Återbesök hos Nytida i Järfälla.

Efter att jag hade varit hos Nytida i onsdags upptäckte jag något märkligt när jag satt hemma på kontoret och granskade dataloggarna i detalj. Det var att signalnivån till lägenheterna 1101 och 1102 skilde ungefär 10 dB trots att jag hade kopplat kablarna till samma 2-vägsfördelare. Sen saknade jag en datalogg från lägenhet 1103 eftersom jag hade missat att kontrollmäta signalen.

Enligt Resona som hade beställt jobbet av mig behövde jag inte bry mig om små detaljer så länge det funkade. Men eftersom jag är så petig och alltid vill veta varför det är si eller så ville jag göra ett nytt besök.

Lappen som jag fick i lyckokakan när vi käkade hos Chili & Wok i Valbo förklarar väl allt?

I alla fall så beslutade jag mig för att köra ner till Järfälla igen och kolla upp det jag funderade på. När jag ändå skulle dit igen fick jag i uppdrag att montera en kabelkanal i lägenhet 1105 där det var utanpåliggande koaxialkabel sista biten.

Det var alltså helt omöjligt att få in kabel i den befintliga flexslangen, så elektrikerna som var där blev tvungna att såga upp ett hål i taket och dra in en ny slang.


Jag borrade rakt upp och la kabeln i en plastkanal. Snyggt och prydligt, men tyvärr ingen bra bild.

Sen gick jag in i lägenhet 1103 för att göra en mätning, men så fort spektrumet syntes på antenninstrumentet såg jag att Mux 1 bara hade 44 dB i signalstyrka. Då gick jag till rummet där jag hade monterat Anttron A229 förstärkaren för att kolla om strömmen hade blivit bruten. Men lysdioden var tänd, så den var i drift.

Jag kopplade in antenninstrumentet och såg att Mux 1 hade 79,1 dB i styrka, men den hade jag justerat till 90,8 dB när jag var där senast.

Undrar om någon har vridit på nivåjusteringen tänkte jag, men när jag satt dit skruvmejseln ökade nivån ungefär 10 dB.


Jag konstaterade att det var glapp i justerskruven så jag gick ner till servicebilen och hämtade en Johansson 722L2 förstärkare, som jag skruvade dit på väggen.

Jag kollade på min hemsida hur signalnivåerna var vid min senaste mätning och såg att det inte skulle skada med 5 dB till.

Justerad och klar.

Jag gick tillbaka till lägenhet 1103 och nu var signalen godkänd.


Jag gjorde en ny mätning i allrummet.

Sen kollade jag signalen i antennuttaget i lägenhet 1101 och såg att den var OK.

Sen gick jag över till lägenhet 1102 som är kopplad via samma 2-vägsfördelare som lägenhet 1101.

Nu såg jag att signalstyrkan var ungefär lika i lägenhet 1101 och 1102. Orsaken till att det skilde 10 dB mellan lägenheterna sist berodde säkert på den defekta förstärkaren, som hade låg utnivå precis när jag mätte signalen i lägenhet 1102.

Jag gjorde även en nya mätningar i lägenheterna 1105, 1106 och 1104.Nu är det bra signal till alla lägenheter, men tyvärr var det några TV-apparater inte klarade MPEG4 så det blev ingen bild. För den som inte vet kan jag berätta att Teracom ändrade komprimeringsteknik för de marksända TV-kanalerna under hösten 2021. Läs mer om det här.

Kommentarer inaktiverade.