Ett mycket svårt Sat-CR fel.

För en vecka sedan var jag var till den här kunden och åtgärdade en hel del signalfel, men efter det ville inte OnePlace-mottagaren starta, så Canal Digital skickade en ny. Men när kunden fick hem den nya OnePlace-mottagaren sa den “ingen signal” så Canal Digital tyckte att jag skulle åka dit igen.

När jag pratade med kunden i telefonen så frågade jag om han hade gjort Sat-CR-24-mikrovågshuvudet strömlöst nån minut, eftersom den lilla datorn i det kan hänga upp sig. Enligt uppgift hade det varit strömlöst en stund, men det hjälpte inte, så jag bokade in ett besök.

När jag kom till kunden så kopplade jag in instrumentet och fick fram signal direkt. På bilden är användarband 09 markerat och som synes var det lika bra signal som när jag lämnade kunden en vecka tidigare. (Den 7 maj om man ska vara noga)

Längst till vänster är UB01 som jag aktiverade med instrument, sen är det användarband 9, 10, 11 och 12 som OnePlace mottagarna tar in som standard och längst till höger är UB13 aktiverad.

Jag gjorde en datalogg med UB 09 inställt och det visade bra värden på rubbet.

Så jag satt i kabeln i OnePlace-mottagaren som sa “ingen signal” Knepigt, för det var ju signal nyss. In med kabeln i instrumentet igen och som synes var det ingen signal 🙁

Jag gjorde det strömlöst en stund och efter några minuter kopplade jag in instrumentet igen för att se att signalen kom tillbaka. Jag aktiverade (från vänster till höger) UB01, UB09, UB10, UB11, UB 02 och UB12 som är markerat på bilden nedan.

Jag ställe instrumentet på UB24 (längst till höger) och startade upp 3 satellitmottagare på UB08, UB01, UB09, UB10, UB11, UB 02 och UB12

Men signalen försvann igen, så jag bytte mikrovågshuvud och sen gjorde jag 4 kontrollmätningar på användarbanden som OnePlace-mottagarna tar som standard.

Först en kontrollmätning på 11247-V på UB09.

En kontrollmätning på 11247-V på UB10.

En kontrollmätning på 11247-V på UB11.

En kontrollmätning på 11247-V på UB12.

Nu ska väl allt funka tänkte jag och gjorde en ny datalogg i vardagsrummet med instrumentet inställt på användarband 10 (UB10)

Men efter det så la även det nya mikrovågshuvudet av och visade “ingen signal” 🙁 Strömlöst en stund, sen återstart och då funkade allt igen.

Jag monterade en fördelare så att jag kunde se vad OnePlace-mottagaren skickade för kommandon och som synes på spektrumbilden så har instrumentet UB 01 och OnePlace-mottagaren UB09, UB10, UB11, och UB12.

En spektrumbild på rubbet. Från vänster till höger, först UB05 och UB06 som går till mottagaren i uterummet, sen UB07 och UB08 som går till mottagaren i TV-rummet. Därefter följer UB01 som instrumentet aktiverade och därefter UB09, UB10, UB11 och UB12 som är till OnePlace-mottagaren.

Jag bytte som sagt mikrovågshuvud, men jag är faktiskt tveksam till att det är defekt på något sätt. Det är såna här fel man kan bli gråhårig på. Det kan möjligen finnas en skada på kabeln någonstans, som inte syns på instrumentet. Ett litet veck eller en hårt fastsatt klammer kan räcka för att förstöra Sat-CR kommandon. Om mottagaren frågar efter TV4 och mikrovågshuvudet fattar fel så att det skickar ner TV6 så blir det naturligtvis “ingen signal” på TV4.

Jag hoppas att det funkar i framtiden, men det kan ju även vara kombinationen av Sat-CR-frekvenser som ställer till det. Om det inte funkar så kan man prova andra användarband, men ett sådant uppdrag är fruktansvärt tidsödande och alla de timmarna vill ju inte Canal Digital betala.

Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 919328
Återbesök hos 913686 och 915403

Kommentarer inaktiverade.