Arbeten med paraboler, juli – september 2023

Det börjar bli för många bilder med parabolarbeten från 2023, så jag delar upp dem på flera sidor.


20230927 – Justering av polarisation.

En kund hörde av sig eftersom det ofta var störningar på Canal Digitals, eller numera Allentes kanaler.

Jag kände till stället för jag installerade anläggningen dagen före julafton 2016 och sedan gjorde jag ett serviceuppdrag genom Canal Digital den 5 oktober 2018. Men nu var det dags att besöka kunden på Per-Nils väg igen.

När jag kom dit såg jag redan nerifrån marken att polarisationen var felinställd.

Jag frågade kunden om någon hade försökt att justera själv och vridit mikrovågshuvudet. Men de hade inte rört prylarna, förutom när de sopade bort snö. Så troligen hade de kommit åt mikrovågshuvudet med kvasten.

Innan jag justerade något kontrollerade jag signalen från parabolen.

Efter mätningen kunde jag konstatera att ingenting var godkänt. Kravet är minst 13 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin, alltså marginal till störningarna.

Jag justerade polarisationen och kontrollerade att inte fästet till mikrovågshuvudet var spräckt.


Nu blev det godkänd signalkvalitet på rubbet.

Jag gick in i vardagsrummet och kontrollerade signalen.

Som synes blev det godkänd signal på rubbet.

Det blev en avsevärd förbättring på framförallt 10,778 GHz horisontellt där TV4 Motor HD sänds.

Där var det från början 10,1 dB i MER-värde och efter justering av polarisationen blev det 16,1 dB i MER-värde. 6 dB i förbättring kanske inte låter så mycket, men om dåligt väder gör att signalkvaliteten halveras återstår 13,1 dB och om det blir ännu sämre väder så signalen halveras ytterligare en gång återstår det 10,1 dB

Alltså måste signalkvaliteten halveras 2 gånger innan den blir så dålig som den var innan min justering.


20230913 – Hjälp med programmering av boxar samt byte av TV.

Jag träffade en kund vid affären som undrade om jag kunde fixa så att hans TV inte stänger av sig själv efter en stund. – Det kan jag säkert programmera sa jag och vi kom överens om en tid.

När jag kom hem till kunden såg jag att han hade 2 paraboler och en TV-antenn på huset.

Jag gick in i vardagsrummet och kopplade kabeln från TD64-parabolen till antenninstrumentet.

Jag konstaterade att allt var godkänt. Men att jag kunde få bättre signalkvalitet från 10,778 GHz horisontellt genom att justera polarisationen.

10,778 GHz horisontellt innehöll ändå inga kanaler han tittade på och när det ändå var godkänd signalkvalitet fick det duga.

Sen kollade jag menyerna i Viasat-boxen där jag avaktiverade automatiskt avstängning. Så nu stängs den inte av även om han somnar i soffan.

Sen kopplade jag in kabeln från UHF gitterantennen för att kolla signalkvaliteten.

Han ville bara ha möjlighet att se de fria SVT’s kanaler från Mux 1 och TV4 från Mux 2 och de hade bra signalkvalitet.


Sen bytte jag ut Philips TV’n mot en LG TV som han hade haft i sovrummet. Det visade sig dock att LG TV’n inte klarade av att ta emot digitala marksända kanaler så jag kopplade in hans lilla DVB-T2 mottagare med en HDMI-kabel till TV’n. Kanalerna var dock i fel ordning så jag flyttade SVT1 till plats 1 och TV4 till plats 4 osv.

Så nu gäller följande till LG TV’n i vardagsrummet:

  • Viasat till ingång HDMI 1.
  • DVB-T2 box till ingång HDMI 2.

20230906 – Montering av ny parabol högt upp.

Den 9 augusti besökte jag den här kunden eftersom de hade dålig signal. Jag konstaterade då att skogen skymde signalen och att parabolen måste flyttas högre upp. Men det skulle inte räcka att flytta upp parabolen på gaveln där Viasat-parabolen satt, utan den måste monteras högst upp på husets västra gavel och dit upp är det cirka 8-9 meter som egentligen kräver en skylift. Men det skulle bli ganska omständligt att få dit en skylift, så jag tog med min långa stege och gjorde ett nytt besök.

Men det var verkligen inte “bara” att få dit ett fäste så högt upp och dessutom så att röret kom ut 56 cm. från väggen.

Eftersom det ändå skulle monteras nytt så högt, upp rekommenderade jag att montera ett nytt mikrovågshuvud med Sat-CR-signal, så att de kan spela in en kanal samtidigt som de tittar på en annan.

Det nya Opticum Sat-CR-24 monterade jag i ett aluminiumfäste, så nu slipper de även ett plastfäste som spricker.


Sen var det “bara” att montera parabolen högt däruppe.

Det var som sagt väldigt omständligt att montera allt så högt upp.

Nu blev det signal utan skymmande skog.

Efter att jag hade justerat gjorde jag en datalogg.

Sen gäller det att dra ner vattenskyddet runt kontakten.

Justerat och klart.


Sen var det bara att dra 23 meter kabel till andra sidan huset och den sista biten tänkte jag använda från Viasat parabolen.

Inne i vardagsrummet kollade jag vilken signal de hade från Viasat parabolen.

Signalen från den nya TD65 parabolen med Opticum mikrovågshuvudet blev mycket bättre.


20230830 – Byte till ett Inverto Quad LNB.

För närmare ett år sedan besökte jag den här kunden för att sätta fast väggfästet ordentligt samt att justera parabolen. Då var det svårt att avgöra om det blev så bra signal som förväntat eftersom en byggställning skymde parabolen lite grann.

Men kunden tyckte att signalen var väderkänslig så han kontaktade mig för åtgärd.

Jag började med att kolla signalen som var aningens under godkänd. I den högra kolumnen kan du se Link Margin och där ska det vara minst 6 dB i marginal till störningarna. Nu var det bara 5,9 dB som bäst.

Jag undrade om ställningsbyggarna hade kommit åt mikrovågshuvudet så jag testade med att justera.

Nu fick jag betydligt bättre signalkvalitet men dock inte godkänt på 11,261 GHz horisontellt och 12,111 GHz vertikalt.

Jag kollade vilka kanaler som sänds på 12,111 GHz, men det var bara en testkanal.

Jag bytte till ett Iverto Quad mikrovågshuvud och justerade polarisationen.

Nu blev det godkänt på rubbet.

Jag gjorde även en koll av signalen i vardagsrummet.

Fixat och klart med bra marginal till störningar vid kraftigt regnväder.


20230828 – Byte av defekt mikrovågshuvud efter åska.

Den här kunden har jag varit till 2 gånger tidigare. Installationen av parabolen och en satellitmottagare gjorde jag den 5 december 2017. Året efter uppgraderade jag anläggningen till ett tvillingabonnemang så de kunde se olika kanaler på olika TV-apparater.

Men nu hade blixten slagit ner nära huset så i stort sett all elektronik slogs ut. Satellitmottagarna startade men de sa “ingen signal” så kunden bokade in service.

När jag kom dit kopplade jag in antenninstrumentet, men det indikerade kortslutning i mikrovågshuvudet och slog ifrån direkt.

Så det var bara att klättra upp och byta ut det trasiga mikrovågshuvudet.

När jag hade justerat polarisationen kollade jag parabolinställningen och den hade inte flyttat sig en enda millimeter trots att det var närmare 6 år sedan jag skruvade dit den.

När jag var klar ute var det dags att gå in i huset och kolla att satellitmottagarna funkade.

Jag gjorde en koll av signalen i vardagsrummet innan jag kopplade in och startade upp Smart-boxen.

I TV-rummet började jag med att kolla spektrumet som visade 3 aktiva användarband. Längt till vänster UB05 och UB06 som är till satellitmottagaren i vardagsrummet samt UB01 i mitten, som är till antenninstrumentet.

Jag gjorde en datalogg innan jag satt i kabeln i Smart-boxen.

Sen visade det sig att HDMI ingång nummer 1 var glapp i TV’n. Men efter att jag hade kollat att det inte var fel på kabeln satt jag den i ingång HDMI 2 i TV’n och då funkade det.


20230815 – Montering av ett nytt Opticum mikrovågshuvud.

Signalen försvann så kunden besökte Emanuelsons i Sandviken för att få hjälp. Men de hade ingen tekniker tillgänglig så de hänvisade till mig.

När jag kom dit såg jag att det satt ett gammalt Alps Quad mikrovågshuvud i ett torrt gammalt fäste på Triax TD64 parabolen.

Jag kopplade in antenninstrumentet för att se om det räckte att byta fäste och justera, men mikrovågshuvudet var dött.

Det var bara att ta bort de defekta delarna.

Jag hämtade ett nytt ett Opticum LSP 02G mikrovågshuvud och ett nytt fäste i servicebilen.

Efter justering gjorde jag en datalogg för att dokumentera signalen innan den hade gått igenom koaxialkabeln in till vardagsrummet.

Nytt och fräscht ute vid parabolen.


Inne i vardagsrummet såg jag att signalstyrkan sjönk 8-10 dB vilket var lite väl mycket i förhållande till kabellängden. Men alla transpondrar hade godkänd signalkvalitet så det var ingen idé att byta kabel.


20230811 – Uppstart av ny satellitmottagare till befintlig parabol.

Det blev ett kraftigt åskväder så satellitmottagaren gick sönder. Kunden skaffade en ny, men fick inte igång den, så han misstänkte att även mikrovågshuvudet hade gått sönder.

När jag kom dit kollade jag signalen och såg att mikrovågshuvudet var helt. Signalen var dock lite sämre än sist, men det berodde nog på det dåliga vädret.

När jag hade kollat signalen från Hotbird 13° öst kopplade jag in satellitmottagaren och valde rätt satellit mm. sen fick de bild på de persiska kanalerna igen.

Vi får väl se hur det utvecklar sig med signalen. Blir det störningar så bör jag nog byta ut parabolen mot en större.


20230809 – Skogen skymde satellitsignalen.

Kunden misstänkte att träden hade vuxit upp så de skymde signalen och när jag kom dit såg jag att kunden hade rätt.

Det var överlag dåligt och ingen transponder hade godkänd signalkvalitet.

Jag aktiverade max- och min hold för att se hur mycket signalen pendlade.

Men det skulle inte räcka att flytta upp parabolen på husets östra gavel utan den måste monteras högst upp på husets västra gavel och dit upp är det cirka 8-9 meter, så det krävs en skylift. Därför blir det ytterligare ett besök.


20230808 – Dåligt mikrovågshuvud och glapp i HDMI-kabel.

Det förekom ofta störningar och ibland försvann bilden helt, så kunden kontaktade mig för åtgärd.

När jag kom hem till kunden började jag med att kolla signalen som visade sig vara ganska dålig.

Ute på balkongen satt det en Triax TD64 parabol med ett Triax QUAD mikrovågshuvud.


Jag såg att det hade hade ändrat läge som det lätt gör när fästet har blivit dåligt. Jag trodde först att det skulle gå att få bra signal genom att justera polarisationen, men det visade sig att mikrovågshuvudet var dåligt.

Så jag tog bort det gamla Triax mikrovågshuvudet och monterade ett nytt Opticum med ett nytt fäste istället.


Jag brukar justera polarisationen på frekvensen 10,778 GHz eftersom det finns en transponder som sänder vertikalt och en som sänder horisontellt.


Justerat och färdigt.

Det var tjocka moln som säkert dämpade signalkvaliteten närmare en dB.

Nu blev det bra signal till satellitmottagaren i TV-rummet.

Men sen visade det sig vara glapp i HDMI-kabeln så jag hämtade en ny i firmabilen. Sen ändrade jag även upplösningen från 576i till 1080i, så nu kan de även se bilden i HD-kvalitet.

Jag gjorde en koll i satellitmottagarens information och den visade 100% signalkvalitet på frekvensen 11,216 GHz vertikalt som sänder SVT-kanalerna.

Så nu kan de kolla på TV utan störningar även när det regnar.


20230801 – Fel mjukvara i en ny Samsung UHD 680.

En säljare från Allente ringde till kunden och tyckte att han skulle köpa en ny satellitmottagare eftersom hans Canal Digital Smart var lite gammal.

Han fick då hem en ny Samsung UHD 680 som han kopplade in men det visade sig vara omöjligt att få satellitmottagaren att hitta några kanaler. Kunden ringde då supporten och de trodde att det var dålig signal. Mycket märkligt tänkte kunden eftersom det funkade bra med den gamla Smartboxen och efter många försök kontaktade han mig.

När jag kom dit såg jag att det satt en Triax TD64 parabol på maströret.

Den hade även ett FR8-Q52-LNB där kabeln var ansluten på Sat-CR utgången.

Jag gick in i vardagsrummet och började med att kolla signalen som var mycket bra.


Jag startade upp satellitmottagaren och såg direkt att den hade fel main software. Otroligt nog skickar Allente ut satellitmottagare med mjukvara för att ta emot Viasats kanaler från 4,8° öst som inte används längre.

Så jag fick gå in i service menyn (som inte är avsedda för normala TV-tittare eller konsumenter) och uppdatera system-mjukvaran.

När det var fixat hittade satellitmottagaren alla kanaler.


20230720 – Dino ville ha hjälp med parabolsignalen efter åska.

Dino hade 3 olika satellitmottagare och alla gick sönder när blixten slog ner i närheten. Då beställde han och fick hem 2 st. nya Allente 1 satellitmottagare från Allente, men sen fanns det ingen signal från parabolen.

När jag kom dit såg jag att parabolen satt kvar som jag lämnade den sist jag var där.

När jag kopplade in instrumentet för att kolla mikrovågshuvudet varnade instrumentet för kortslutning.

Jag monterade ett nytt Opticum som har en Sat CR 24 utgång och 3 Legacy-utgångar, eller universalutgångar som det heter på svenska.

Justerat och fixat.


Det var lite struligt att ta reda på vilken kabel som gick till vardagsrummet. Men efter en stund hade jag fixat Sat-CR-signal från 4 användarband till Allente-1 mottagaren med hårddisk i vardagsrummet. Då kan de alltså spela in 3 kanaler samtidigt som de kollar på en fjärde kanal.

Signalen till altanen och TV-rummet på övervåningen går genom en fördelare och det funkar så länge de bara använder satellitmottagaren på altanen ELLER i TV rummet, eftersom man inte kan dela en universalsignal. Men Dino är nöjd med det, för han ska bara ha 2 st. satellitmottagare.

En koll av signalen ur kabeln på altanen.

En koll av signalen ur kabeln i TV-rummet på övervåningen.

Till en början såg Dino lite skeptisk ut, men sen såg han att det verkligen blev bild i TV’n.


20230719 – Träd skymde fortfarande satelliterna.

Den 15 februari 2022 besökte jag den här kunden förra gången. Då lyckades jag få godkänd signal på rubbet, men jag sa att några träd måste bort för om de vajar i vinden kan de skymma signalen. Men nu var det dålig signal igen, trots att de hade fällt massor av träd.

När jag kom dit såg jag att parabolen satt kvar exakt som sist.

På parabolen satt det ett QUAD universal mikrovågshuvud som som kan användas för att skicka signal till 4 olika satellitmottagare eller två satellitmottagare med inspelningsfunktion. Men i det här fallet har kunden endast en satellitmottagare.

Visst hade de fällt många träd, men träden som skymde parabolen var kvar och dessutom lite högre än sist.

Jag aktiverade max och min hold i instrumentet så man kan se hur signalen pendlade. För övrigt är det i stort sett omöjligt att justera en parabol när signalen ändrar styrka utan att man ens rör parabolen.

Jag visade kunden vilka träd som måste bort. Lite skämtsamt sa jag att det bara är att fälla träd tills satellitmottagaren visar en grön signalstapel, dvs. att signalen är godkänd.


Kommentarer inaktiverade.