Nu har Sandnet och Sappa slutat med analoga TV-sändningar i – och omkring Sandviken.

En kund, som hyr en lägenhet av Sigvardsson Fastigheter AB, fick ett brev från Sappa att den analoga signalen upphör och ersätts med digitala HD-kanaler.

Vi kom överens om en tid och när jag kom till kunden började jag med att kolla signalen från antennuttaget.

Jag såg att de analoga frekvenserna inte var släckta än, men det fanns ingen sändning. Det var bara en rullande text som uppmanade att göra en kanalsökning efter digitala kanaler.


På 306 MHz hittade jag SVT’s kanaler.

TV4 HD, Sjuan HD och TV10 HD finns på 314 MHz.

Jag kollade att signalen var bra även på den högsta frekvensen.

Jag sökte in kanalerna i en lite äldre Samsung TV och just den modellen är lite knepig eftersom den kan skifta mellan DTV (Digital TV) och ATV (Analog TV) om man trycker “fel” på fjärrkontrollen.

Jag ska försöka ge ett exempel:

Om TV’n är inställd på DTV och programplats 1 är det bild på den digitala SVT1. 🙂
Om man då råkar trycka på siffran 1 på fjärrkontrollen skiftar TV’n till ATV programplats 1. Dvs. analog kanalplats nummer 1 där det inte finns någon sändning. 🙁

Man ska alltså undvika att trycka in samma programnummer som det är på kanalen som visas, men om det nu händer kan man skifta tillbaka genom att göra samma “fel” igen. För att skifta mellan DTV (Digital TV) och ATV (Analog TV) ska man trycka en gång till på samma siffra. Men inte för fort för då blir det 11, 111 eller 1111.

Kommentarer inaktiverade.