Även ett nytt mikrovågshuvud kan vara defekt.

Idag råkade jag ut för det första defekta mikrovågshuvudet av Canal Digitals nya sort. Typisk att det ska hända när det är som jäkligast, svåråtkomligt, sluttande mark, högt upp med en extra lång stege och gränsfall med skymmande träd. Som tur är fanns det i alla fall ett gammalt specialgjort väggfäste som jag kunde använda till parabolen. Tillslut hade jag fått dit parabolen, monterat koaxialkabeln på mikrovågshuvudet och hängt på min mätkabel med snabb-F-kontakt eftersom det inte skulle gå att nå mikrovågshuvudet senare.

Så jag vrider ut parabolen och startar instrumentet och ser …. nada … inget …. bara lite brus.

Ändrade till Sat-CR, men hade problem att hitta satelliterna. Efter en del trixande så hittade jag Thor-satelliterna, men det var dålig signal på de vertikala. 13,3  i MER-värde är dåligt, men det går fortfarande att se på TV och lite signalreserv finns det till dåligt väder.

Samma frekvens i horisontell polarisation funkade bra med 17,0  i MER-värde.

Jag gick in till TV-rummet och gjorde en datalogg för att upptäcka att det såg knepigt ut. Alla transpondrar på vertikalt lågband hade dålig signalkvalitet. Jag hade nu starka misstankar om att mikrovågshuvudet var felaktigt. Men hur skulle jag nå upp för att byta det?

Efter en hel del strul fick jag i alla fall dit stegen och bytte till ett annat mikrovågshuvud (av samma sort) och då blev signalen som förväntat 🙂 Efter att jag bytt mikrovågshuvud gjorde jag en ny datalogg i TV-rummet och nu blev signalvärdena lika bra som jag brukar få dem 🙂

Nu är det faktiskt så att om jag hade kört en fuling och ansett att installationen var klar, så hade kunden säkert skrivit under och godkänt installationen, eftersom TV’n funkade. Men det kan jag aldrig göra, för jag vill alltid att det ska vara så bra signalkvalitet som det överhuvudtaget går att uppbringa. Dessutom kan felet bli värre så att TV’n lägger av på självaste Julafton och det vill jag inte vara med om.
Så nu har Canal Digital ännu en nöjd kund 🙂

Canal Digital installation # 821486

Kommentarer inaktiverade.