Utsändningsteknik

Tänk om vi under de närmaste tre åren utrustar hushållen med något som kanske inte fungerar efter 2017?
139661621405152200_resized-1044380
Har du en vanlig TV-antenn och får signalen till din TV via marknätet, då är detta något som berör dig, men får du din TV-signal via kabel-TV, parabol, eller fiber kan du pusta ut …..

Som alla vet så går teknikutvecklingen rasande fort och de flesta av de marksända TV-kanalerna sänder idag med komprimeringstekniken MPEG-2. Men för att få plats med flera TV-kanaler så började man för några år sedan att använda den vidareutvecklade komprimeringstekniken MPEG-4.
Utsändningstekniken för detta “äldre” system är DVB-T. (för att kolla vilken teknik som kanalerna använder kan ni kolla här.)

För att få plats med ännu fler TV-kanaler och HD-TV, så började man för några år sedan att använda utsändningstekniken DVB-T2. Men då även frekvensutrymmet ska minskas, så blir det allt svårare att få plats med allt som ska sändas. Därför vill nu Myndigheten för radio och tv att samtliga sändningar övergår till den nya DVB-T2 tekniken. Beslutet innebär att samtliga tittare via marknätet måste se till att de har en DVB-T2 mottagare senast den 31 mars 2017. Detta innebär tyvärr att massor av TV-boxar och i vissa fall TV-apparater måste bytas ut till något som klarar den nya sändningstekniken. I och för sig får ni bättre bild, men många tycker kanske att det är tillräckligt bra redan.

Men ….. och det finns alltid ett men …… Mottagarna som Myndigheten för radio och tv kräver att vi köper börjar redan bli föråldrade. Det finns redan något som heter High Efficiency Video Coding (HEVC) och det är en videokomprimeringsteknik, som är en efterföljare till dagens MPEG-4. I Tyskland kommer inte ens TV-boxar eller TV-apparater med inbyggd MPEG4-T2 att fungera för mottagning av ARD och ZDF via marknätet efter 2017. De vill nämligen ha ännu effektivare komprimeringsteknik: Videocodiertechnik HEVC (=H.265 oder MPEG-H). Den tekniken möjliggör nämligen 8 HDTV-kanaler istället för 4 på 8-Mhz bandbredd. Dubbelt så många kanaler alltså, på samma utrymme! Vi skall väl ha samma EU-norm även i Sverige?

OK, det är svårt att inte bli för teknisk i berättandet, men vad jag menar är att detta riskerar att bli en rysare. Som sagt, tänk om vi under de närmaste tre åren utrustar hushållen med något som kanske inte fungerar efter 2017? Det har ju hänt förr, hur många är det inte som har en TV eller digitalbox med texten HD-TV eller HD-ready, men någon HD kanal kan man inte se med den. 🙁
139695250138247900_resized-9097299

 

En kommentar

  1. Väl skrivet, för en tekniker så är det här fantastiskt roligt med utveckling av bandbreddsbesparande och (förhoppningsvis) kvalitets-ökade TV-upplevelser.
    Tyvärr får konsumenten byta utrustning för att hänga med, i detta fall Boxers kunder.

    Skönt att stå på Canal Digital-sidan med en stabil satellitplattform,utan bandbredds- stress och inga krav på box/antenn-byten. 🙂

    Mvh/Andreas

Kommentarer är stängda