Pulserande antennsignal.

En kund hade dålig TV-signal så han kontaktade mig för åtgärd. Men när han sa adressen förstod jag att det var ett hyreshus och då är det fastighetsägaren som ska se till att det finns signal till TV-apparaterna. I alla fall till SVT’s kanaler som är så kallade “must carry” kanaler. Men kunden sa att fastighetsägaren inte fixade detta så alla hyresgäster hade egna antenner eller paraboler.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal Triax-antenn på väggen.

Kopplingsdosan var öppen så det var säkert dålig kontakt.

Jag gick in i lägenheten och mätte den inkommande signalen.

I dataloggen såg jag att signalen till Mux 3 var sämst.

Men sen såg jag att signalen pulserade ganska kraftigt, så jag filmade antenninstrumentet med mobilen.

Jag aktiverade max och min hold i antenninstrumentet för att kunna se hur stark och låg signalen var. Det blå indikerar den starkaste signalen, det gula just nu och det gröna den svagaste. Som ni ser varierade signalen kraftigt, så alltså är en datalogg ganska värdelös eftersom man inte vet hur signalen var just vid tillfället då instrumentet mätte på en viss Mux.

Ibland tappades signalen helt.

Det blir säkert bra med en ny antenn tänkte jag och tog bort den gamla Triax-antennen.


Ganska högt upp på väggen monterade jag 2 st. väggfästen och ett specialrör, för att få antennen längre från väggen.
Men otroligt nog så pulserade signalen i alla fall.Den gamla kabeln var det inget större fel på så jag gjorde en skarv som jag skyddade mot fukt.

Jag gjorde en ny mätning, men som sagt, hur var signalen just vid mätningstillfället?

När jag kom hem ritade jag på en karta hur signalen går. Avståndet från antennen till TV masten i Hofors är 1,8 km och det finns inget vindkraftverk i vägen. Signalen passerar dock över E16 som går genom Hofors, men det borde inte vara något problem.

Jag har diskuterat detta med kollegor och flera säger att vindkraftverk kan störa trots att de inte är mellan TV-antennen och sändarmasten, eftersom signalen studsar på vindkraftbladen. De närmsta vindkraftverken i det här fallet är de på Kaptensberget, men de är ju nordöst om Hofors så de borde inte kunna störa. I övrigt är de närmaste cirka 2,5 mil söderut, alltså mycket längre bort än TV-masten.

Jag måste nog besöka kunden igen för att få klarhet i om den pulserande signalen beror på vindkraftverk eller om det beror på något annat.

Kommentarer inaktiverade.