Byte av defekt mikrovågshuvud efter åska.

Den här kunden har jag varit till 2 gånger tidigare. Installationen av parabolen och en satellitmottagare gjorde jag den 5 december 2017. Året efter uppgraderade jag anläggningen till ett tvillingabonnemang så de kunde se olika kanaler på olika TV-apparater.

Men nu hade blixten slagit ner nära huset så i stort sett all elektronik slogs ut. Satellitmottagarna startade men de sa “ingen signal” så kunden bokade in service.

När jag kom dit kopplade jag in antenninstrumentet, men det indikerade kortslutning i mikrovågshuvudet och slog ifrån direkt.

Så det var bara att klättra upp och byta ut det trasiga mikrovågshuvudet.

När jag hade justerat polarisationen kollade jag parabolinställningen och den hade inte flyttat sig en enda millimeter trots att det var närmare 6 år sedan jag skruvade dit den.

När jag var klar ute var det dags att gå in i huset och kolla att satellitmottagarna funkade.

Jag gjorde en koll av signalen i vardagsrummet innan jag kopplade in och startade upp Smart-boxen.

I TV-rummet började jag med att kolla spektrumet som visade 3 aktiva användarband. Längt till vänster UB05 och UB06 som är till satellitmottagaren i vardagsrummet samt UB01 i mitten, som är till antenninstrumentet.

Jag gjorde en datalogg innan jag satt i kabeln i Smart-boxen.

Sen visade det sig att HDMI ingång nummer 1 var glapp i TV’n. Men efter att jag hade kollat att det inte var fel på kabeln satt jag den i ingång HDMI 2 i TV’n och då funkade det.

Kommentarer inaktiverade.