Miljontals svenskar kan tvingas köpa ny TV-box

Nu försöker Miljöpartiet plocka billiga politiska poäng. De vet väl ingenting om digital-TV men att jag vet och håller er informerade det kan ni lita på.

(Vad jag menar med att “plocka billiga politiska poäng” är att jag misstänker att det är valfläsk, eftersom det är valår i år) Men om Peter Eriksson har helt ärliga åsikter så är det naturligtvis bra, eftersom omställningstiden gott kan vara lite längre.

kast_petereriksson-5246643

Peter Eriksson (MP)

Regeringen vill minska sändningsutrymmet i TV-marknätet. Konsekvenserna av beslutet får både TV-chefer och politiska motståndare att se rött.

– Miljontals hushåll kan drabbas och tvingas byta ut sina boxar ganska snart, säger Peter Eriksson, riksdagsledamot och ordförande i konstitutionsutskottet (MP).

Från 2017 ska utrymmet för digital-TV i marknätet minskas, till förmån för mobilt bredband och mobiltelefoni. Det har regeringen bestämt i februari i år. Men beslutet är allt annat än populärt. På fredagen mottog alliansregeringens fyra partiledare Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP, Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) ett skarpt formulerat brev från tv-vd:arna Eva Hamilton, SVT, Casten Almqvist, TV4, och Jonas Sjögren, SBS Discovery (kanal 5). TV-cheferna menar att regeringsbeslutet helt ändrar förutsättningarna för deras verksamheter – och att regeringen inte förstått konsekvenserna av agerandet. Särskilt TV4 kommer att drabbas hårt, framhåller TV-cheferna.

I brevet skriver de bland annat: “Vi är förbluffade över den brist på genomlysning av beslutet som förevarit och över den bristande kännedom som tycks råda om konsekvenserna för Sveriges mediebolag. Vi menar därtill att den nu inledda processen är både rättsosäker och odemokratisk.”
Enligt Hamilton, Almqvist och Sjögren kan beslutet få konsekvenser redan den första april i år – bland annat att kommersiella HD-kanaler kan försvinna. Dessutom kan en rad svenskar drabbas av förändringen framöver, menar TV-cheferna.
“Det innebär att väldigt många som tittar via marknätet eller har en TV i fritidshuset som tar emot marksändningarna, år 2017 förlorar möjligheten att ta emot kommersiell TV om de inte skaffar sig en ny box eller TV” skriver de.

Miljontals drabbas
Miljöpartiets Peter Eriksson upprörs av hanteringen som förevarit beslutet. Han anser att regeringen borde ha agerat mer långsiktigt och gett både TV-kanalerna och enskilda större chans att förbereda sig i tid.
– Aktörerna måste få en chans att ställa om sig, regeringen borde ha gjort det här till exempel 2020 när TV-bolagens licenser löper ut. Då hade man också hunnit förbereda människor om att det blir en förändring som kan tvinga dem att behöva lägga ut pengar en gång till på att köpa nya boxar.
Enligt MP:s beräkningar kan det handla om så många som 1,3 miljoner hushåll som drabbas eller totalt 2,5 miljoner TV-mottagare och boxar som kan behöva bytas ut senast 2017.

// Anette Holmqvist, Aftonbladet

Den som i dag använder marknätet och med sin TV eller box kan ta emot och titta på HD sändningar via SVT1 HD och SVT2 HD, som finns på kanalplats 61 respektive 62, behöver inte skaffa ny utrustning. Annars måste du skaffa en mottagare som klarar nya sändningsstandarden, DVB-T2.

 


Många blir säkert arga, men Boxer skriver att inga kunder ska drabbas av frekvensomläggningen:

” Den 27 februari 2014 presenterade regeringen ett beslut som innebär att marksänd TV från 1 april 2017 får tillgång till ett mindre sändningsutrymme än tidigare. I samband med detta har ett antal felaktiga artiklar skrivits om beslutets konsekvenser. Vi på Boxer vill poängtera att vi med de uppgraderingar och effektiviseringar av marknätet som redan pågår kommer kunna erbjuda ett lika stort, högkvalitativt utbud även efter detta datum.

Beslutet innebär bara att vi behöver satsa ännu mer på att investera i såväl vårt nät som våra kunder. Vår absolut högsta prioritet är att du som kund, vår viktigaste tillgång, inte ska märka av teknikutvecklingen alls.”

Kommentarer inaktiverade.