som ingår i en basinstallation från Canal Digital.

Nåväl om det ska monteras så är det bara att sätta igång, tyckte jag.

Skruvarna som är med till väggfästet måste väl dra bra i husbilens vägg?

Här mellan fönstren blir det jättebra, eller hur?


20190315 – Canal Digital – bomkörning – 901267

Harry hade beställt Canal Digital så han var lite ivrig att få det installerat när jag kom.

Men tyvärr så var hela huset skymt av stora tallar. Jag uppskattar att satelliterna är bakom stjärnorna som jag har ritat på bilderna.

När jag ställde mig vid husknuten hittade jag en smal glugg där det kanske skulle funka. Men jag vågade inte chansa, för om det blåser kanske grenarna skymmer satellitsignalen så att det blir störningar.

Så tyvärr kunde inte Harry få bättre utbud i TV’n 🙁


20190311 – Canal Digital – bomkörning – 901209

Den här kunden hade haft Canal Digital tidigare, men på grund av massor av störningar så skruvade han ner parabolen och kollade på TV via Boxers marksända utbud istället. Väggfästet satt kvar på husets enda ställe där det skulle gå att montera en parabol, om inte björken hade stått i vägen. Tyvärr skymde björken även sikten vid skorstenen. Grannen hade dock en parabol, så jag föreslog att dra en kabel från den parabolen. Vi får väl se vad som händer i framtiden.


20190207 – Canal Digital – bomkörning – 891714

Här skulle det inte ens gå att montera ett rör på husets norra fasad för att få fri satellitsikt.


20190131 – Canal Digital – bomkörning – 892035

Här var det hög skog alldeles intill huset. Kortet tog jag vid skorstenen och jag uppskattar att satelliterna är där jag har ritat stjärnan. Inte nog med att några träd måste ner, utan parabolen måste även monteras på ett skorstensfäste och det är inte något som ingår i en normal basinstallation.


20190114 – Canal Digital – bomkörning – 890270

Arbetsordern skapades den 11 januari men trots 8 försök så har jag inte lyckats få kontakt med kunden. Så idag, den 7 februari lessnade jag och tog bort arbetsordern.

Jag besökte faktiskt stället den 14 januari för att kolla om det går att installera parabolanläggningen, men ingen öppnade dörren.

Endast hunden var hemma.


20190111 – Canal Digital – bom – basinstallation 887554 och multiroom 887983

Jag körde strax över 4 mil till den här kunden för att montera en parabol och installera 3 st. HD-Smart-boxar, men tyvärr så skymde träden hela huset.

Så det var bara att åka 4 mil hemåt igen 🙁


20181219 och 20181220 – Canal Digital – bom – 884542

Den 19 december var det redan så här mörkt klockan 15:36 så det gick inte och se om det skulle funka med Canal Digital.

Så jag fick köra förbi den 20 december vid 11-tiden och då såg jag att det inte skulle funka pga. skymmande träd. Viasat gick in precis till vänster om trädet men Canal Digitals satelliter ligger ungefär bakom stjärnan som jag har ritat på bilden.

Men kunden ville se Eurosport, så jag rekommenderade Boxer istället.


20181126 – Canal Digital – bom – 879791

Här var det 2 anledningar till att det inte blev någon installation.
För det första var det gränsfall att det skulle gå att få fri satellitsikt p.g.a. träden.

För det andra krävdes det något slags specialfäste runt det grova galvaniserade röret. Något som inte ingår i paketet och därför skulle kosta extra för kunden, trots att säljaren hade sagt att allt ingår. Att skruva det bifogade väggfästet i planket var uteslutet eftersom det var väldigt instabilt.


20181001 – Canal Digital – bom – 860823

Här var det hopplöst mycket skymmande skog. Det tråkiga är att det inte blir godkänd signal på Boxer heller, så några träd måste bort.


20180829 – Canal Digital – bom – 858899

3 stora träd mellan satelliterna och kundens balkong/uteplats.


20180405 – Canal Digital – bom – 834874

Här var det absolut tji att få signal genom kommunens träd.


20180209 – Canal Digital – bom – 825782

Detta blev en bomkörning eftersom kunden inte ville kosta på montering av väggfäste och maströr på husets norra gavel.
Satelliterna är ungefär där jag har ritat den röda stjärnan.


20171219 – Canal Digital – bom – 822749

Den här kunden ville ha Canal Digital i sommarstugan, men det gick inte för hela huset är skymt av skogen.
(bilden tog jag från grannens tomt)


20171024 – Canal Digital – bom – 800519

Detta ser enkelt ut, men i och med att kunden ville fortsätta att ha tillgång till Viasats kanaler måste den parabolen sitta kvar.
Jag föreslog ett par olika alternativ för att lösa problemet.

  •  Att montera parabolen på bortre sidan på gaveln med ett väggfäste som bygger längre ut än det som Canal Digital bifogar i paketet.
    – Detta ville inte kunden då parabolen skulle hamna lite lågt vilket innebär en risk att man stöter i den med huvudet.
  • Ta bort Viasat-parabolen och ersätta den med en dubbelmatad 80-cm parabol för att ta in både Viasat och Canal Digital med en enda parabol.
    – Detta skulle innebära en merkostnad som inte säljaren hade upplyst om.

…. och NEJ, det funkade inte på söderväggen heller pga. ett hus som skymde sikten, samtidigt kunden inte ville kosta på extra arbete och material för detta, så det blev en “bomkörning” Något man inte enbart kan klandra kunden för eftersom säljaren hade lovat att allt ingår i den fria installationen 🙁


20170828 – Canal Digital – bom – 802485

Kunden hade Viasat som precis gick in i den lilla gluggen, men eftersom Canal Digitals satelliter ligger 7° längre västerut så skymmer grannens träd. Jag uppskattar att Thor satelliterna är bakom den gula stjärnan. Ett alternativ hade varit att gräva en grop för att gjuta fast ett rör i marken, för att på så sätt använda gluggen till Thor satelliterna. Men kunden ville inte gräva eller kosta på arbete för detta, så det blev en “bomkörning”


20170419 – Canal Digital – bom – 782677

Här var det inte så enkelt att montera en parabol i och med att det är ett gammalt timmerhus från slutet av 1700-talet. Med den vita pilen har jag försökt att visa hur satellitsignalen når den mittersta skorstenen, som var det enda stället där kunden kunde tänka sig att ha en parabol. Men vid närmare undersökning visade det sig att den gamla skorstenen från år 1790 var i för dåligt skick för att tåla ett nytt skorstensfäste.


20170418 – Canal Digital – bom – 782750

Här var det inte något problem med fri sikt till satelliterna som är rakt bakom fotografen. Problemet var att kunna montera parabolen stabilt utan att göra åverkan på hyresfastigheten. Det krävde ett “balkongfäste” som man spänner mellan golv och tak, men då fastighetsägaren snart ska gräva upp och dränera grunden var det ingen större idé.


20170313 – Canal Digital – bom – 778445

Det hjälper inte att bo på femte våningen när balkongen är åt fel håll. Hela huset skymde satelliterna.


20170310 – Canal Digital – bom – 771100

Här var det tät skog som stod så nära huset att det inte ens skulle fungera att montera parabolen på ett skorstensfäste. (satelliterna är bakom den gula stjärnan)


20170214 – Canal Digital – bom – 771889

Här var det skymmande träd, men den främsta orsaken till att det inte blev någon montering var att säljaren hade lovat kunden att montering ingår, alltså även utan extra kostnad på en husvagn. Men det bifogade väggfästet går inte att använda, eller det finns faktiskt inget väggfäste alls som man kan montera på en husvagn, för vem vill dra franska skruva genom en husvagnsvägg? Det enda tänkbara är att montera ett 2″ maströr i stödhjulsfästet eller liknande. Då är det lätt att demontera och montera vartefter husvagnen flyttas.


20170130 – Canal Digital – bom – 770001

Här snackar vi mycket träd! Det sitter en Viasatparabol på uthuset, men den har säkert inte godkänd signal. För att få fri sikt till Canal Digital krävs röjning av skogen, alternativt fastgjutning av ett maströr ca. 30 meter från huset.

Uppdatering 20200331 Jag var på andra sidan sjön och såg huset från en annan vinkel. Jag har ritat en röd linje som visar hur satellitsignalen kommer in, så då förstår man att det måste röjas mycket.


20161219 – Canal Digital – bom – 759968

Satellitpositionen har jag markerat med den vita stjärnan och som ni ser så finns det ingen möjlighet att få in satellitsignal någonstans på hela huset. Den enda lösningen är att montera parabolen på ett markstativ bakom fotografen, för att ta in signalen ovanför träden.


20160922 – Canal Digital – bom – 738939

Thor satelliterna ligger bakom den täta skogen, så det krävs mer eller mindre ett kalhygge för att få signal till Canal Digital.738939-20160922


20160609 – Canal Digital – bom – 727727

Här är Thor-satelliterna vid den röda stjärnan, dvs. ganska parallellt med huset. På den bortre gaveln fick jag inte montera eftersom det är grannens del av parhuset. För att få in signal krävs ett väggfäste med maströr längst upp på norrväggen, (till vänster i bild) men kunden ville inte betala något extra för det.
727727-20160609


20160818 – Canal Digital – bom – 727694

Thor-satelliterna ligger rakt i linje bakom maströret som sitter på skorstenen, så det är några av grannens träd som måste fällas.
727694-20160818


20160510 – Canal Digital bom – 723557

Här är det skog som skymmer inte bara huset utan hela tomten. Grannens parabol till höger i bild funkar inte heller.
723557-20160510


20160517 – Canal Digital – bom – 722733

Här skymmer kommunens skog hela huset så det enda alternativet är att gräva ett hål och gjuta fast ett maströr i gräsmattan ca. 30 meter bakom huset. Sen måste dessutom kabeln grävas ner. Det skulle gå att fixa, men kunden ansåg sig inte ha tid med detta just nu. Samtidigt är det dålig signal för Boxer, så frågan är om de ska vara utan TV?

722733-20160517


20160428 – Canal Digital – bom – 722471

Lägenheten där kunden bor är den nedre i mitten och som synes är hela balkongen skymd av skogen.
722471-20160428


20160415 – Canal Digital – bom – 718762

Här var det massor av träd på kommunens mark som skymde hela huset. Parabolen är inte i drift och har inte varit det på många år.
(bilden är tagen rakt emot satellitriktningen, men ni ser säkert skogen)
718762-20160415


20160408 – Canal Digital – bom – 718125

Här var det skog som skymde hela huset förutom väggen där Viasat-parabolen sitter. För att kunna montera ett väggfäste, maströr och parabolen 10 meter upp krävs en skylift. Men kunden hade en mycket bestämd åsikt – inte EN ENDA KRONA ville han betala eftersom han hade blivit lovad fri installation. Även om det hade varit fri sikt skulle han inte ha betalat 150:- för ett väggfäste som passar på den liggande fjällpanelen.
718125-20160408


20160405 – Canal Digital – bom – 717014

Svårt läge med mycket träd. Montering på skorsten alternativt gavelfäste + maströr krävs.
717014-20160405


20160323 – Canal Digital – bom – 715833

Skogen skymde hela huset och några träd ville de inte ta ner trots att de äger marken. Thor satelliterna är bakom stjärnan.
715833-20160323


20151203 – Canal Digital – bom – 697548

Kunden bodde i det mittersta låghuset med skog som skymde hela huset.
697548-20151203


20140305 – Bomkörning, arbetsorder 467482

Jag fick ännu en arbetsorder att montera en Canal Digital parabol, men när jag kom till kunden såg jag att satelliterna var väldigt skymda av en massa träd.

Parabolen som sitter där nu har Viasats skickliga montörer monterat, trots att inte ens den har fri sikt. Thorsatelliterna som Canal digital sänder ifrån är placerade 7 grader åt väster, alltså åt höger på bilden, eller med andra ord ännu mer skymda av träden. Det som gäller är alltså motorsåg men tyvärr är det inte deras mark, så vi får väl se hur det går. Alternativet är att gjuta ner ett rör i marken och montera parabolen ungefär där kortet är taget, för då kan man ta emot signalen ovanför träden.

Under tiden som jag kollade efter fri satellitsikt tittade Pluto, 16 år, ut genom fönstret full av förväntan. Han har verkligen längtat efter att få se Animal planet nu på gamla dar då han inte orkar jaga längre.

Jag gjorde även en koll bakom huset.

Matte lovade i alla fall Pluto att de ska såga ner ett 10-tal björkar.


Tryck på pilen för att komma tillbaka till indexsidan över Canal Digital installationer.
arrow-left


Kommentarer inaktiverade.