Irriterande

En lång historia. Detta handlar om Boxers ärenden 1503 och 1183


I april 2014 blev jag kontaktad av Boxer som undrade om jag kunde uppgradera antennanläggningarna hos ett par kunder som saknade VHF-antenner för att kunna ta emot kanaler som sänder via Nät 7.

Husen ligger bredvid varandra i ganska svår radioskugga och efter en hel del mätande och räknande kom jag fram till att det var omöjligt att erhålla godkänd signal inom rimliga ekonomiska gränser. Det är klart att en 50 meter hög fackverksmast hade varit mumma, men det finns ju som sagt gränser.

Mätvärden hos kund 1503:
minimikravet är 45 dB i signalstyrka var det bara Nät 2 och Nät 3 som hade godkända värden. Jag kan tänka mig att störningar förekommer ofta på SVT’s kanaler som sänder via Nät 1.
CHAN: 24 – Nät 2 = 47,7 dB
CHAN: 27 – Nät  1 = 39,6 dB
CHAN: 30 – Nät  4 = 41,4 dB
CHAN: 32 – Nät  3 = 48,3 dB
CHAN: 46 – Nät  5 = 42,5 dB
CHAN: 50 – Nät  6 = Ej mätbart. För låg nivå för att kunna mäta.

Kolla in det dåliga mobilfotot som jag tog av spektrumet som visar mottagningen av Nät  6 (CH:50). Signalen syns ju knappt i bruset, ett hopplöst fall. Det är för lågt för att kunna mäta, men jag uppskattar att nivån är ca 12 dB.
139930127677067200_resized-8511510

Mätvärden hos kund 1183:
Signalnivån in från antennen är i klenaste laget och det är endast Nät 3 som hade godkänd signalstyrka och signalkvalité.
CHAN: 24 – Nät  2 = 43,1dB
CHAN: 27 – Nät  1 = 41,0 dB
CHAN: 30 – Nät  4 = 39,9 dB
CHAN: 32 – Nät  3 = 45,9 dB
CHAN: 46 – Nät  5 = 39,3 dB
CHAN: 50 – Nät  6 = Ej mätbart. För låg nivå för att kunna mäta.
139912317770420700_resized-4505678

När jag hade dokumenterat dessa usla mottagningsförhållanden var det bara att skriva en rapport till Boxer att det inte går att erhålla godkända värden och att om kunderna så önskar kan de avsluta abonnemangen.


Men i december 2014 körde jag förbi husen i ett annat ärende och förvånade nog såg jag att antennerna på båda villorna var kompletterade med VHF-antenner. Jag ringde då till Boxer och frågade vad som var på gång, men de upplyste mig om att de minsann inte hade skickat nån annan tekniker, utan detta måste kunderna ha ordnat själva. Tyvärr misstänkte jag då att kunderna tvivlade på mina mätningar, så jag skrev det här inlägget.


Men så häromdagen, i början av februari 2015, när jag körde genom området igen såg jag att en av kunderna var ute, så jag stannade till och pratade med honom.
-Jovisst, Boxer skickade en annan tekniker som monterade en VHF-antenn åt mig och en antenn hos grannen, sa kunden.
-Den teknikern fixade det du inte klarade av, sa han lite lätt flinande.
– Vadå fixade, det går ju inte att erhålla godkänd signal och framförallt inte på HD-kanalerna, svarade jag.
– Men det är inte störningar så ofta och HD kanalerna behöver jag inte, sa kunden.

Senare ringde jag den andra kunden och frågade om deras TV-antenner funkade.
– Jodå, Boxer skickade en annan tekniker som fixade det du inte klarade av, men visst förekommer det störningar ibland, men inte så ofta svarade även den kunden.

Nu när båda kunderna hade bekräftat att Boxer hade skickat en annan (icke CANT-auktoriserad) tekniker, så ringde jag upp Boxer igen.

– Hur kan ni acceptera och betala någon som monterar en antenn utan att erhålla godkända signalvärden, frågade jag.
– Det är upp till kunden att godkänna det, svarade Boxer.
– Men då är det inte fackmannamässigt utfört enligt vårt samarbetsavtal, svarade jag.
– Det är fortfarande upp till kunden att godkänna, svarade Boxer.

Så nu går ju snacket att det har varit en annan montör där och fixat något som jag minsann inte klarade av.

Ridå! Boxer menar alltså att jag ska uppgradera en antennanläggning trots att det inte går att uppfylla Teracoms krav på mottagning, om kunden godkänner vissa störningar!

Men jag kommer fortfarande inte att montera något som inte ger en godkänd signal. Det är det enda som är seriöst, eller hur?


Nu fattas det bara att Boxer skickar någon annan till ärende 10315 också. Är det perfekta väderförhållanden så kanske det funkar, just då i alla fall.

Kommentarer inaktiverade.