Boxer Installatörsportal – 2021

Här är foton samt information från några ställen där jag har mätt signalstyrka och åtgärdat antennsystem via Boxers Installatörsportal. De är inlagda i datumordning med det senaste överst. Om du vet ett speciellt ärendenummer är det snabbast att använda sökrutan här på webbsidan.

Några ställen är faktiskt lämnade utan åtgärd, eftersom den låga signalnivån på platsen gör det omöjligt att ta emot marksänd TV. I de fallen kan jag bara råda kunden att avsluta Boxer-abonnemanget och beställa TV via satellit eller internet.


20211223 – Boxer ärende 111170

Jag fick ett uppdrag via Installatörsportalen att hjälpa en av Boxers kunder med signalproblemet.

Felbeskrivning:
MUX 1: OK
MUX 2: OK
MUX 3: OK
MUX 5: OK
MUX 6: Saknas helt sedan 20211129. Bytte därefter antennkabel och kanalerna kom tillbaka men saknar nu igen Mux 6 sedan i söndags.
MUX 7: OK

Kommentar:
Kund vill bara ha hjälp med en kostnadsfri funktionskontroll och inte hjälp med en injustering av antenn utan bara hjälp att konstatera vart felet ligger. Om det sitter i antennen ta en dialog med kund om kund vill ha hjälp eller inte med detta, då kund helst vill undvika övriga avgifter.

Jag ringde till kunden och berättade att jag kunde göra en felsökning och åtgärd, men att jag inte ville göra en kostnadsfri funktionskontroll. Varför det förresten, det finns väl ingen som jobbar gratis?

Kunden skickade mig en bild på antennen så redan innan jag kom dit var jag ganska säker på vad som var fel.

När jag kom dit såg jag att det var en One For All aktiv utomhusantenn.

Jag gick in i vardagsrummet och kollade den inkommande signalen.

Det var framförallt på Kanal 9 och C More Hockey som det förekom störningar. Jag såg att signalen varierade kraftigt och så blir det när Muxen är deformerad. Det ska vara en perfekt Simpson om det ska funka stabilt.

Muxarna 2, 3 och 1 var också deformerade vilket är typiskt aktiva antenner. Det blir en hög signalnivå med dålig signalkvalitet.

Det var dock svårt att hitta ett ställe där alla Muxarna gick in bra. Tillslut hittade jag ett ställe där det var hyfsad signal men rent estetiskt ser antennplaceringen inte så bra ut. Men ibland måste man bara montera antennen där signalen är bäst.

En koll av signalen direkt vid antennen.

I vardagsrummet var signalstyrkan något lägre men fortfarande godkänd.

Inga perfekta Simpsons men helt OK.

Som tur är kollade jag även signalen genom kundens nyinköpta antennsladd och då såg jag att den förstörde signalkvaliteten på Mux 2, 1, och 5, men framförallt blev Mux 6 riktigt usel.

Jag har sett detta vid andra tillfällen så därför säljer jag inte såna där färdiga antennsladdar längre. När kunder vill ha en anslutningskabel tillverkar jag en i exakt längd med trippelskärmad koaxialkabel och riktiga F-kompressionkontakter.


20211124 – Boxer ärende 109955

Den här kunden har jag varit till tidigare men nu förekom det störningar igen, så det blev en ny arbetsorder från Installatörsportalen.

Kunden hade teorier om att det är telefonledningarna nära antennen som stör.


Jag gick in och gjorde en koll där jag såg att allt var godkänt utom signalen till Mux 6 som var ganska dålig.

Runt 3 dB i marginal till störningarna är inte bra.

Eftersom jag har varit här tidigare samt att kunden hade teorier om att det är telefonledningarna som stör monterade jag en ny Logperiodisk antenn på ett annat ställe, sen drog jag in en ny kabel hela vägen till vardagsrummet.

En koll i vardagsrummet visade att det blev perfekt signal på Mux 6.

Även Mux 2, 1, 3 och 5 hade perfekta Simpsons. Jag menar att topparna på Muxarna ser ut som Simpsons frisyr 🙂

En ny koll i vardagsrummet visar att det blev godkänt med råge på rubbet.

Eftersom det nu är en helt ny antenn, placerad utom räckhåll från eventuellt störande telefonledningar,  med ny trippelskärmad koaxialkabel hoppas jag verkligen att den här kunden ska slippa störningar i framtiden. Men samtidigt vet jag inte vad störningarna på andra Muxar (med bra signal) har berott på.


20211124 – Boxer ärende 110695

Enligt felbeskrivningen från Installatörsportalen saknade kunden kanaler från Mux 6 som sänds på den högsta frekvensen 674 MHz.

När jag kom dit såg jag att de hade en Televes-antenn överst med en UHF-gitterantenn under den och en Canal Digital parabol längst ner.

Jag gick in i vardagsrummet för att kolla vad de hade för signal, men det syntes bara lite svagt nere i bruset.

Jag upptäckte att kabeln var skarvad med en sockerbit och som ni ser var inte mittledaren ansluten. Troligen gled den ur när jag rörde skarven.

Jag tog bort skarven och kopplade in instrumentet direkt till antennkabeln. Sen gjorde jag en datalogg som visade att Mux 1, 2, och 3 var väldigt nära pixelnivån samt att Mux 5 och  6 inte hittades alls.
Med pixelnivå menar jag signalnivån när kunden överhuvudtaget märker att det är fel och då är det väldigt långt under godkänd signalnivå.

Jag klättrade upp på taket för att kolla vad som behövde åtgärdas och där hittade jag många fel. Bl.a. var det inget bra skorstensfäste.

Maströret, eller maströren var inte ihopsatta på ett bra sätt så det övre kunde snurra. Otroligt nog hade en installatör från Canal Digital monterat parabolen på det bristfälligt fastsatta maströret. Helt sjukt egentligen för om man vrider parabolen en enda grad missas satelliterna med 7 mil!

Antennkabeln var även skarvad med inomhuskontakter som garanterat inte tål väder och vind. Jag kollade inte ens om det var dålig kontakt, utan jag klippte bara bort eländet.

Jag skruvade bort gitterantennen som var till köks-TV’n samt Canal Digital parabolen som inte användes längre. Därefter skarvade jag ihop maströren så gott jag kunde och monterade en ny kabel i Televes-antennen.

Nu började det likna något.

Sen monterade jag en förstärkare med 2 utgångar så jag kunde ansluta kabeln som gick till TV’n i köket.

Jag gjorde en ny koll i TV-rummet som visade att det blev godkänd signal på rubbet.

Jag kollade även signalen till TV’n i köket och såg att rubbet blev godkänt.


20211122 – Boxer ärende 110142

Hos den här kunden förekom det störningar ibland så jag fick ett uppdrag via Installatörsportalen att felsöka och åtgärda. Det skulle visa sig att det blev ett ganska, eller faktiskt väldigt komplicerat Boxer-ärende.

När jag kom hem till kunden började jag med att kolla vilken sorts antenn de hade och såg att det satt en liten aktiv Goobay-antenn ute på en takkupa.
Jag kollade vad Goobay antennen med inbyggd förstärkare gav för signal och allt var faktiskt OK, förutom att Mux 7 som sänds på VHF-området hade väldigt dålig signal. Jag visade kunden informationen på min webbsida vilka kanaler det finns i Mux 7, men det var ingenting han ville ha, så alltså skulle antennsignalen duga.

Jag visade kunden hur värdelös Mux 7 såg ut på spektrumet.

Sen hade kunden ytterligare en förstärkare som förstörde signalen totalt.

Att seriekoppla 2 förstärkare är verkligen inte “bara”. För att fixa kaskadkoppling av förstärkare måste man gå en avancerad kurs som vi CANT-auktoriserade tekniker har gjort.

Jag gjorde en visuell koll i huset och såg att det fanns 5 st. antennuttag kopplade på 2 olika slingor. Alltså 4 antennuttag på den ena slingan och ett på den andra. Men fördelaren till de 2 slingorna lyckades jag aldrig hitta.

Tillslut kopplade jag bort den extra förstärkaren och gick ner en våning för att kolla signalen ur antennuttaget i sovrummet, vilken faktisk blev helt OK, förutom Mux 7, som de ändå inte ville ha.

Sen gick jag in i vardagsrummet och mätte signalen i första, andra och tredje antennuttaget.


Signalen var godkänd även i det tredje antennuttaget där hushållets största TV var inkopplad.

En koll på spektrumet av signalen ur det tredje antennuttaget.

Ur det fjärde uttaget däremot fanns det i stort sett ingen signal alls, men det ska ändå inte användas.

Men sen kom kunden på att han ville ha signal till Mux 7 i alla fall, men då upplyste jag honom om att Boxer inte ersätter hur mycket som helst, utan att det finns en gräns. Om jag nu skulle montera en ny antenn så innebär det att jag i stort sett skulle få börja om från början. Men det var OK, så jag hämtade en Logperiodisk antenn i bilen och kollade om det var bra signalförhållande vid huset.

Signalen var helt OK, så jag skruvade dit en ny antenn.

En koll inomhus visade att en ny antenn gjorde susen, för nu blev rubbet godkänt.

Men signalen orkade inte fram till uttag nummer 3 så jag tog bort uttag nummer 1 och monterade en förstärkare där istället.

Nu blev det helt OK i uttag nummer 2.

Även i det tredje antennuttaget där huvud TV’n var ansluten hade bra signal.

Jag gjorde en sista koll i sovrummet också för att se att allt var OK.

Så nu har kunden bra signal överallt, men det blev som sagt faktiskt mera jobb än vad Boxer står för, så kunden kommer att få betala en del själv. Förhoppningsvis kan jag få maxbeloppet 3500 kronor inkl. moms av Boxer som jag naturligtvis drar av i fakturan som jag skickar till kunden.


20211110 – Boxer ärende 110417

Kunden fick inte in Kanal 9 och Eurosport 1 efter omläggningen så de gjorde en felanmälan till Boxer som skapade ett ärende via Installatörsportalen.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal parabol och en gitterantenn på skorstenen.

En sån här gitterantenn tar bara in signal från UHF-bandet och därmed inte Mux 7 som sänder på VHF-bandet. Därför fick inte kunden in Sportkanalen på programplats 46 heller.

Jag gick in för att kontrollmäta signalen och precis som jag trodde var den riktigt dålig.

Jag gjorde en datalogg som visade att all signal var väldigt långt ifrån godkänd.

Mux 6 som bl.a. sänder Kanal 9 och Eurosport 1 som kunden saknade syntes inte alls.

Signalen från Mux 7 var väldigt svag, men det var ju väntat eftersom det inte fanns någon antenn som tog in signal från VHF-området.

Huset ligger i ett område som är känt för att ha dålig signal till marksänd TV, men jag kopplade i alla fall in en Logperiodisk antenn till antenninstrumentet. Sen klättrade upp på taket för att kolla om det skulle gå att få in någon signal överhuvudtaget och otroligt nog så blev det bra signal 🙂

Så det var bara att skruva bort den gamla parabolen och gitterantennen. Sen monterade jag en Logperiodisk antenn och drog ner ny kabel till vinden.

De gamla prylarna är det bara att kasta.

Jag bytte som sagt kabel eftersom den gamla var torr och spräckt.

På vinden skarvade jag ihop den nya kabeln med den gamla men nere i sovrummet såg jag att det blev en otrolig dämpning. Det försvann så mycket som 20 dB på Mux 1.

Det fanns en skarv i vardagsrummet och där var det 17,5 dB starkare på Mux 1.

Jag bytte kabel från vinden till vardagsrummet och fick upp signalstyrkan lite till, men det skulle ändå inte räcka till sovrummet, så jag monterade en förstärkare.

I vardagsrummet hade de en Viasat-mottagare, men jag monterade en IEC-hane-kontakt på förstärkaren så att de även kan få in Boxers kanaler i vardagsrummet. Då kan de spara flera hundra kronor i månaden om de skippar Viasat och tecknar ett tvillingabonnemang hos Boxer istället.

En sista koll i sovrummet visade att rubbet blev godkänt.

Som synes blev det mycket bra signal till Kanal 9 och Eurosport 1 som kunden saknade.

Visst blev det fräscht och städat på taket 🙂

Nu har de bra signal på rubbet, men det blev ett ganska omfattande arbete som kommer att kosta lite mera än de 3500 kronorna (inkl. moms) som Boxer ersätter, så de kommer att få en faktura från mig också. Men att Boxer betalar 3500 kronor är väl riktigt schysst.


20211104 – Boxer ärende 110328

Kunden fick inte in Kanal 9 efter omläggningen så han gjorde en felanmälan till Boxer som skapade ett ärende via Installatörsportalen.

Jag besökte den här kunden tidigare, den 14 februari 2018, då jag monterade Air2Fibre så att Mojje fick snabbt internet. Men tyvärr tog åldern ut sin rätt, så Mojje lever inte längre.

När jag kom hem till kunden började jag med att göra en visuell koll av vad de hade för sorts antenn.

En koll i köket visade att ingen Mux hade godkänd signal och från Mux 6, dit Kanal 9 har flyttat, fanns det ingen signal alls.

En koll på spektrumet visar att det knappt syntes något nere i bruset.

Före en fördelare i källaren var det något bättre, men inte godkänt.

Jag klättrade upp på taket och anslöt instrumentet direkt till antennen. Det var det lite svag signal, men Muxarna på UHF-området var faktiskt godkända. Signal från Mux 7 på VHF-området saknades dock så jag monterade en ny Logperiodisk antenn.


En ny koll före fördelaren i källaren visade att rubbet var godkänt.

Det blev faktisk perfekta Simpsons.

En koll i gillestugan visade att allt var godkänt.

En sista koll i köket visade att signalen från Mux 2 och Mux 3 var strax under godkänt värde, men ändå OK för det var över 6 dB i marginal till störningarna.


20210722 – Boxer ärende 108890

Det här var ett lite struligt ärende. Det började med att kunden kontaktade Boxer eftersom han inte fick in National Geographic som han hade valt i paketet Flex 8. Enligt kunden såg han kanalen när programkortet var nytt och alla kanaler visades under provperioden, men efter 2 veckor då programkortet bara låser upp de förvalda kanalerna försvann bilden.

Boxer skickade då en arbetsorder, eller ett så kallat ärende, med beskrivningen; “kunden har provat olika åtgärder men verkar sakna alla kanaler i Mux 7”

När jag kom till kunden såg jag att de hade en UHF-antenn som inte tar in Mux 7 som sänds på VHF-området.

En koll i vardagsrummet visade helt OK värden på allt utom Mux 7.

Det satt en Wisi-förstärkare monterad så jag kollade vad det var för signal från antennen före förstärkaren.

En koll av spektrumet visar att det var ganska bra Simpsons.

En närmare koll av Mux 5 visar att den innehåller National Geographic.

Mux 7 däremot var ganska obefintlig.

För att visa kunden hur Mux 7 ska se ut kopplade jag in en Logperiodisk antenn till instrumentet.

En närmare koll av Mux 7 visar att den också innehåller National Geographic.

Men sen klarnade alltihopa. Det är nämligen så att National Geographic Wild finns på programplats 13 medan National Geographic HD finns på programplats 19.

Jag föreslog då att jag kunde byta till en Logperiodisk antenn som även klarar VHF-området, men kunden skulle hellre aktivera National Geographic Wild i sitt Flex 8 abonnemang.


20210714 – Boxer ärende 108912

Den här kunden hade flyttat ner TV’n till nedervåningen men fick ingen signal.
Efter lite felsökning såg jag att kabeln till nedervåningen inte var ansluten till antennen och sen såg jag att kontakten satt på fel kabel i vardagsrummet.

Mux 7, 2, 3 och 1 hade perfekt signal.

En datalogg i vardagsrummet visade att signalen från Mux 6 var långt under godkänd, men kanalerna som sänds därifrån kollade dom inte på.

En extra koll av Mux 5 och vilka kanaler den Muxen innehåller.


Fiber är eventuellt på gång så den gamla Wisi-antennen får hänga med några år till.


20210426 – Boxer ärende 107554

Kunden gjorde en felanmälan till Boxer som skickade en arbetsorder till mig.

När jag kom hem till kunden såg jag att det fanns 2 antenner. En VHF-antenn överst (som inte används längre) samt en UHF-antenn underst.

Den gamla UHF-antennen såg lite trött ut.

Jag gick in för att mäta hur dåligt det var och konstaterade att det inte fanns någon signal alls.

Med en handhållen antenn såg jag att det blev perfekta Simpsons och mycket bra signalkvalitet.

Så det var bara att ta ner de gamla antennerna.

Kablarna var torrspruckna och det var dålig kontakt i mastfiltret.

Monterat och klart.

Från TV-masten i Borlänge sänder Teracom alla Muxar på UHF-området.

Jag bytte även kabeln ända ner till TV-rummet, sen gjorde jag en datalogg som visar otroligt bra signalkvalitet. Det är nog bäst hittills 🙂


20210221 – Boxer ärende 106552

Kunden gjorde en felanmälan som vandrade runt lite eftersom det var långt att köra samt att det är i ett signalmässigt svårt område. I telefonen sa jag till kunden att det är ett svårt ställe och att jag aldrig har fått godkänd signal i marknätet till något hus i det området. Men jag bokade i alla fall in ett besök.

När jag kom dit såg jag att de hade en ganska ny antenn.

In koll inomhus visade vad jag trodde.

Jag klättrade upp på taket för att mäta med en handhållen Logperiodisk antenn, men det var lika uselt.

Sen kopplade jag in instrumentet i mastförstärkaren och såg att nivån var nerskruvad, så när jag skruvade upp den kom det mer signal.


En ny mätning visade betydligt bättre signal men inte helt godkänt.

Mux 5 gick in sämst med bara 1,9 dBµV i marginal till störningarna.

Mux 6 var inte så bra den heller.

Så jag kunde bara råda den här kunden att teckna ett abonnemang på TV via satellit.


Kommentarer inaktiverade.