Någon som tvivlar på mina mätningar?

I våras, i april närmare bestämt, blev jag kontaktad av Boxer som undrade om jag kunde fixa ett antennproblem hos en kund. Enligt felanmälan pixlade bilden ibland samt att HD-kanalerna och de kanaler som hade börjat sända på VHF-bandet inte gick att se. Jag har skrivit om detta ärende tidigare, läget är mycket svårt, villan är placerad bakom ett berg och en tät skogsdunge, så signalen från TV-masten i Gävle är usel. Dessutom var huset redan utrustat med Televes största UHF-antenn, vilket gjorde det omöjligt att skaffa en antenn som ger mer signal. Det är faktiskt så illa att skogen även skymmer satelliterna, vilket gör det omöjligt att erhålla signal till en parabol.

Så här såg det ut på taket då.
139906429057551900_resized-4893342
Jag gjorde massor av mätningar och beräkningar, men signalnivån på platsen är verkligen i klenaste laget. Kravet är minimum 45 dB, så därför är det endast MUX 3 som hade godkänd signalstyrka och signalkvalité.
CHAN: 24 – MUX 2 = 43,1dB
CHAN: 27 – MUX 1 = 41,0 dB
CHAN: 30 – MUX 4 = 39,9 dB
CHAN: 32 – MUX 3 = 45,9 dB
CHAN: 46 – MUX 5 = 39,3 dB
CHAN: 50 – MUX 6 = Ej mätbart. För låg nivå för att kunna mäta.
139912317770420700_resized-4505678

Efter mycket testande och räknande var jag tillslut tvungen att inse att det var omöjligt att erhålla en godkänd Boxer-signal. Men så idag hade jag vägarna förbi och då såg jag att någon ändå hade kompletterat med en VHF-antenn!
141832893414969600_resized-1846539
Jag ringde då till Boxer och frågade vad som var på gång, men de sa att de inte hade skickat nån annan tekniker, för de litar på vad jag kom fram till, dvs. att det inte går att uppnå godkända värden, så abonnemanget bör avslutas.

Men eftersom antennen är kompletterad, så är det tydligen någon som tvivlar på mina mätningar, eller?


Uppdatering 2015-02-07
Jag ber om ursäkt om någon uppfattade det som att jag misstrodde kunden, men Boxer har visst skickat en annan tekniker! Läs mer om detta här.

Efter att grannen berättade att Boxer hade skickat en annan installatör som monterade en VHF-antenn hos honom och en antenn hos den här kunden ringde jag till Boxer igen.

– Hur kan ni acceptera och betala någon som monterar en antenn utan att erhålla godkända signalvärden, frågade jag.
– Det är upp till kunden att godkänna det, svarade Boxer.
– Men då är det inte fackmannamässigt utfört enligt vårt samarbetsavtal, svarade jag.
– Det är fortfarande upp till kunden att godkänna, svarade Boxer.

Så nu går ju snacket att det var en annan montör där och fixade något som jag minsann inte klarade av.

Ridå! Men jag kommer fortfarande inte att montera något som inte ger en godkänd signal. Det är det enda som är seriöst, eller hur?

Kommentarer inaktiverade.