Extra arbete till ett DishTurn uppdrag

Vid arbetet med att rikta om alla Viasat-paraboler till positionen 0.8° väst kommer vi tekniker säkert att hitta en hel del som inte duger till en hi-tech satellitanläggning. Med hi-tech menas att det via satellit är flest HD-kanaler med högsta möjliga upplösning, eller vad sägs om 15 Mbit/s för en HD-kanal? Motsvarande kanal är oftast komprimerad till 2 Mbit/s i fibern.

På den här arbetsorden stod det att jag även skulle byta parabol och mikrovågshuvud. Troligen hade kunden sagt att signalen var dålig.


Jag såg med blotta ögat att polarisationen var feljusterad.

Men jag ville inte skruva dit en ny parabol på det dåliga fästet, så jag sa till kunden att jag skulle diskutera med Allente om lämplig åtgärd. Om de godkände mitt förslag skulle jag återkomma en annan dag och montera ett stabilt väggfäste med nytt maströr till den nya parabolen.

Om jag hade chansat och skruvat dit en ny parabol på det dåliga fästet är det garanterat jag som får skulden när parabolen blåser ur läge. För vems fel är det annars?

Efter att jag hade fått klartecken av Allente att åtgärda anläggningen och fakturera dem för jobbet, kunde jag besöka kunden igen för att fixa anläggningen.

Tydligen hade den som monterade parabolen ingen lång borr för kabeln var dragen genom fönstret.

Detta mår inte signalen bra av.

Jag kollade om satellitmottagaren var uppdaterad samtidigt som jag gjorde en datalog och såg att de hade riktigt usel signal. Faktiskt den sämsta jag har sett på länge.

Instrumentet klarade inte ens att kolla vilka kanaler som sänder på 11,385 GHz horisontellt.

Det var bara att sätta igång och resa upp stegen, men inte ens det var lätt för marken lutade sidledes. Tillslut kom jag upp och kunde ta bort parabolen, hålbandet och det rostiga maströret.Huset ligger i alla fall fint vid ån.

Efter 3 timmars arbete, när jag hade fått ditt ett nytt väggfäste, maströr, ny TD65-parabol och ett nytt mikrovågshuvud kunde jag justera in allt och fick 16,8 dB i MER-värde på 10,778 GHz horisontellt.

Sen återstod en svår och tidsödande kabeldragning. Bl.a. var jag tvungen att ta bort rester av gamla kabelklammer för att få dit kabeln snyggt i hörnet. Sen var det inte helt lätt att få upp stegen så att jag nådde överallt.

Efter ytterligare några timmars arbete var det klart med en snygg kabeldragning.


Nu sitter det ett kraftigt maströr på ett stabilt fäste.


Den gamla TE57 parabolen har sett sina bästa dagar så nu är det återvinningen nästa 🙂

Jag startade uppdateringen av mottagaren så den kunde jobba medan jag klamrade kabeln, men när jag var klar gjorde jag en datalog för att dokumentera. En signalkoll i satellitmottagaren visade 100% på alla staplar, något som det aldrig hade varit enligt kunden.

70 cm avstånd från mikrovågshuvud till tak är lagom för det kan säkert bli mycket snö i den där hörnan på taket.


Fixat och jag tycker att det färdiga resultatet är 100 gånger bättre än vad det var från början.

Men det var verkligen inte lätt, för det var blött och regnigt när jag monterade samt att marken lutade vilket ställde till en hel del problem med stegen. Sen var det lilla taket i hörnan snorhalt så jag fick rigga upp en pall med spännband för att kunna stå i hörnet. OK resultatet blev mycket bra, men det blir inte billigt med allt material + 4,5 timmar arbete med demontering av gamla prylarna samt montering av det nya + en halvtimme koll av anläggningen den 23 november. Men som alltid – smakar det så kostar det.

Jag fick ett SMS av kunden.
Tack för den utsökta monteringen av parabol och kabel samt den läsvärda beskrivningen.
Ypperlig kontakt med satellit.

DishTurn – 1104728

Kommentarer inaktiverade.