Svårt att nå de gamla antennerna ….

Signalen till båda TV-apparaterna försvann helt plötsligt så kunden ringde mig och undrade om jag kunde fixa det. – Självklart och faktiskt redan i morgon eftersom akuta jobb har förtur, sa jag.

Men när jag kom till kunden såg jag att det skulle bli mycket svårt att nå antennerna eftersom det inte fanns någon takstege dit. Sen var det gammalt skört tegel så det skulle säkert gå sönder ett antal enkupiga tegelpannor. Svårt läge för det gick inte att komma in med en skylift heller. Att skruva dit ett väggfäste på fasaden ville jag inte eftersom det var tilläggsisolerat med frigolit och sprutad puts på det.

För att inspektera hur det såg ut zoomade jag in med kameran och såg ett gammalt mastfilter.

En kabel var av och det är säkert därför som signalen försvann helt plötsligt.

Gamla torra kablar och ett rostigt skorstensfäste.

En bit ner under takfoten satt det en fördelare.

Jag tog ner fördelaren och såg att den var i mycket dåligt skick.

Även koaxialkabeln hade gjort sitt.

– Men jag kanske kan montera en antenn på garaget, sa jag och klättrade upp för att göra en koll med en handhållen antenn. Jag såg att det var hur bra signal som helst med perfekta Simpsons.

Så jag monterade ett väggfäste, fäste på vindskivan, ett maströr och en Logperiodisk antenn.Jag startade en datalog för att se vad antennen lämnade för signal ute vid garaget.

Mycket bra signal.

Även Mux 6 gick in bra.

Mux 2, 3, 1 och 5 blev också bra.

Koaxialkabel drog jag genom en trädgårdsslang.

Slangen med kabeln ska kunden gräva ner själv.
En koll i TV-rummet på övervåningen efter att signalen hade gått igenom en 33 meter koaxialkabel och en 2-vägs fördelare.

Även i sovrummet blev det bra signal.
Jag räknade ut att 28 meter trippelskärmad kabel dämpade signalen 4,7 dB på Mux 6 som ligger på 674 MHz.

Till TV’n i sovrummet hade kunden en färdig 3 meters antennsladd så jag kollade signalen genom den också.

Det visade sig att 3 meter färdig antennsladd dämpade signalen 3,3 dB på 674 MHz vilket motsvarar dämpningen i 19,6 meter trippelskärmad koaxialkabel. Så nu förstår ni kanske varför jag aldrig köper sån kabel. Däremot har jag funderat på att starta tillverkning och försäljning av bra anslutningskablar i exakt den längd kunden vill ha.

Ännu ett ställe där den logperiodiska antennen levererar bra signal.

Kommentarer inaktiverade.